Klimmen en klauteren bij Monk Bouldergym

Klimmen en klauteren bij Monk Bouldergym

Toen ik deze keer mijn challenge te horen kreeg sloeg de spanning meteen toe. Ik had nog niet eerder geklommen en wist totaal niet wat ik moest verwachten. Ik ben sportief en heb er ook wel aanleg voor, maar toch was ik ineens zenuwachtig toen ik op de fiets zat naar de Ceintuurbaan waar de Monk Bouldergym zich bevindt. Stephanie, mede Meisje aan de Maas ging mee om wat actiefoto's te schieten.

 
Bij aankomst op de Ceintuurbaan ben ik op zoek naar een heel hoog gebouw (in verband met het klimmen), maar dat blijkt een foute gedachte. We komen aan bij een grote loods waar we bij binnenkomst begroet worden door Timo Tak, eigenaar van Monk Bouldergym. Hij vertelt ons over de groepsles die we gaan volgen en wat ik kan verwachten. Ik krijg speciale schoenen toegewezen die voor extra grip zorgen tijdens het klimmen en ben daarna klaar voor wat actie. Ik neem deel aan een les voor beginners en ben gelukkig niet de enige die er voor de eerste keer is…
 
 
ik krijg ietwat meer vertrouwen in mezelf en mijn klim skills

De boulderwanden in de Monk Bouldergym zijn wel vier meter hoog en je beklimt deze zonder touw of andere hulpmiddelen. Wel liggen er dikke matten onder de wanden waar je veilig op kunt landen. De wanden hebben in totaal 168 boulders die verdeeld zijn over zeven verschillende niveaus. We beginnen bij oranje, het eerste en meest gemakkelijke niveau (zeggen ze). We krijgen een korte uitleg van Timo over hoe we ons vast moeten houden en omhoog moeten klimmen. Het lijkt heel makkelijk, maar als je eenmaal aan de wand hangt is het een stuk ingewikkelder. Je moet een bepaalde route volgen, maar in het begin is het lastig te zien wat de juiste en meest logische is. Ik ben vooral gefocust op het 'niet vallen', maar ik moet zeggen dat de eerste klim omhoog best soepel gaat. De zenuwen nemen af en ik krijg ietwat meer vertrouwen in mezelf en mijn klim skills.
 
We verdelen de groep in twee kleinere groepjes, zodat we sneller achter elkaar kunnen klimmen. Nog steeds blijven we de oranje routes volgen, maar de verschillende wanden hebben ieder een eigen oranje route wat ervoor zorgt dat het niet saai wordt en je niet steeds dezelfde klim omhoog maakt. Het gaat naar mijn idee allemaal erg goed en we voegen de groepjes weer bij elkaar. Timo stelt voor een zwarte route af te leggen en ik begin hem een beetje te knijpen. Hier komt de echte boulder techniek bij kijken en dat is toch wel iets anders. In plaats van rustig omhoog te klimmen moeten we nu gaan hangen, slingeren en tactisch na gaan denken. Maar, na de juiste uitleg is ook deze route me gelukt. Uiteindelijk gaan we zelfstandig nog wat verder klimmen en klim ik soepeltjes nog drie keer omhoog. Ik moet zeggen dat ik na een uurtje toch mijn handen en armen wel voel. Je knijpt je in het begin heel goed vast, omdat je niet wilt vallen, en die spiertjes beginnen dan toch wat trekken. Ik word moe en besluit te stoppen.
 
 
Geschikt voor een beginner? Ja, zeker. Je kunt er voor kiezen een individuele les te nemen of een groepsles voor beginners. Ik zou voor de groepsles gaan, want dan ben je niet de enige die het voor het eerst doet en dat is toch een geruststellend gevoel.
 
Instructeur en groep? Goede en duidelijke uitleg van de instructeur. De groep is in dit geval niet echt belangrijk. Natuurlijk kun je elkaar wel motiveren en helpen tijdens het klimmen.
 
Uitdagend? Ja. De ene wand is steiler dan de andere en je kunt telkens een niveau verder als je het ene niveau onder de knie hebt. Elke zeven weken worden alle boulders veranderd, zodat je dus telkens weer opnieuw wordt uitgedaagd!
 
Aanrader? Ik vond het leuk om te doen, maar ik moet wel zeggen dat ik mezelf dit niet 2/3 keer per week zie doen. Ik vond zes keer naar boven klimmen dan ook wel genoeg. Als je een echte klimmer bent en voor de uitdaging gaat die bijna onmogelijk is (lees: omhoog klimmen aan een schuine wand met weinig houvast), dan is het wel jouw sport!
 
 
Alle foto's zijn gemaakt door Stephanie van't Wout.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Sport & avontuur

Boulderen, niet bulderen.

Delfts Bleau
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur
Dreams skate- en surfschool & shop
Sport & avontuur
Workshops