Honey Highway: De snelweg naar biodiversiteit

Honey Highway: De snelweg naar biodiversiteit

Misschien is het je al eens opgevallen als je door Midden-Delfland fietst: een wilde bloemenzee langs de snelweg. Ze zorgen natuurlijk voor een prachtig uitzicht maar hebben nog een hele bijzondere reden: Ze redden de bij!

Deborah Post is bedenker van deze ‘Honey Highway’. Speciaal voor Hof van Delfland deelt ze haar favoriete plekken in het gebied waar je kunt genieten van biodiversiteit.

De bij staat onder druk. Door de toename van land- en tuinbouwgrond is er te weinig plek voor wilde bloemen en dat is nu precies de voedingsbron van bijen. Hij leeft van de nectar van bloemen en neemt ongemerkt stuifmeel mee naar een andere bloem waardoor de plant wordt bevrucht. Bijen zijn dus hard nodig voor het behoud van groente en fruit. 

"Bijen communiceren met lichaamsbewegingen en vertellen elkaar waar ze honing kunnen vinden.

Om iets te doen tegen bijensterfte volgde Deborah Post een cursus tot Biologisch-Dynamisch imker. Helaas stierf haar eerste bijenvolk omdat in de wijde omtrek alleen maar gras voor melkkoeien te vinden was. Op dat moment werd de snelweg A4 gebouwd en deze onbemeste, onbespoten grond was perfect voor wilde bloemen.

Samen met Rijkswaterstaat, wegenbouwers en de gemeente zaaiden ze de snelweg in: “Mijn nieuwe volk vloog direct naar de A4. Bijen communiceren met lichaamsbewegingen en vertellen elkaar waar ze honing kunnen vinden.”

Om nog meer te kunnen doen, richtte ze Honey Highway op. Ze werkt nu samen met aannemers en samen maken ze zadenmengsels, geven ze lezingen en betrekken ze scholen en buurtgenoten. Deborah: “In 2016, 2017, 2018 hebben we in twee-en-een-half jaar tijd 85 kilometer ingezaaid.” Ook roept ze boeren op om op een andere manier te werken. Grondgebonden, met minder mest en meer bloemen.

Mooie Natuurplekken Biodiversiteit is dus belangrijk! Ontdek de biodiversiteit op deze favoriete natuurplekken van Deborah Post:

A4 Honey Highway

“De mooiste natuurplek om te genieten van de biodiversiteit is natuurlijk de A4 Honey Highway. De wilde bloemen komen dit jaar voor het 4e jaar in bloei, met name meerjarige soorten die vanaf juni tot augustus bloeien.” 
 
 
“Het Voddijkpad loopt dwars door de polders. Hier zie je goed het verschil tussen land van boeren die niets doen aan hun land en waar het wemelt van vogeltjes en beestjes en land van boeren waar geen vogeltje of insect te bekennen is. Daar groeit alleen snelgroeiend raaigras en de giermest wordt uitgereden en geïnjecteerd.” 
 
 
“Op De Levende Buitenplaats van Op Hodenpijl worden bijen op een biodynamische manier gehouden. Er staan 250 fruitbomen, een biologische moestuin en er is biologische bloemenkwekerij.”
 
 
“Op de Vlietjes groeien bijzondere waterplanten en bloemsoorten. Een vlietje is een kanaaltje waarin water opgevangen wordt en dat meehelpt overstromingen te vermijden (red.). Er wordt maar een keer per jaar gemaaid. Je vindt er twee langs de Gaagweg in Schipluiden.” 
 
 
Wil je ook iets doen om de bij te redden? Iedereen kan zaaien! Je kunt zakjes eenjarige wilde bloemenzaden bestellen voor thuis in de tuin (of gemeenteplantsoen).
 
 
Op donderdag 26 september 2019 organiseert Honey Highway het BIJendiner op landgoed Op Hodenpijl in Schipluiden. Voorafgaand aan het diner geven Honey Highway imkers een rondleiding langs de bijenvolken in de BIJenfarm op de Levende Buitenplaats. 
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Familie & kids

Boer Jeroen van der Kooij start met verzuivelen op Hoeve Rust-hoff

De Delflandhoeve
Familie & kids
Sport & avontuur
Workshops
Familie & kids
Ontspanning
Streekproducten

Top 5 low budget vakantie-uitjes

Streekproducten

Bijenkoninginnen en oermenskauwgom

Haagse Honing

Brood met liefde – de Bakkerswerkplaats

Bakkers Werkplaats
Kunst & cultuur
Eten & drinken
Streekproducten