Kabouters spotten in Kerkpolder

Kabouters spotten in Kerkpolder

Dat wandelen en kinderen niet per se een gouden combinatie is, zal menig ouder beamen. Ook mijn dochter Hasse is niet een fanatieke wandelaar (lees: niet vooruit te branden). Ik was daarom aangenaam verrast toen ik stuitte op een kabouterpad in de buurt van Delft. Dit leek me een uitstekende manier om Hasse mee te lokken en tegelijkertijd in mijn eigen wandelbehoeftes te voorzien.

Kabouterpad

Eigenlijk doe ik deze wandelroute niet helemaal recht als ik het een kabouterpad noem. Het is eerder een kabouter-dieren-fantasiewezen-laarzen-pad. Laat step of loopfiets maar thuis en trek je laarzen aan want die heb je zeker nodig. Theoretisch bestaat het pad uit twee delen: het kabouterdeel ten noorden van de Kruithuisweg en het bosdierendeel ten zuiden van de Kruithuisweg. Hoewel er op het bosdierenpad ook menig kabouter opduikt en andersom.
 
 
Wij beginnen bij het kabouterdeel dat start bij het Van Rijspad. Het begin is niet te missen door het bord dat de start markeert met de tekst “Kabouterpad” en de vraag of we de kabouters willen laten staan. We lopen door een mooi gekleurd randje bos langs het water waar alleen het geruis van de snelweg ons eraan herinnert dat we in een druk stukje Randstad lopen.

 
Aan de voet van een boom staat een vrolijke kabouter gitaar te spelen. Even verderop ligt een engeltje op een tak en in een holle boom vinden we een kleine nederzetting met gekleurde huisjes en een haasje.
 

Wat doet dat paarse marsmannetje daar in een holle boomstronk tussen de zwammen? 
 
 
Wie dit kabouterpad precies gemaakt heeft is een mysterie, maar geinig is het wel. En heel belangrijk: het werkt. Hasse sprint van de ene naar de andere kabouter over het modderige pad.

Bosdierenpad

We volgen het kabouterpad tot we na een paar honderd meter bij de Kruithuisweg aankomen. Via een tunneltje lopen we onder de weg door en slaan links af naar de Tanthofkade. Deze kade is een dijkje dat eeuwen geleden Delft verdedigde tegen het water uit het westen. Nu is het een slingerend bebost pad door het water. 

 
Petra Bosman, gastouder in de wijk ernaast, wandelt graag met haar gastkinderen en heeft daarom op de kade het Bosdierenpad aangelegd. Ook hier komen we allerlei wonderlijke wezens tegen: knuffelende papegaaien, mega-lieveheersbeestjes, een lief bruin konijntje, een felpaarse vlinder. 

 
We halen net het eind van het pad en dan is de kinderbenen-energie op. We moeten nog terug naar het startpunt, dus lopen we (…ok mijn man dus) alsnog met een kind op de nek. Maar toch, ik voel dat de missie geslaagd is: we hebben zowaar een paar kilometer gelopen en de kleuter vond het leuk.

Praktische informatie

Dit pad is leuk voor kinderen van ongeveer 2-6 jaar. Ik heb de wandelroute op Wandelnet uitgetekend. Begin je bij het kabouterdeel dan kun je je fiets of auto parkeren bij het Zwembad Kerkpolder. Volg het Van Rijspad richting de Kruithuisweg dan kom je op een driesprong waar de route langs het water begint. Als je start bij het bosdierenpad, kun je je fiets of auto neerzetten op de Burgermeestersrand. Steek de Kruithuisweg over via het tunneltje en ga linksaf naar de Tanthofkade waar het bosdierenpad over een dijkje in het water loopt tot het Buurslootpad. Liever OV? Neem dan de tram richting Tanthofkade en stap uit bij halte Sadatweg. Van daar loop je in 10 minuten naar het begin van beide routes.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Familie & kids

Buiten bij De Vreemde Vogel

Buitenhotel De Vreemde Vogel

Real City People in het Wild - deel 1

Hoeve Biesland

Boulderen, niet bulderen.

Delfts Bleau

Breng de winterse geuren mee naar binnen!

Sport & avontuur

Broga, niet alleen voor Bro’s

Yogaground

Winterlichtjes tijdens de Donkere Dagen van Delft

Winters Delft

Broedseizoen! Dit kun jij doen om dieren en hun jongen te helpen

Vleermuizen in de schemering - Staelduinse Bos

Het Staelduinse bos
Wandelen & fietsen

Broedseizoen! Dit kun jij doen om dieren en hun jongen te helpen

Beleef en bedaar in Wassenaar!

Japanse tuin Clingendael