Japanse tuin Clingendael

Japanse tuin Clingendael

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael in Den Haag. Een practige kleurrijke tuin, vol zeldzame (bloesem)bomen, planten en originele Japanse onrnamenten. Omdat de tuin heel kwetsbaar is, is hij slechts 8 weken in het jaar geopend.

Geschiedenis

De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip reisde zij naar Japan en heeft zij heeft Japanse lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien zelfs het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 is daarom, dankzij de hoge historische waarde, uitgeroepen tot rijksmonument.

Plaats voor rust en bezinning

De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Ook zijn er 2 watervaten. Een watervat heeft 4 afbeeldingen van Boeddha's. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem. Het mooie paviljoen is een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen. Tot omstreeks 1940 bevonden zich schuifpanelen in het paviljoen. Deze panelen zijn in 2009 teruggeplaatst met de medewerking van Japanse architecten. Het erfgoed van freule Daisy is nu voor de bezoekers van de Japanse Tuin een plaats van serene rust en bezinning.

Openingstijden

De Japanse Tuin is vanwege zijn kwetsbaarheid jaarlijks slechts een korte periode geopend.

  • Voorjaarsopening: 30 april tot en met 12 juni 2016, dagelijks van 9.00 tot 20.00 uur (25 april vanaf 12.00 uur)

  • Najaarsopening: 8 tot en met 23 oktober 2016, dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur

Gezien de kwetsbaarheid van de tuin is het niet mogelijk om de tuin te betreden met buggy's en elektrisch aangedreven hulpmiddelen. Voor rolstoelen is een aparte ingang met een speciale route door de tuin beschikbaar. Daarnaast is het ook niet toegestaan om met honden de tuin te betreden.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden

Landgoed Clingendael
Clingendael 12A
2597 VH Den Haag

Ontspanning
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur

Iddo's strijd tegen de griep