Japanse Sierkwee; heerlijk in een toetje met ijs, of over je muesli!

Japanse Sierkwee; heerlijk in een toetje met ijs, of over je muesli!

De herfst is in al haar glorie aan de gang. Prachtige herfstkleuren in het bos, de geur van natte bosgrond soms al een vleugje vorst in de lucht. 

Ik kreeg van Hof van Delfland het verzoek een lekker recept te maken met lokale ingrediënten. En daar horen natuurlijk beschikbare ingrediënten bij! Herfst is het hoofdseizoen voor paddenstoelen. Maar... die zijn onbetrouwbaar, wispelturig en sterk weer-afhankelijk, zo kan de geschubde inktzwam binnen 48 uur opkomen en weer verdwijnen. Andere soorten doen er een paar dagen tot enkele weken over.  
 
Ondanks dat paddenstoelen heerlijk zijn, voor dit recept hou ik het makkelijk.  Je hoeft zelfs niet eens de stad voor uit. Want deze keer staat de stekelige struik de Japanse sierkwee (Chaenomeles japonica) in het zonnetje. Van oorsprong komt deze struik uit Japan. Ze zijn vaak aangeplant in parken, plantsoenen en tuinen vanwege haar prachtige rode bloemen. Al in de Tweede Wereldoorlog verscheen er een publicatie van het 'Voorlichtingsbureau van de Voedingsraad', waarin er recepten met het 'Japansch appeltje' beschreven zijn. En er bestaan mooie bonsai-varianten van. In maart tot mei kleuren haar bloemen prachtig rood en soms roze of wit. De bloembladeren verwerk je in thee en kruidenboter. Als je in het voorjaar genoeg laat zitten, kun je vanaf oktober tot december de gele vruchten plukken. Die zitten tjokvol met vitamine C en pectine.
 
 
Qua grootte zitten de vruchten tussen een pruim en citroen in. De vorm lijkt behoorlijk op haar familielid, de kweepeer. Zodra ze rijp en diep tot oranje geel zijn, laten ze makkelijk los van de struik. Rauw geuren ze heerlijk naar een combinatie van roos en citroen. Ze worden dan ook als luchtverfrisser gebruikt. Ondanks het bedwelmend lekkere aroma, smaken ze rauw niet echt lekker. Net als mispels kun je ze ook gecontroleerd laten fermenteren. Pluk ze als ze rijp zijn, het beste na nachtvorst ergens in oktober en november. Of stop ze enkele dagen in de diepvries; bewaar ze dan ondersteboven op een koele plaats, zo'n twee tot drie weken. Hou het nauwkeurig in de gaten houden, want onze schimmelvrienden slaan snel hun slag.  Zijn ze eenmaal bruin en zacht, dan zijn ze goed, ook al lijkt het niet zo. Je kunt ze dan zo leeg lepelen. 
 
Geen zin in fermenteren? Verwerk dan de rijpe gele vruchten tot likeur, kweepeergelei, membrillo voor bij een geitenkaasje, of een lekkere siroop. Met onderstaande recepten maak je gestoofde sierkwee, en hier hou je een heerlijke siroop als bijproduct aan over, waar je weer een heerlijke winterse cocktail mee kan maken. 
Komt ie:
 

Kweepeersiroop en gestoofde Japanse kweepeertjes.

Voorbereiding 30 min, koken 45 minuten

 
Ingrediënten:
500 gr japanse sierkweepeertjes 
650  ml water 
100 gr lokale honing
100 gr suiker
 
Eventueel:
2 dikke schijven biologisch citroen (1 cm dik)
2 dikke schijven biologische sinaasappel (1 cm dik)
4 kardemompitten of 6 zaadjes van de gewone berenklauw
 
Bereiding
1. Schil de vruchtjes eerst, en bewaar de schillen apart
2. Snij ze in half of kwart afhankelijk van de grootte
3. Ontpit de vruchten 
4. Doe alles behalve de schillen in een pan.
5. Kook 45 minuten met deksel  op laag vuur. 
6. Giet t afkooksel in  schoon-gekookte flesjes
7. Deksel erop, en ondersteboven laten afkoelen.
 

Nu heb je lekkere siroop én gestoofde Japanse kweepeertjes.

Heerlijk in een toetje met ijs, of over je muesli.

 
 
Dan hebben we nog de overgebleven schillen. Bewaar die in de diepvries voor een frisse geurige verwarmende thee; een paar schillen in een theepot, stukje kaneelstaaf, heet water erbij en minstens 5 minuten laten trekken. Probeer dat trouwens ook maar eens met sinaasappelschillen! Hetzelfde kun je doen met koud water, laat het dan een minuut of 10 staan en knijp er af en toe eens in.
 
Die lekkere siroop kun je heel goed mengen met een fantastische lokale gin die in Den Haag, Dordrecht, Schiedam, of Vlaardingen gemaakt worden. Kijk maar eens hier.
 

Hier het recept voor een hartverwarmende gin met japanse-sierkwee:

ingrediënten: 
60 ml gin
15 ml grapefruitsap
7 ml citroensap
30 ml kweesiroop
paar druppels Peychaud's bitter
 
Stop alles met een in paar ijsklontjes in een shaker, en schudden maar.
Schoenen uit, voetjes bij het haardvuur en laat die winter maar komen.
Het recept is geïnspireerd door deze recepten.
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

CIY (create-it-yourself) bij Baker & Moore

Baker & Moore

5 x Zomerse fietsroute in de buurt

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight
Eten & drinken
Streekproducten

Capriole Café

Capriole Cafe
Streekproducten

Eten bij Bertmans

Bertmans

Rijst- linzensalade

Kas op het dakkie bij Urban Farmers

Urban Farmers