Lekker exotisch

Lekker exotisch

Vandaag gaan we eens even lekker exotisch doen. Of invasief. Of allebei. Invasieve exoten. Soorten die van nature niet in Nederland thuis horen. Dat klinkt politiek incorrect en ook heel ongezellig.

Wat is nou precies het probleem met die invasieve exoten? Ze hebben (nog) geen natuurlijke vijanden, woekeren, verdringen inheemse soorten en brengen ziektes of ander ongemak met zich mee. Zo is onze inheemse zoetwaterkreeft op sterven na dood, onder andere doordat uitgezette Amerikaanse rivierkreeften ziektes meebrachten. De Amerikaanse kreeft is bijna immuun voor deze ziekte, maar de lokale kreeft legt het loodje. Vaak geven die exoten serieuze problemen. In sommige gevallen weet de natuur zelf uiteindelijk een evenwicht in te stellen. Een mooi voorbeeld is de Amerikaanse vogelkers (bospest), die nu eindelijk ontdekt wordt door lokale insecten. Inmiddels eten die meer van de Amerikaanse vogelkers dan van de lokale vogelkers. En zo vormt zich langzaam een evenwicht voor wat nu nog als woekerende exoot wordt gezien.

Mooi spul, die natuur. En lekker.

Mooi spul, die natuur. En lekker. Wij kunnen ook heel wat exoten de pan ik hakken. Rum met Amerikaanse vogelkers! Moes van Japanse Duizendknoop! Rozebotteljam van de rimpelroos! Eéntje die we nu te lijf kunnen gaan is de reuzebalsemien, in het latijn bekend als 'Impatiens glandulifera'. Van oorsprong komt deze sierlijke, ontploffende peulenplant helemaal uit de Himalaya. Ze houdt van natte voeten, dus groeit ze op vochtige grond of langs het water, waar ze snel andere soorten verdringt. Het is een manshoge plant met prachtig roze/witte grote bloemen, die veel voedsel geven voor bijen en hommels. De Reuzebalsemien is de grootste springbalsemien in haar soort en heet niet voor niets zo. De rijpe zaadpeultjes springen spectaculair open bij aanraking waarbij de zaadjes meters worden weggeslingerd. Voor kinderen zijn de plotseling openknallende peultjes niet te weerstaan. Als je een zak om de rijpe peultjes doet, kun je de zaadjes vangen en de woest woekerende plant indammen.

En je weet het: If you can't beat it, eat it

De rijpe zwarte zaadjes smaken heerlijk nootachtig, vooral als je ze even roostert met een paar korrels zeezout. Eet ze dan direct of vermaal de zaden tot meel en mengen in hartige en zoete baksels. Het grootste deel van de plant zit tjokvol met tannine en is daardoor minder goed eetbaar. Ze smaakt bitter. De zaadjes zijn taninevrij, de peultjes hebben maar een heel klein beetje tanine en kun je goed roerbakken. Hele jonge scheuten worden door sommige mensen ook gegeten. Niks voor mij. Één van de tannines in de scheuten en blad van alle springbalsemienen bevat hetzelfde stofje dat ook in henna zit. Je kunt prachtige gele kleurstof maken van de stengels van dit woekerplantje. Maar probeer eerst maar eens wat zaadjes vangen! Eet smakelijk! En je weet het: If you can't beat it, eat it

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

Pluk de herfst en haal hem in huis!

De Wildplukwijzer

Zoetigheid zonder zorgen: SUE

SUE Store

Op bezoek bijj Schot koffiebranderij & studio Seine Koffiestudio

Schot Koffie

Brood met liefde – de Bakkerswerkplaats

Bakkers Werkplaats
Wandelen & fietsen

Ideale Zondag: Trailrunnen met Christel

Een rondje landgoed Ockenburgh

Landgoed Ockenburgh

Prachtige route naar 'Bij de buurvrouw Maasland'

Bij de Buurvrouw Maasland