Iddo's strijd tegen de griep

Iddo's strijd tegen de griep

Het griepvirus is in het land. In de media wordt er flink aandacht aan geschonken, 1 op de 1500 Nederlanders is besmet en goed ziek! Snel even naar de chinees om verse gember te halen. Daar thee van trekken en mezelf ermee volgieten, een beter antigriep vaccin is er niet! Of toch….waarom voel ik mij kwiek en fris…ja, de hikes, yoga en de meditaties, een natuurlijke levenswijze die goed is om jezelf in balans te houden én dus goed voor je gezondheid.

Mijn gedachten gaan terug naar het jaar 1611, toen boeren in de boerderij aan de vlakbij gelegen Ackerdijkse Plassen bezig waren de koeien te melken, om vervolgens de melk in zinken bussen te gieten en deze te plaatsen in de daarvoor bestemde kelder. Het was daar zo koud dat de zuivel lange tijd goed bleef. Ook leuk te vermelden is dat in datzelfde jaar een zekere Floris Balthasar zich “gezworen landmeter’ noemde. Hij was tekenaar, graveur, drukker, uitgever en goudsmit en begon zich in 1609 ook toe te leggen op landmeten. Hij heeft in 1611 de kaart van het Hoogheemraadschap van Delfland getekend.

Wat ik eigenlijk wil weten is hoe het gesteld was met de griep in 1611? Met een inwonersaantal van ‘haast niet te geloven’ 2,6 miljoen in heel Nederland was de kans op besmetting wellicht minder sterk dan vandaag de dag. Mensen leefden op het platteland en waren dus veel in de natuur. In ieder geval werden ze niet verrast door een NOS journaal nieuwslezeres, die hen vertelde dat de griep slachtoffers maakte en dat ze snel naar de apotheek moesten voor een antigriep pil. Wat ik wel weet is dat de bewoners van Delfland in 1611 een prachtig natuurgebied hadden waar ze volop konden genieten van weidse landschappen en prachtige zonsopkomsten.

Wat is er nu nog over van toen? de boerderij is in volle glorie gerenoveerd en ademt de sfeer en rust van 400 jaar geleden.

De boeren zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor mensen met hart voor natuurbehoud. Daar kwam ik bij toeval terecht. Op een bikkelkoude winterochtend, verkleumd door de snijdende wind slenterde ik na een nachtdienst huiswaarts. Verlaten straten, ijs op de ramen, en de heldere hemel met daar hoog prijkend de sterrenpracht. Heel in de verte diende met de eerste lichtstralen de nieuwe dag zich al aan. Door de schoonheid gegrepen besloot ik een zonsopkomst in de polder te verkiezen boven mijn bed. De vrieskou klaarde de geest. Ik voelde me fris en bovenal geïnspireerd. Tegen de wind intrappend koerste ik richting het noorden. Rotterdam achter me latend stopte ik min of meer toevallig in het polderland van de Ackerdijkse Plassen. Uitkijkend over de weilanden met in de verte contouren van de stad Rotterdam in het zicht, waande ik me op dat moment in het paradijs.

Het gezang van de overwinterende vogels bracht mij in een glorieuze stemming. Deze warme ervaring in de wintermaand bleek de blauwdruk voor het pad dat ik nadien zou volgen. Ik ben de tel een beetje kwijt hoe vaak ik daar niet geweest ben voor een zonsopkomst. Een bijzonder natuurreservaat aan de rand van de stad. Naar mijn beleving een krachtplek om de eigen motor op te laden. Dit alles in stand gehouden door een enthousiast team van Natuurmonumenten. Ze verdienen een pluim!

Nu is het moment om anderen in deze omgeving te inspireren. Als ambassadeur van de Ackerdijkse Plassen neem ik jullie mee op pad. Op de Oud-Hollandse boerderij organiseer ik activiteiten, en omgeven door de prachtige natuur zal verbazing overgaan in verwondering voor de schoonheid van dit gebied.

Door te bewegen in de natuur ervaar je dat je meer in contact kom met jezelf. Door zowel lichamelijk als geestelijk actie te ondernemen blijf je de griep de baas en houd je tevens het lichaam in balans. Daar streven we allemaal naar! Als wij goed voor onszelf zorgen, doen we dat ook voor de ander.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Ontspanning

Kom met Iddo mee naar buiten en ervaar de kracht van de eerste zonnestralen

Broga, niet alleen voor Bro’s

Yogaground
Familie & kids
Ontspanning
Overnachten
Sport & avontuur

Alles in Balanzs ~ een week lang yoga

Balanz~s yoga

Een steentje bijdragen

Duurzaam Den Haag
Dreams skate- en surfschool & shop
Sport & avontuur
Workshops