Kamperen op natuurkampeerterrein De Grutto

Kamperen op natuurkampeerterrein De Grutto

Vakantie in eigen land, we ontkomen er deze zomer niet aan. Gelukkig zijn er genoeg parels te ontdekken zoals natuurkampeerterrein De Grutto. Het allerleukst om met de fiets te bezoeken. Lees de ervaring van twee natuurliefhebbers Janneke en Simon*. 


Er zijn ook enkele aparte (natuur)kampeerterreinen en die moet je toch eigenlijk ook “gedaan” hebben, en het liefst per fiets. En zo trokken we er deze zomer – kort na onze vakantie in Frankrijk – met de fietsen en een aanhangertje op uit voor een nachtje kamperen op De Grutto, een prachtig gelegen kampeerterrein in het mooie Delfland. Alleen al de weg er naartoe is een Taoïstisch genot! Eerst een mooie tocht via het fietspad (de Oude Maasroute) vanaf Dordrecht/Zwijndrecht langs de Carnisser en Rhoonse Grienden, via Zwartewaal en de veerpont Rozenburg-Maassluis, de Trekkade door de Vlietlanden, om onszelf via de Duifpolderkade en Schouwkade langs eindeloze wateringen bij het voetveer “Vlaardingse Vaart” met eigen spierkracht over te moeten zetten. 
 


De moderne variant van een middeleeuwse “draailier” met het geluid van een voortslepende ketting geeft de één gelegenheid tot mijmeringen over het stille water van de Vaart en de ander een sportieve uitdaging om met enige vaart aan de overkant te geraken. Na deze wisselend ervaren onderbreking vervolgen we de fietstocht over het fietspad zuidwaarts langs de Vlaardingervaart en rijden daarna in de buurt van de Zweth nog een stuk in oostelijke richting, en genieten van de natuur onderweg, met konijnen, ganzen, een vervaarlijk naar ons blazende zwaan met jongen, en van partijen ruziënde vogels in de lucht.
 
 
Een groot deel van de route in dit gebied bestaat uit fietspaden en de rest is verkeersluw gebied. Nog een stukje over het aparte fietspad langs de weg naar Abtswoude en daar zien we het bordje al: Nivon natuurkampeerterrein De Grutto.
Langs de boerderij en over een hobbelig boerenpad bereiken we het in groen verscholen kampeerterrein, lieflijk gelegen en geheel omzoomd door braamstruiken en ander natuurlijk opschot, met enkele kampeerveldjes tussen de restanten van een oude boomgaard en andere erfgedeelten van een voormalige (verdwenen) boerderij uit vervlogen tijden.

 

We zetten ons kleine tentje op – één nachtje kruipen en bukken moet ons wel lukken – zetelen ons in de meegebrachte ministoeltjes en genieten met volle teugen van wolken mij geheel onbekende vlinders en vogeltjes. Weliswaar hoor je altijd wel wat randstadgeluiden van treinverkeer en vliegtuigen om je heen, maar dat vergeet je hier bijna.
 
 

En ‘s avonds krijgen we als nagerecht een uitgebreid concert met lange toegift van honderden kikkers in de half verscholen watergang op het terrein. Het is in één woord prachtig en soms gewoon “verstild genieten”.
 
De volgende vroege ochtend verdrijft de zon al snel de dauw in het gras en het vocht aan ons tentje en is het inpakken geblazen. Op pad naar de Delftse Schie voor de terugtocht naar Dordrecht. Via groene parkstroken in het Rotterdamse, door volkstuinen en Hilligersberg, met een klein stukje Rotte en langs de Kralingse Plas fietsen we over de hobbel van de dag, de Brienenoordbrug, en weten we weer dat we niet echt kunnen ontsnappen aan het gebruikelijke lawaai.

Maar dat doet er niet meer toe, na zo’n mooie route door en overnachting in het Delfland. Een mooie combinatie van agrarische activiteit en aangelegde natuur, een bezoek en fietstocht zeker waard!

 
*De namen Janneke en Simon zijn een pseudoniem. 

 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden

Natuurkampeerterrein De Grutto

Adres: Abtswoude 27 A, 2636 EE Schipluiden
open van 1 april t/m herfstvakantie