Helemaal geen Hollandse nieuwe- nieuws

Helemaal geen Hollandse nieuwe- nieuws

Wij leven in een tijd waar je kan eten uit welk land je ook maar wilt. Je hoeft niet meer naar China te gaan om Chinees te eten. De Sushi-bar is de nieuwe snackbar onbeperkt sushi is het nieuwe broodje gezond. Maar af en toe zie je tussen alle fushion ineens een echte Hollandse eettraditie.

Tompouces bijvoorbeeld, op Koninginnedag en bitterballen tijdens voetbal. Net als de traditionele pepernoten en de Oliebollenkramen die met oud en nieuw verschijnen. Maar het meest Hollandse van allemaal is natuurlijk de echte Hollandse nieuwe, de Nederlandse haring die tijdens vlaggetjesdag de haven binnenkomt. Dat zou je denken althans... Ik weet nog hoe groot mijn deceptie was toen ik er achter kwam dat ze helemaal niet uit Nederland komen, maar dat de meeste haring wordt gevangen in Noorwegen.  Daarom ben ik me gaan onderdompelen in de wereld van de Hollandse nieuwe.

Ik weet nog hoe groot mijn deceptie was toen ik er achter kwam dat ze helemaal niet uit Nederland komen

Vroeger werd haring wel door Hollanders gevangen. In de periode van juni tot september heeft de haring het hoogste vetpercentage omdat er veel plankton in zee zit. De haring werd dan gepekeld en blijf nog een tijd lang goed, maar werd steeds zouter. Binnen een jaar waren ze niet meer te eten dus iedereen was blij als er weer nieuwe vette haring gevangen kon worden: Hollandse nieuwe. In 1977 kwam er een vangstverbod op de haring. Dus moesten de vissers op zoek naar een nieuwe plek om aan haring te komen. Deze vonden ze in Schotland, Noorwegen en Denemarken. 

Bovendien was de haring daar goedkoper en werd de haring in de landen zelf niet gegeten. Vanaf dat moment komt de haring dus niet meer uit Holland. We vangen ze zelfs niet eens meer zelf maar ze worden wel op Hollandse wijze bereidt: gepekeld en gekaakt; wat inhoudt dat de ingewanden van de haring er uit worden gehaald maar de alvleesklier blijf zitten, hierdoor gaat het rijpingsproces van het pekelen verder.

Heb je de smaak al te pakken? 

Een Hollandse nieuwe is trouwens pas een Hollandse nieuwe als hij tussen de 16 en 20% uit vet bestaan en dat is rond eind juli omdat er dan het meeste plankton in de zee te vinden is. Anyway, Hollandse nieuwe komt dus niet uit Holland, wordt ook niet door Hollanders gevangen, maar wel op Hollandse wijze bereidt en de lekkerste haring vind je in Holland. In Scheveningen welteverstaan bij vishandel Simonis. Heb je de smaak al te pakken? Hier vind je de lekkerste haring in het Hof van Delfland gebied: Volendammer Vishandel | Visgilde Gebroeders De BlockSchmidt Zeevis  Visspecialist Struik Verkoopwagen |

 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

Kapotte Kassen

Plukkerij Framblij

Nazomerdag bij Strandtent De Pit

Strandtent De Pit

Coppi Koffie; Tussen fiets en koffie.

Coppi Koffie

Een hemel van chocolade

De Bonte Koe Chocolade