Kapotte Kassen

Kapotte Kassen

De hele maand juni had Nederland te maken met extreme weersomstandigheden. Van een beetje regen in de zomer staat niemand te kijken, maar het kwam nu toch wel met gigantische bakken uit de lucht.

Dagen achter elkaar. In mijn timeline op Facebook zag ik de ene na de andere volgelopen kelder voorbijkomen. Dat bracht me op het idee mijn eigen kelder eens nader te inspecteren. Je raadt het al. De twaalf meter lange ruimte stond compleet blank. We lieten de boel leegpompen, gooiden praktisch alles wat er opgeslagen stond, weg, en konden dat een week later herhalen. Nog één keer zo'n regenval en we kunnen wat mij betreft van een trend spreken.

Nog één keer zo'n regenval en we kunnen wat mij betreft van een trend spreken. 

Eindeloos zielig vond ik mezelf, maar al gauw besefte ik dat het vele malen erger kon. Een vriendin stuurde me een foto uit het zuidoosten van het land. Daar hadden ze niet alleen met hoosbuien van meer dan 100 millimeter regen te maken, maar ook met ijsbrokken met een diameter van tien centimeter. Geen gewone hagel dus, maar ijskogels. Talloze auto's raakten beschadigd, ruiten van woningen, zelfs kassen moesten het ontgelden. Voor boeren in het zuidoosten van het land waren de regenvallen desastreus. De schade loopt in de miljoenen. Hoewel die gaten in kassen het meest zichtbaar zijn, is het vooral de wateroverlast waar de meeste schade door is aangericht. Planten- en boomwortels zijn onder de grond verstikt door de hoeveelheid water. 

 

De schade is in veel gevallen voor rekening van de boeren zelf. Ze hadden zich moeten verzekeren, klinkt het in politiek Den Haag. Maar in hoeverre kun je je als boer verzekeren tegen zulk plots noodweer? En in hoeverre is er eigenlijk sprake van noodweer wanneer het KNMI er zelfs vanuit gaat dat hagel en onweer in de toekomst nog veel heftiger zal worden? Volgens het KNMI zal extreme hagel in het midden van de eeuw namelijk ten minste twee keer zo vaak voorkomen als in de periode 1981-2010.

Als samenleving zijn we verantwoordelijk voor ons milieu. 

Het is één van de vele gevolgen van de opwarming van de Aarde. Warmere lucht kan namelijk meer waterdamp bevatten, ergo: hoe warmer het is, hoe meer neerslag er per dag valt. Dat staatssecretaris Van Rijn meent dat kapotte kassen en volgelopen percelen vallen onder 'ondernemersrisico' vind ik dan ook stuitend. Als samenleving zijn we verantwoordelijk voor ons milieu. Jarenlang heeft men er onbekommerd op los gestookt en was het eerder politiek beleid om weg te kijken dan om iets tegen de hoge uitstoot te doen. Klimaatdoelstellingen werden weliswaar opgesteld, maar ernaar leven en streven ze ook daadwerkelijk te halen? Ho maar.

In het Westland viel de schade bij boeren en kwekers alleszins mee. De tomaatjes haal je nog gewoon uit de automaat, de frambozen groeien stug in de kassen door. Kritiek op politiek Den Haag is dan ook dat als het Westland met hetzelfde soort noodweer als in het zuidoosten te maken zou hebben gehad, men een stuk adequater en coulanter zou hebben gereageerd. Het ding is: het horrorscenario van een volgelopen Westland is helemaal zo onwaarschijnlijk niet. Tenzij politiek Den Haag daar nu een stokje voor steekt. Foto's & Tomaatjes uit de muur T Kommaatje en Plukkerij Framblij

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
 • Plukkerij Framblij

  Zwartendijk 11
  2681 LM Monster
  Tel: 0612031522 of 0653465194
  info@plukkerijframblij.nl
  www.plukkerijframblij.nl
  Facebook

  Openingstijden
  Op woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en op zaterdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. 
  *Woensdag 24 mei is de eerste plukdag van dit seizoen. Tot oktober. 
  Het stalletje is dagelijks geopend, zolang de voorraad strekt. 

Kunst & cultuur
Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight
Eten & drinken
Kunst & cultuur
Streekproducten

Een Drijf-in bioscoop – op de Rotte

Recreatiegebied rottemeren
Eten & drinken

Delfts Zwart Jenever

Delfts Zwart

Op bezoek bijj Schot koffiebranderij & studio Seine Koffiestudio

Schot Koffie

Molens, vlinders en de fruitige oase van Jomajole

Jomajole kersenkwekerij
Streekproducten

Koffie in de Rotterdamse Hofbogen

Man Met Bril Koffie

Nostalgie Dichtbij – Het winterse kerstgevoel op een boerderij

Boerderij Dichtbij

Je kan ‘t dak op!

‘Op het dak’