Het bestbewaarde strandgeheim van Zuid-Holland: De Delflandse Duinen

Het bestbewaarde strandgeheim van Zuid-Holland: De Delflandse Duinen

Het zien van de horizon, het inademen van de zoute zeelucht en het geluid van de klotsende golven: Ik ben er gek op. Altijd al geweest. Nu het officieel zomer is en de temperaturen in de stad stijgen, zoek ik voor verkoeling al snel fijne plekjes op langs de kust. Maar wie afkoeling zoekt, regelt al snel een retourtje naar Hoek van Holland. Zelf ben ik hier ook schuldig aan. Maar er is meer duingebied om van te genieten. Tijd om op onderzoek uit te gaan! 

Voor een stevige, zondagochtend wandeling besluit ik om te starten bij Ter Heijde, om vervolgens via Molenslag door te wandelen over het Schelpenpad richting het Watertorenpad. Vanaf daar bevindt zich een opening naar het strand. De duingebieden tussen Kijkduin en Monster waar ik wandel, maken deel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen
 
 

250 kilometer duin

Wist je dat Nederland wordt beschermd door meer dan 250 kilometer duin?! Wow! Daarvan ligt 23 kilometer in het gebied van het Hoogheemraadschap van Delfland. Lockdown of niet, meer mensen zoeken steeds vaker de natuur op om te kunnen genieten van het landschap. Heerlijk! Even ‘uitwaaien’ in de duinen voor verkoeling of om te ontspannen is dan ideaal!
 
De wilde korenbloem
 
Goudsbloem
 
Klaprozen
 
Langs het Schelpenpad kom ik de Orobanche tegen. In Nederlande beter bekend als de Bremraap, parasiet onder de planten. Ik vind ‘m prachtig, nét een stuk koraal!
 
 
Vanaf het Watertorenpad bevindt zich een uitkijkpost. Hier kom ik na een flinke wandeling even op adem. Vanaf hier kijk je zo uit op een ‘ingang’ richting het strand. In plaats van hetzelfde stuk terug te lopen besluit ik om via de Zandmotor terug te lopen langs de kust, met mijn blote voeten in het zand.
 
 
Eindeloos staren naar de horizon schijnt een kalmerend effect te hebben. De psychologie hierachter heeft te maken met het gevoel van een natuurlijke begrenzing. In zowel je emoties als je gevoelens die overweldigend kunnen zijn en grenzeloos aanvoelen, kan de horizon deze gevoelens kalmeren. Nu zorgt een dagje strand met een heerlijk zonnetje en frisse zeewind al snel voor een glimlach op mijn gezicht! 
 
 

De Zandmotor

De 40 meter hoge Argustmast is in 2011 gebouwd met als wetenschappelijk doel om te filmen hoe de Zandmotor verandert. De dynamiek van het kunstmatige wad-achtige zandplaat kan bijdragen aan het versterken van de kust en het creëren van ruimte voor natuur en recreatie. De Zandmotor is een proefproject om te onderzoeken of deze nieuwe duurzame manier van kustonderhoud werkt. Een mooi voorbeeld hoe we de krachten van mens en natuur kunnen bundelen! 
 
 
De Zandmotor is een grote kunstmatige zandplaat die ligt voor de kust bij Ter Heijde. Door wind, golven en zeestroming verspreidt het zand zich langs de Zuid-Hollandse kust. Het is een uniek wad-achtig gebied dat twee keer per etmaal bij vloed onder water staat. Maar pas op! Want door het steeds veranderende landschap en de ruige natuur, kan een zachte bodem of sterke zeestroming ontstaan. Wees dus extra voorzichtig, vooral als je er in je eentje op uit gaat. 
 
 
Onderweg langs de kust loop ik terug door de zandheuvels. Het helmgras ziet er misschien zacht en aaibaar uit… maar het helpt om de duinen stevig te houden mede dankzij haar lange wortels. Ook helpt het om het opstuivende zand op z’n plek te houden. Door de verschillende heuvels en flinke plukken Helmgras, vind je hier in alle rust de beste plekjes om bijvoorbeeld een boek te lezen, te zonnen of om gewoon even stil te staan bij de prachtige natuur en omgeving. 
 
 

Earthing

Je hebt vast wel eens van ‘bosbaden’ gehoord. Maar ben je al bekend met ‘Earthing’? Ik niet! Onderweg hoor ik een vrouw hier meer over vertellen: ‘Earthing is het letterlijk terug ‘aarden’ van je lichaam. Het gaat uit van de mens die als bio-elektrisch wezen altijd in connectie met de aarde is geweest. Maar als (stads)mensen keren wij al snel de rug toe naar de natuur. Door onze moderne levenstijl zijn we deze connectie verloren en belemmert het ons rechtstreekse verbinding met de aarde. Wij als mens zijn positief geladen, en de aarde negatief geladen. Als we ‘aarden’, kunnen we ionen opnemen en kunnen ionen ook ontladen. Doen we dat niet? Dan blijft het evenwicht verstoord. 
 
 
Door met je blote voeten in het zand te lopen kan je de natuurlijke balans weer herstellen. Geloof je daar niet in? Dan is het hoe dan ook een goede work-out, want een stukje wandelen door het zand is best zwaar. Maar, je traint wél heel goed de spieren in je voeten.  Daarnaast stimuleert het de zenuwen en scrubt het je huid lekker zacht. En eerlijk: Het voelt gewoon lekker, toch? 
 
 

De stroming. Het zand, de zee en het grenzeloze land. 

Een wandeling door de duinen prikkelt je zintuigen. Het ritmisch geluid van de golven, het voelen van het koele zand onder je voeten en het ruiken van de zoute zeelucht zorgt voor een diep niveau ontspanning. Ik voel me na een bezoekje aan de duinen en het strand als herboren. 
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Ontspanning
Ontspanning
Wandelen & fietsen
Familie & kids
Ontspanning
Overnachten
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur
Sport & avontuur
De Delflandhoeve
Familie & kids
Sport & avontuur
Workshops

Boulderen, niet bulderen.

Delfts Bleau
Eten & drinken
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur
Wandelen & fietsen

Je eigen picknick op de Populierenroute

Het Bieslandse Bos

Molens, vlinders en de fruitige oase van Jomajole

Jomajole kersenkwekerij