Misschien is het je al eens opgevallen als je door Midden-Delfland fietst: een wilde bloemenzee langs de snelweg. Ze zorgen natuurlijk voor een prachtig uitzicht maar hebben nog een hele bijzondere reden: Ze redden de bij!
Deborah Post is bedenker van deze ‘Honey Highway’. Speciaal voor Hof van Delfland deelt ze haar favoriete plekken in het gebied waar je kunt genieten van biodiversiteit.
De bij staat onder druk. Door de toename van land- en tuinbouwgrond is er te weinig plek voor wilde bloemen en dat is nu precies de voedingsbron van bijen. Hij leeft van de nectar van bloemen en neemt ongemerkt stuifmeel mee naar een andere bloem waardoor de plant wordt bevrucht. Bijen zijn dus hard nodig voor het behoud van groente en fruit.
"Bijen communiceren met lichaamsbewegingen en vertellen elkaar waar ze honing kunnen vinden.
Om iets te doen tegen bijensterfte volgde Deborah Post een cursus tot Biologisch-Dynamisch imker. Helaas stierf haar eerste bijenvolk omdat in de wijde omtrek alleen maar gras voor melkkoeien te vinden was. Op dat moment werd de snelweg A4 gebouwd en deze onbemeste, onbespoten grond was perfect voor wilde bloemen.
Samen met Rijkswaterstaat, wegenbouwers en de gemeente zaaiden ze de snelweg in: “Mijn nieuwe volk vloog direct naar de A4. Bijen communiceren met lichaamsbewegingen en vertellen elkaar waar ze honing kunnen vinden.”
Om nog meer te kunnen doen, richtte ze Honey Highway op. Ze werkt nu samen met aannemers en samen maken ze zadenmengsels, geven ze lezingen en betrekken ze scholen en buurtgenoten. Deborah: “In 2016, 2017, 2018 hebben we in twee-en-een-half jaar tijd 85 kilometer ingezaaid.” Ook roept ze boeren op om op een andere manier te werken. Grondgebonden, met minder mest en meer bloemen.
Mooie Natuurplekken Biodiversiteit is dus belangrijk! Ontdek de biodiversiteit op deze favoriete natuurplekken van Deborah Post: