Interview RotterZwam

Interview RotterZwam

Jullie hebben ze vast wel eens gezien; de grow-it-yourself paddenstoelenkit van RotterZwam.

Met een beetje koffiedik en groene vingers kan je je eigen oesterzwammen kweken. Op een vroege dinsdagochtend hing Hof van Delfland met Siemen aan de lijn. Hij vertelt ons alles over RotterZwam; de blauwe economie en natuurlijk wat zijn favoriete recept is.

Vertel eens wat RotterZwam precies is?
RotterZwam is een initiatief dat afval tot voedselproductie verwerkt. We halen met onze bakfiets (en binnenkort ook met een elektrisch voertuig) bij diverse horecagelegenheden koffiedik op. Deze gebruiken we bij het kweken van oesterzwammen. Ze lenen zich het beste voor om gekweekt te worden op koffiedik. We zijn ondertussen ook aan het onderzoeken of er ook andere soorten gekweekt kunnen worden. Wellicht zien jullie binnenkort ook de roze oesterzwam op de markt verschijnen. Naast de grow kits doen we ook andere dingen, zoals workshops, de verkoop van de wormbak, rondleidingen en het opleiden van mensen.

Hoe is dat ontstaan?
Het idee komt voort uit het boek 'De blauwe economie', gedachtegoed van Gunter Pauli die in honderd business cases omschrijft wat je met afval kunt doen. Het gebruik van koffiedik is er één van. We hebben het tegenwoordig over een groene economie waar we het een stukje minder slecht doen maar het is wel een economie van schaarste en is het daarnaast ook wat duurder (biologisch).

Soms is het ook niet te betalen voor mensen. We zeggen wel het is goed voor het milieu terwijl dat ook niet helemaal de waarheid is. Zeep van palmolie klinkt wel goed maar daar worden wel tropische oerwouden voor gekapt.

Blauwe economie gaat over de natuurlijke overvloed die we hebben en haalt zijn inspiratie van wat we krijgen van de natuur.

In de natuur is er geen afval, de natuur heeft haar eigen ecologische systeem, waar geen mens aan te pas komt. Wat de natuur eruit haalt wordt er ook weer teruggegeven. Dat is die symbiotische relatie. Een voorbeeld van natuurlijke overvloed is het proces van koffie zetten; 0.2% van de hele koffieboon komt terecht in je kopje en de rest, 99,8%, is afval. In Rotterdam word het rest afval verbrand, wat dus voor meer CO2 uitstoot zorgt. Het is effectiever als je het afval om kan zetten naar grondstof voor voedselproductie. Vorig jaar was het jaar van de bodem. Het organische stofgehalte in de Nederlandse bodem was zodanig afgenomen, dat er meer aandacht aan geschonken moest worden. Wij halen veel meer stoffen uit de bodem dan dat we teruggeven.

Zijn er plannen om RotterZwam internationaal te laten groeien?
Dat doen we nu al. We leiden open source mensen uit heel de wereld op, hoe ze dit kunnen toepassen in hun eigen land en stad. Zodat ze bijvoorbeeld een eigen growkit kunnen maken met overvloeds producten uit hun land. We exporteren geen producten maar wel kennis. We hebben veel ideeën die we willen onderzoeken en ontwikkelen. Toevallig zijn we momenteel bezig met een burger gemaakt van paddenstoelen; De Zwamburger!

Uiteraard moet ik het even vragen, wat is jullie favoriete recept?
Naast de vegetarische bitterballen hebben we ook nog een heerlijk recept voor Oesterzwammen soep. Stevige soep die ook nog eens heerlijk smaakt! Ben je nu nieuwsgierig geworden hoe je zelf zwammen kunt kweken of hoe je een wormbak maakt? Kijk dan even op de website van RotterZwam. Tenslotte begint een betere wereld bij je zelf ;).

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Streekproducten

Weet wat je (di)eet

Romige pasta met spruiten

Kunst & cultuur
Eten & drinken
Streekproducten