Honey Highway

Honey Highway

Ik hoor om me heen heel veel over het dreigende tekort aan bijen waardoor we straks geen gewassen meer kunnen telen. 

De bijensterfte heeft vier oorzaken; er is te weinig voedsel voor bijen, er wordt te veel mest en gif gebruikt, er zijn te weinig imkers en bijen sterven aan ziektes uit andere landen of werelddelen. Bij Op Hodenpeil in Schipluiden hebben ze nog wel bijen en daar hoorde ik over de 'Honey Highway'. 

Honey Highway is een initiatief waarbij de bermen van rijkswegen ingezaaid worden met biologisch bijenbloemenzaad en onderhouden worden zodat er een natuurlijk evenwicht ontstaat. De rijkswegen zijn uitermate geschikt omdat dit, op natuurgebieden na, de enige onbespoten schrale grond is. De rest van Nederland is raaigras en de grond is volgespoten met kunstmest en gif van spuit middelen. 7 KM A4 van Delft naar Schiedam is het begin en zal navolging krijgen door heel Nederland. Op het dak van Het Schieblok waar ik werk hebben we een akker en daar staan ook vier bijenkasten. Ik spreek met onze dakboer tevens dakimker en van hem krijg ik weer voorlichting over de bloemetjes en de bijtjes. Zo vertelt hij me dat doordat veel bloemen bespoten worden de bijen die gifstoffen via de nectar van de bloemen ook binnen krijgen, een soort SOA dus, waar veel bijen aan sterven. 

Ik leer ook dat niet alle bijen honing geven.

 Je hebt blijkbaar sociale bijen die in een groep leven en honing maken maar ook solitaire bijen. Deze leven zelfstandig en slapen onder andere in bijenhotels.

Ook leerde ik over de sores in het leven van een imker. Het is nog niet makkelijk om de bijen in de kas te houden, soms ontsnapt de kolonie. Vorig jaar had hij een kolonie die was ontsnapt en een nieuw nest had gebouwd onder een fietszadel bij station Hofplein. “Ik moest toen de hele kolonie weer terughalen maar er wel voor zorgen dat ik de koningin te pakken had, anders blijven de bijen niet zitten.”

Je kan alleen niet precies zien welke bij de koningin is, dus dat heb je pas door op het moment dat de bijen weer ontsnappen of blijven zitten.

Dit was mijn spoedcursus over bijen, maar als je er meer wil weten over de bijen, bij Op Hodenpijl is op 29 april het 9e bijendiner.

Voorafgaand een rondleiding door onze imkers langs de bijenvolken in de BIJenfarm op de Buitenplaats. Na het diner, over hoe A4 Honey Highway navolging krijgt in Nederland, als een van de oplossingen van het Nationaal Bijengezondheid Actieprogramma o.l.v. Felix Rottenberg. Met inspirerende sprekers zoals BD-imker Jos Willemse (ODIN) over de bijen in de BIJenfarm en een groot initiatief uit Brabant dat laat zien dat het werkt.

En op www.beesonline.nl kan je de bijen op de dakakker live volgen!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Kunst & cultuur
Kunst & cultuur
Eten & drinken
Streekproducten

Thuis bij het Vreemde Vogel festival

Buitenhotel De Vreemde Vogel

Groene metropool met een dorps karakter

Eten & drinken
Stielman Koffiebranders
Eten & drinken
Workshops
Boerderij het Lansingerland
Eten & drinken
Ontspanning
Streekproducten
Workshops

Bitter & Real - koffiebar op wielen

Streekproducten
Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight
Eten & drinken
Kunst & cultuur
Streekproducten

Desembroden bakken bij Jeroen Bakt Brood

Jeroen Bakt Brood

Verrijk je plantenkennis met de Bieslandse Bessenroute

Delftse Hout

Pluk de herfst en haal hem in huis!

De Wildplukwijzer