Ideale Zondag: Triathlon voor iedereen!

Ideale Zondag: Triathlon voor iedereen!

In het weekend van 23 en 24 juli werd in het centrum van Rotterdam een groot internationaal triathlon evenement georganiseerd! Rotterdam vormde het strijdtoneel voor de 'European Sprint Cup' 'NK Masters' en het 'WK Paratriathlon'. Hieraan deden natuurlijk de toppers binnen de triathlonsport aan mee. Ook was er een aparte wedstrijd waaraan maar liefst 800 amateurs aan deel namen. Zelfs voor kinderen was er een mini-triathlon wedstrijd.

Het leuke is, ook al was dit een internationale wedstrijd, jij en ik hadden er ook gewoon aan mee kunnen doen. Beginner of gevorderde triathleet, jong of oud, het maakt niet uit. Hoewel lang niet altijd zo wordt gedacht; triathlon is een zeer toegankelijke sport!

 

Het leuke is, ook al was dit een internationale wedstrijd, jij en ik hadden er ook gewoon aan mee kunnen doen.

Wat is triathlon? 
Triathlon is eigenlijk drie sporten in één. Allereerst ga je zwemmen, daarna komt het fietsen en je sluit af met hardlopen.
Ik heb zelf een aantal jaren aan triathlon gedaan. De plaatselijke triathlonclub - destijds woonde ik nog in Alphen aan den Rijn - organiseerde een triathlonclinic speciaal voor mensen die nog nooit aan triathlon hadden gedaan. Als ik destijds aan anderen vertelde dat ik aan triathlon deed, dacht men gelijk aan de beroemde Ironman wedstrijden. Een Ironman wedstrijd bestaat uit 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en tenslotte 42 km (marathon) hardlopen. Dat zijn natuurlijk ongelooflijke afstanden. De triathlonwedstrijden die ik deed, kwamen niet eens in de buurt van deze afstanden! Dat maakte triathlon juist toegankelijk voor mij.

Het leuke aan triathlon is dat je niet op één sport hoeft te focussen, maar op drie hele verschillende sporten. Dit is tegelijkertijd een uitdaging natuurlijk. Tijdens mijn trainingen heb ik mooie, nieuwe plekjes in mijn omgeving ontdekt. Ook tijdens triathlonwedstrijden kom je in mooie gebieden. Meestal wordt zo'n wedstrijd in en rondom een natuuromgeving gehouden. Afzien in een mooie omgeving is toch anders! Aan wat voor wedstrijden deed ik mee? 
Mijn eerste triathlonwedstrijd was een 1/8 triathlon; 500m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen. Ook dit klinkt misschien al veel, maar geloof mij: iedereen kan hier voor trainen. Eén belangrijk punt om te onthouden: ik praat over wedstrijden, maar voor de meeste deelnemers gaat het absoluut niet om winnen, maar om de beleving en het finishen! De meeste triathlonwedstrijden vinden plaats in de maanden mei t/m september. Wellicht ben je geïnteresseerd en is zo'n 1/8 triathlonwedstrijd een mooi om voor te gaan trainen!
 

Ik zal een paar mooie, jaarlijks terugkerende, wedstrijden hier in de omgeving benoemen voor wat inspiratie:

Midzomeravondtriathlon in Leidschendam. Deze wedstrijd wordt altijd op de langste vrijdag van het jaar gehouden. Dit jaar was dat op 10 juni. 
Perskindol Triathlon 010; een mooie wedstrijd die heel toegankelijk is voor beginners. Deze wedstrijd wordt gehouden in en om de Willem-Alexander roeibaan in Zevenhuizen (Rotterdam). Dit jaar werd deze wedstrijd op 16 en 17 juli gehouden. Vind je mountainbiken leuker dan wielrennen?
- Dan is de
triathlonwedstrijd in Vlaardingen een leuke optie. Dit wordt een cross-triathlon genoemd. Dit jaar werd de Cross Triathlon Vlaardingen op 19 juni georganiseerd.
- Ook de
Politietriathlon in Spijkenisse is een erg leuke triathlon om mee te beginnen. Voor dit jaar, 10 september, is de inschrijving al vol. Maar voor volgend jaar is deze triathlon zeker de moeite waard! 

Afzien in een mooie omgeving is toch anders!

Hoe ga je hiervoor trainen? 
Het is echt niet zo dat je gelijk een gloednieuwe wielrenfiets moet aanschaffen als je een keer aan een triathlon mee wilt doen. Misschien kan je wel van iemand een wielrenfiets lenen of tweedehands eentje aanschaffen. Als je een mountainbike in de schuur hebt staan, is dat ook prima! Je kan zelfs meedoen op een stadfiets! Ik kreeg vaak de vraag: ga je dan in je badpak of zwembroek fietsen en hardlopen? Nee hoor! Je kan een speciale tri-suit aanschaffen. Hierin kan je zowel zwemmen, als fietsen, als hardlopen. De meesten die voor het eerst een triathlon doen, kiezen ervoor om zich om te kleden tussen de verschillende onderdelen in. Het fijne aan triathlon is ook dat je er helemaal zelf voor kan trainen wanneer jij maar wilt. Je kan natuurlijk ook kijken of er een triathlonvereniging bij jou in de buurt is om bij aan te sluiten. Misschien heb ik je aan het denken gezet en wellicht al bijna overgehaald om ook eens een triathlon te gaan doen. Ik kan je nu nog alleen maar vertellen: het is zeker de moeite waard! Heel veel succes!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Sport & avontuur

Een sprookjesachtige midzomerouderavond

Top 5 tips voor de zomervakantie!

Surfing Scheveningen

Noordzee Surfschool

Status: Offline