Kas op het dakkie bij Urban Farmers

Kas op het dakkie bij Urban Farmers

Een boerderij in de stad, op de dak van een oud kantoorgebouw waar groente groeit en vis wordt gekweekt… Veel vreemder dan dit gaat het niet worden. Toch is het onwijs duurzaam en misschien wel de toekomst. Waarom eigenlijk, vraag je je waarschijnlijk af? Dit is precies de vraag waar ik op zaterdagochtend om tien uur antwoord op kreeg. En zelfs heel erg enthousiast over werd. Ik zal je alles vertellen over de Urban Farmers in Den Haag!

Kas op een dak

In de toekomst krijgen we steeds meer te maken met voedseltekorten. Er komen meer mensen op aarde en de steden zullen zich uitbreiden. Het is daarom belangrijk om te zoeken naar alternatieven voor voedselproductie. Horizontale groei is bijna niet meer mogelijk, dus moeten we verticaal gaan denken, bijvoorbeeld door bovenop het dak groenten te gaan oogsten. Een kas op het dak dus! Urban Farmers is een prototype van de kas die wij in de toekomst misschien allemaal wel op ons dak hebben.
 

Boerderij in de stad

Veel mensen weten niet meer  precies waar hun eten vandaan komt. Veel van de producten komen uit landen ver van Nederland, denk aan Peru of Chili. De kilometers die ze afleggen om in Nederland te komen zijn enorm en dit geldt ook voor de bijbehorende CO2 uitstoot. Door de producten direct in de stad laten groeien bespaar je die kilometers. Bovendien zien stedelingen hoe hun eten groeit en heb je grip op hoe duurzaam en efficiënt de producten groeien. 
 

Aquaponics

Die efficiëntie is het visitekaartje van Urban Farmers. Ze verbouwen groente en vis, wat misschien klinkt als een gekke combinatie maar eigenlijk is juist een hele logische. Ze maken namelijk gebruik van het aquaponicssysteem. Zo worden voedingsstoffen die vrijkomen bij visproductie hergebruikt voor groenteteelt en zuiveren planten het water waarin we vis kweken. Hiermee bespaar je een hoop water.
 

Koffie, muziek en een proeverij

"Bij het horen van het concept werd ik al heel enthousiast

Bij het horen van het concept werd ik al heel enthousiast, maar gedurende de tour wordt het steeds leuker. We moeten witte pakken aan, schoenbeschermers, een haarnetje en mogen onze eigen groente oogsten. Het is inmiddels 40 graden geworden in de kas (gevoelstemperatuur), maar de aubergines, tomaten en komkommers staan er prachtig bij. Nadat we ons eigen bakje hebben gevuld, mogen we eindelijk de groenten proeven. De eerste verdieping van de farm is ingericht als restaurant met uitzicht over Den Haag. Je kan hier koffie drinken, een Dakhap eten en streekproducten kopen. Ook geniet je van het uitzicht over de stad. Op vrijdagavond kun je in de kas luisteren naar bandjes of een DJ om de vrijdagmiddagborrel goed te vieren! Hoe tof is dat?! Stadsleven en het boerenleven komen als een mix samen in Urban Farmers, waar je ook nog eens je steentje bijdraagt aan duurzaamheid. 
Wij kwamen uiteindelijk thuis met de lekkerste groenten en een paar lokale biertjes en filosofeerden over onze eigen kas op het Dak in hartje Rotterdam…
 
 
Ben je ook benieuwd naar de Urban Farmers? Elke woensdag van 12.00 tot 16.00u en elke vrijdag van 14.00 tot 19.00 kun je de dakmarkt bezoeken. Voor een rondleiding bieden ze  verschillende tours aan en op 27 oktober vindt er weer een rooftop music night plaats. Hou de Facebookpagina in de gaten voor meer evenementen! 
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Streekproducten

Wanneer bio business wordt

Gys

Van bijbaan in de koffie tot eigen Roast Factory

Roast Factory
Boerderij het Lansingerland
Eten & drinken
Ontspanning
Streekproducten
Workshops

Gezonde voeding enkel voor de elite?