Keramiek in de polder!

Keramiek in de polder!

Middenin de polders, omringd door water, groen en boerderijen ligt Schipluiden. Schipluiden is onderdeel van het mooie Midden Delfland dat tussen steden als Delft en Vlaardingen ligt. In deze mooie en rustige omgeving gingen wij dit keer een challenge aan op uitnodiging van Antoinette van Beurden.

Zij woont hier samen met haar man Erik en maakt keramiek kunstwerken. Haar man runt de Jachthaven Schipluiden wat naast hun woonhuis ligt. Benieuwd naar wat wij zijn gaan doen? Lees dan snel verder!

Om de middag mee te beginnen krijgen we een rondleiding door de Jachthaven Schipluiden. Deze jachthaven ligt net naast het kleine dorpje Schipluiden en biedt ruimte aan meer dan 200 boten in alle soorten en maten. Van kleine rubberen bootjes tot aan boten met slaapplekken waar je mee op vakantie kan. We krijgen uitleg over de ligplaatsen, de werkwijze en het havenfeest wat eens in het jaar plaatsvindt.

In de zomer komen er vooral mensen naar de jachthaven om te varen, maar in de winter is er ook meer dan genoeg aanloop. Dan komen de eigenaren van de boten langs voor een kopje koffie en een praatje of om vanaf de eigen boot wat vissen te vangen. Het is er altijd gezellig en iedereen kent elkaar! De jachthaven ligt heel centraal en je kan vanaf hier naar o.a. naar Delft, Vlaardingen en zelfs Hotel New York varen! Ook is er een speciale fietsbrug aangelegd, zodat de bezoekers veilig van en naar de haven kunnen fietsen zonder over de drukke weg te moeten.

"Het is er altijd gezellig en iedereen kent elkaar!

Na de rondleiding nemen we een bakje koffie en vertelt Antoinette hoe zij ooit is begonnen met haar keramiek atelier en het geven van cursussen. Antoinette had altijd een drukke baan en toen zij en haar man Erik kinderen kregen kwam ze erachter dat dit alles niet meer te combineren was. Ze wilde gaan doen wat ze echt leuk vond en via loopbaanbegeleiding kwam ze erachter dat, dat iets creatiefs moest zijn.

Samen met haar man is ze toen hier in Schipluiden gaan wonen en kreeg ze in een aparte ruimte naast de woning een mooi en groot atelier. Er was een grote verbouwing nodig, maar het fijne hiervan was dat alles helemaal gekozen kon worden zoals Antoinette het wilde. Vanuit het atelier heb je een fantastisch mooi uitzicht over het water en de polders! Antoinette geeft cursussen aan groepen, meestal vrouwen, van alle leeftijden. De deelnemers mogen zelf kiezen wat voor keramiek stuk ze willen maken en Antoinette helpt hen hierbij.

Antoinette houdt van het vertellen van verhalen met haar keramiek en het verhaal dat telkens weer terugkomt gaat over de Alzheimer van haar moeder. Zij heeft hier altijd mee geworsteld en vroeg zich vaak af wat er in het hoofd van haar moeder omging. De roos die Antoinette in al haar werken verwerkt staat voor haar moeder en de mooiheid van de mens. Ze exposeert haar werken tijdens verschillende projecten en steunt het Alzheimer Fonds. Op haar website kun je haar werken bekijken en meer informatie vinden. 

"wil je de drukte van de stad ontvluchten, maar niet te ver van huis zijn?

Aangekomen bij de challenge van de dag: het maken van een roos. Dit is nog vrij lastig en als je nooit aan keramiek gedaan hebt weet je niet waar te beginnen.. Maar na een korte uitleg weten we dat we vanuit kleine bolletjes gaan werken en hier blaadjes van maken. Deze vouwen we steeds om elkaar heen en uiteindelijk krijgt het de vorm van een roos. Als de roos af is moet deze eerst drogen. Dan wordt de klei gebakken op ongeveer 1000 graden en daarna geglazuurd in de gewenste kleur. Als dit klaar is wordt de klei weer gebakken en afhankelijk van het soort glazuur op 1040/1200 graden gebakken. En dan is het klaar!

Het eindresultaat van onze gemaakte roos is nog niet te zien, want ze moesten de oven nog in. Maar volgende zomer gaan wij een rondje varen vanuit de Jachthaven Schipluiden en pikken we ons eindresultaat op!

Dus, wil je de drukte van de stad ontvluchten, maar niet te ver van huis zijn? Zoek het mooie Midden-Delfland op en ga een stukje varen, fietsen of wordt zen tijdens het maken van een keramiek kunstwerk! Wil je meer weten over de Jachthaven zelf? Bezoek dan de website.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Workshops
Stadsboerderij de Wilgenhof
Kunst & cultuur
Workshops
Familie & kids
Ontspanning
Dreams skate- en surfschool & shop
Sport & avontuur
Workshops

Zeilvereniging De Bommeer

Watersportvereniging De Bommeer
Ontspanning

Broga, niet alleen voor Bro’s

Yogaground
Eten & drinken
Familie & kids
Kunst & cultuur
Ontspanning
Streekproducten
Workshops
Wandelen & fietsen

Top 5 tips voor de zomervakantie!

Theehuis & Restaurant de Dames.

Restaurant & theehuis De Dames

Hardlopen in het wild

De Broekpolder

Bosjes vosjes en door duinen struinen bij Ter Heijde

The Coast beach house