Inspirerende wildplukwandeling in groen Clingendael

Inspirerende wildplukwandeling in groen Clingendael

En wederom maken we Den Haag mee op een heerlijk groene manier. Zo groen zelfs, dat we leren wat we kunnen plukken en eten… van al het moois dat gewoon in de natuur groeit! Met Bosbaas Edwin ga ik mee met een groep enthousiaste natuurliefhebbers om hier meer over te weten te komen. 

We beginnen deze wandeling bij de ingang van landgoed Clingendael aan de Wassenaarseweg. Deze naam verwijst naar het dal tussen de duinen en al eeuwenlang wordt het landgoed Clingendael genoemd. Het is een enorm groot bos met imposante boomgroepen en er is een Japanse tuin waar in de herfst de prachtige kleuren van veraf al te zien zijn. De Japanse tuin is geen onderdeel van de plukwandeling en is maar een gedeelte van het jaar open, maar de rest van landgoed Clingendael is gewoon het hele jaar te bezoeken.
 
 
Bosbaas Edwin vertelt ons eerst iets over zichzelf. Hij doet al 20 jaar aan wildplukken en werkt voor allerlei groene en prachtige initiatieven. Hij verzorgt dus wandelingen zoals deze, maar bijvoorbeeld ook kookworkshops met zelfgeplukte vondsten uit de natuur. Kortom, hij weet echt onvoorstelbaar veel over de natuur en het moois dat ze te bieden heeft!
 
 
En dan wil je natuurlijk ook weten wat we leren! Tijdens de wandeling stuiten we op paddenstoelen, waarvan sommigen gegeten kunnen worden, en andere weer niet. We leren dat hier allerlei kenmerken voor zijn, waar een beginner even een goed wildplukboek voor bij moet pakken! Ook zien we eetbaar groen, zoals look-zonder-look, waarvan je van de bladeren o.a. pesto van kan maken. Ze ruiken een beetje naar ui. Ook leren we over de bomen in Clingendael, waar we deze aan kunnen herkennen en wat er wellicht door de wortelen van deze bomen in de buurt groeit.
 
 
De wandeling duurt ongeveer twee uur en iedereen blijft twee uur lang geboeid. Ongeveer elke twintig meter stuiten we weer op iets anders dat interessant is. Zo ontdekken we postelein, dat al groeit bij het beginpunt van de wandeling. We leren dat je van de taxus echt niks mag eten, want de naalden zijn giftig. Ook krijgen we een heleboel te ruiken, wat ook heel interessant is. Nog grappiger is waar iedereen de plant of de wortelen naar vindt ruiken. Termen als ‘pleister’, ‘kretek’ en ‘kruidnagel’ komen zoal voorbij bij het plantje nagelkruid. 


Al bij al was het een heerlijke herfstige zaterdagbesteding, deze wildplukwandeling in Den Haag. De groep was gezellig, Edwin loopt over van kennis en hield ons ontzettend geboeid tijdens de wandeling… Daardoor gingen we allemaal een stuk wijzer naar huis. En extra voldaan, want voordat we vertrokken kregen we nog een bekertje zelfgemaakte vlierbloesemlimonade van de Bosbaas. Yum!
 
Lees hier wat er in de winter allemaal te plukken valt in het wild
 
 
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

Gevulde pompoen met quinoa en aardappel

Ideale Zondag: De Bergse vallei

Bergse Bos
Eten & drinken
Streekproducten

Eefje kookt: gezonde afhaal midden in de stad

Eefje