Lekker crossen en natuurlijk genieten in de Broekpolder

Lekker crossen en natuurlijk genieten in de Broekpolder

Vlak naast de A20 ter hoogte van Vlaardingen ligt recreatiegebied Broekpolder, de Zuidelijke toegangspoort voor het karakteristieke veenweidegebied Midden-Delfland. Het gebied is ontsnapt aan bebouwing doordat de polder in de jaren 50 is verhoogd met vergiftigde slib uit de Rotterdamse haven. Sindsdien heeft de natuur het overgenomen en is het een groen paradijsje die het welzijn van de dichtbij wonende stadsbewoners goed doet.

De Broekpolder is dus zeer geschikt voor wat ‘natuurlijke’ ontspanning maar zeker ook voor sportieve actie. Wij namen de proef op de som en gingen mountainbiken en daarna op zoek naar een juweeltje tussen de wilde bloemen: de Orchidee!

Ons avontuur begon bij het sportcentrum Polderpoort waar we MTB fietsen hebben gehuurd voor € 25 per dag (€ 100 borg), inclusief helm. De fiets zag er nieuw uit en liep lekker soepel. Tijd om te gaan crossen dus!

Parcours

Er ligt een 12 km lang parcours, tevens het langste Single Track mountainbike parcours van Nederland, dwars door de polder heen. Dit parcours biedt niet alleen een mooie route maar ook genoeg uitdagende hindernissen, waaronder twee bike parks met technische uitdagingen. Onderweg cross je door bebost gebied en graslanden op smalle onverharde paden. Bovendien trotseer je korte klimmetjes en afdalingen al zigzaggend over de dijken van de polder. Een rondje duurt gemiddeld vijfendertig minuten, maar als rivaliserende tweeling moesten wij er natuurlijk een wedstrijdje van maken! Zo kwam onze snelste tijd uit op 28 minuten.

Bike park

Het bike park bestaat uit zogenaamde skinnies (smalle houten vlonders) en balansbalken. Pas op dat je niet valt want dan kan je de borg van je fiets nog kwijtraken. Een van onze kameraden brak namelijk zijn tandwielblad terwijl hij van een skinnie viel. Dat mocht de pret echter niet drukken, we gingen verder; op naar meer leuke hindernissen zoals stenen formaties en verschillende jumps die voor iedereen - of je nu oud, jong, fit of niet fit bent - te doen zijn.

Natuur tijdens het mountainbiken

Wat ons erg opviel tijdens het mountainbiken is de verscheidenheid aan natuur die je overal langs het parcours tegenkomt. Terwijl je op je fietsje zit sta je oog in oog met fazanten, Schotse hooglanders, buizerds, konijnen en zelfs een vos. Bovendien mountainbike je door bloemenweiden vol met hondsdraf en het welriekende look zonder look. Genieten! Het parcours is wat ons betreft dan ook echt een aanrader.

Zoektocht naar Orchideeën

"Wat een beauty, net als de hele Broekpolder eigenlijk!

Enfin, na 3 rondjes flink door elkaar geschud en bovendien bek af te zijn vonden we het wel welletjes geweest en werd het tijd voor wat ontspanning. Het mooie van de Broekpolder is dat het grenst aan de Vlietlanden; een laagveen natuurgebied dat wordt beheerd door Natuurmonumenten. Op de grens tussen deze twee waterrijke gebieden vind je allerlei riet- en hooilandjes met mooie bloemen. Zo hebben wij genoten van het eerder op de fiets tegengekomen: Look zonder look, de Wilde Hyacint, Gewone Dotterbloem, de Echte Koekoeksbloem, Veenpluis en het Moeraskartelblad. Deze verscheidenheid aan bloemenpracht trekt op haar beurt weer allemaal leuke vogels en dieren aan. Zo hoorden we de Blauwborst, zagen we de Rietzanger, dook een Muskusrat onderwater en buitelde de Kieviten zowat om onze oren. Zelfs de Grutto liet van zich horen - als ik een geluidsopname had kunnen bijvoegen dan had ik dat nu gedaan - want het is zo’n aangenaam geluid! Het horen van de zang van onze nationale vogel, zorgde bij ons voor een vrolijke stemming. Dit was maar goed ook want het was intussen begonnen met stortregenen en het zou die middag niet meer stoppen.

Echter, als biologen zijn we natuurlijk altijd op zoek naar de pareltjes onder de natuurschatten ongeacht de weerscondities. Wat massaal te koop staat in tuincentra groeit ook wild in ons land, namelijk de Orchidee. Er zijn ruim 40 soorten bekend in Nederland en deze zijn allemaal wettelijk beschermd. Indien je wilt weten met welke Orchidee je te maken hebt is deze zoekkaart erg handig. 

Als biologen wisten wij dat er in dit gebied Orchideeën groeien. Alleen willen wij ze natuurlijk ook graag vinden. Nu blijkt dat betrekkelijk simpel. Langs het pad dat naast het Boonervliet loopt, ten hoogte van de golfbaan, vonden wij de fraaie planten. Het betreft de Brede Orchis Dactylorhiza majalis majalis, deze orchidee bloeit - als een van de weinigen - al vroeg in het seizoen (start eind april/ begin mei) en is dus betrekkelijk makkelijk op naam te brengen. Wat een beauty, net als de hele Broekpolder eigenlijk!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Sport & avontuur

Vleermuizen in de schemering - Staelduinse Bos

Het Staelduinse bos
Wollebrand fun, food & events
Familie & kids
Sport & avontuur
Workshops
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur