Hotspot Hutspot

Hotspot Hutspot

Een veilige plek waar kids en tieners kunnen leren over voedsel, maar zeker ook in de algemene zin van elkaar en over verantwoordelijkheid. Een plek om ze even uit hun vaste omgeving te laten stappen, als vrijwilliger of stagiaire. Hotspot Hutspot biedt kids, tieners en volwassenen met verschillende achtergronden en met ieder een eigen ‘rugzakje’, zoals ze dat hier noemen, deze mogelijkheid. Naast een vaste chefkok worden de drie Hotspot Hutspot locaties, Lomba in Lombardijen, Krootwijk in Crooswijk en Heijprak in Heyplaat, namelijk door hen gerund. Een wisselend weekmenu met verse, veelal biologische producten wordt vooral met veel plezier bereid door deze heel bijzondere ploeg, die hier letterlijk zij aan zij staan om gasten te verwennen met een driegangenmenu voor slechts 8 euro!

 
Als ik met mijn date binnenloop, valt de ruime opzet en de professionele uitstraling meteen op: gewoon een leuk, informeel restaurant zo op het eerste gezicht. Vervolgens zie je pas wat deze locatie zo uniek maakt: vier kleine kinderhanden zijn giebelend een hamburger aan het bouwen, er wordt druk gesneden en gewokt door tieners en als ik langs de chef-kok loop op weg naar onze tafel zegt ze me: “veganistisch was het toch?!” Met enige aarzeling vraag ik of dat mogelijk is, waarop zij vrolijk “ja hoor” roept.
 
 
Dus krijg ik een veganistisch driegangenmenu en mijn tafelgenoot het reguliere menu. Voor hem staat er een pasta met mosselen, een beefburger met guacamole en gegrilde wintergroentes en als dessert een panna cotta van citroen met fruit op het menu. Mijn menu bestaat uit een pasta met tomatensaus, een hamburger zonder burger maar mét gepofte biet, guacamole en gegrilde wintergroentes en een fruitsalade met kokosroom toe: niets ingewikkelds dus, maar goed, biologisch eten met een mooi verhaal en voor een kleine prijs. 
 
 
Voor de kids en tieners uit de wijk is Hutspot een plek waar ze zich nuttig kunnen maken, iets kunnen leren, of even uit hun eigen lastige dagelijkse situatie kunnen stappen. Zij kunnen zich hier dagelijks om 15.30 uur als vrijwilliger melden. Voor de stagiaires vormt deze plek een brug tussen hun opleiding en de professionele keuken. Zo vertelt chef Nóra dat dit een plek is waar Jongeren van de Horeca Vakschool die tegen moeilijkheden aanlopen stage kunnen komen lopen. Hier is namelijk ruimte voor het maken van fouten, want het gaat niet over perfectie. Integendeel, plezier beleven aan het koken is wat voorop staat. Zoals Nóra het zegt gaat het er om dat ze open naar elkaar zijn en dat er een luisterend oor wordt geboden. Zelf kwam de Hongaarse nog geen anderhalf jaar geleden naar Nederland. Werk was er nauwelijks te vinden en dus meldde ze zich als vrijwilliger aan bij Hotspot Hutspot Lomba. Zo maakte ze zich hier in razend tempo het Nederlands meester en na 5 maanden inzet kon ze doorgroeien en locatie Heyprak leiden. Dat doet ze nu, en met veel optimisme. “Ik ben kok noch maatschappelijk werker, maar hier ben ik het allebei, en soms zelfs een beetje moeder. Ik mag koken en kids en jongeren begeleiden in dit vak. Aan het einde van de dag neem ik de tijd voor feedback en reflectie. De ontwikkeling die zij hier doormaken geeft heel veel voldoening. Het moeilijkste voor mij is wanneer dat niet gebeurt, maar ook daar moet ruimte voor zijn: openstaan voor mensen, hun achtergrond en hun verhalen is waar het om gaat en dat is pure rijkdom”, aldus Nóra.
 
 
Ik ervaar de mensen van Hutspot Hotspot als ambitieus: ze willen groeien, werken aan nieuwe projecten en denken zelfs aan meer locaties. Daarnaast willen ze meer jongeren, bedrijven en niet op de laatste plaats ook meer gasten bereiken, want uiteindelijk moet er ook gewoon geld verdiend worden. Ik heb in ieder geval lekker gegeten en ben vooral overspoeld door een warm gevoel. Ik voorspel dan ook dat er op korte termijn rijen voor de deur zullen staan (ik stuur het maar even het universum in). Een dergelijk biologisch driegangenmenu (en zelfs vegan op verzoek) ga je voor 8 euro voor zover ik weet nergens anders kunnen krijgen.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

Desembroden bakken bij Jeroen Bakt Brood

Jeroen Bakt Brood

Kale yeah

Hoeve Biesland

Gevulde pompoen met quinoa en aardappel

Streekproducten

Gepocheerde eitjes met asperges

Breng de winterse geuren mee naar binnen!

Honey Highway

Op Hodenpijl

De Smulhoeve

Lunchcafé de Smulhoeve