Goed koop worstenbroodje

Goed koop worstenbroodje

Ik herinner met nog dat ik vroeger in de supermarkt op zoek was naar de kleinste prijsjes. Ik moet een jaar of 7 zijn geweest toen we boodschappen deden, mijn vader een pak hagelslag in zijn handen had en ik hurkend bij het onderste schap naar hem riep: "Kijk pap, deze hagelslag is goedkoper!" Een vrouw die het hoorde zei lachend:"Jong geleerd is oud gedaan." Ik trots, mijn vader trots. Het was immers een compliment. Het zit zo diep in de Nederlandse cultuur om altijd voor het voordeligste te willen gaan.

Toen ik laatst door de Albert Heijn liep vond ik echt een goed koopje: worstenbroodjes! Tien worstenbroodjes voor maar 1 euro 59, dat komt neer op 16 cent per broodje. Bizar eigenlijk als je je bedenkt dat er een varken voor is opgegroeid, voer en zorg heeft gekregen, naar de slacht is gebracht en in de fabriek is verwerk en bereidt. Bovendien heeft er ook nog een bakker brood voor gebakken, zijn worst en broodje samengekomen, ingepakt en vervoerd naar de supermarkt.

"Tien worstenbroodjes voor maar 1 euro 59, dat komt neer op 16 cent per broodje. 

Wat zit er eigenlijk in zo'n worstenbroodje dat het zo weinig kan kosten? Op de verpakking staan de hoeveelheid ingrediënten altijd van groot naar klein aangegeven, de grootse hoeveelheid van een bepaald ingrediënt wordt als eerste genoemd. In dit geval zijn dat Tarwebloem, water, varkensvlees (19%) en paneermeel waar het worstenbroodje voornamelijk uit bestaat. Als je kijkt naar de prijzen van deze producten betaal je voor varkensvlees maximaal 2,80 euro per kilo en de prijs van graan ligt op dit moment op 161,50 euro per ton wat neerkomt op 0,16 cent per kilo. Geen geld. De ingrediënten waar minder dan 2% van in het product zitten mogen op willekeurige volgorde vermeld worden. Bij het worstenbroodje zijn dat er 27 en bestaan voornamelijk uit suiker, melkpoeder, zout, smaakmakers en de beruchte E-nummers. 

De meeste E-nummers dienen als smaakversterker of conserveringsmiddel of ze hebben als functie om zoveel mogelijk vocht vast te houden zodat het broodje lekker veel massa heeft maar toch goedkoop blijft. Aangezien het worstenbroodje voornamelijk uit water bestaat is het niet zo gek dat het flink wat smaakmakers nodig heeft. De E-nummers zeggen mij niet zo veel, dus ik heb ze even opgezocht. Ze staan voornamelijk voor chemische samenstellingen en betekenen dingen als Tetranatriumdifosfaat of natriumpyrofosfaat. Iets wat ik zelf eigenlijk nooit gebruik tijdens het koken.

Maar vrij vertaald zijn het voornamelijk zouten, zuren, vetten en zeewier. In het worstenbroodje zit ook het E621 oftewel Vet-sin waardoor je geen 'vol' gevoel krijgt en daarom heel gevaarlijk is, je blijft er namelijk van eten. Het zit ook in chips en zorgt ervoor dat je de zak in een keer wil leeg eten. Op de verpakking staat trouwens ook altijd een nummer waarmee je kan checken waar het product vandaan komt. Het nummer op de verpakking is: NL 708 EG en leidde me naar het bedrijf Dutch Bakery in Naaldwijk dat het broodje beschrijft als: "Een hartige variant voor de ontbijt- of lunchtafel, of zomaar een smakelijk hapje bij de borrel."

"De meeste E-nummers dienen als smaakversterker of conserveringsmiddel 

Moderne consumenten zoeken naar afwisseling voor het stillen van de lekkere trek. Dutch Bakery komt volledig tegemoet aan deze wens, met perfecte snacks gebaseerd op traditioneel Brabantse receptuur. "We hebben het broodje getest en vonden hem vooral heel peperig, zout en droog dus ook al bevat het worstenbroodje heel veel water, ik zou je toch aanraden om er even wat bij te drinken!" Kort gezegd bestaat een worstenbroodje voornamelijk uit water, graan en varkensvlees omdat het goedkope producten zijn. De toegevoegde smaakversterkers en E-nummers zorgen ervoor dat het vocht vastgehouden wordt omdat je dan massa hebt en smaakmakers om het gevoel te krijgen dat je iets lekkers eet. Door de beruchte vetsin blijf je dooreten omdat je geen vol gevoel krijgt. Wat op zich helemaal geen probleem is, want ze kosten maar 1,59 voor tien stuks!

Waar kan je echt lekkere worstenbroodjes krijgen?
Bij Vlaamsch Broodhuys verkopen ze super lekkere verse worstenbroodjes met een echte worst en goede korst. Bij MARQT supermarkt verkopen ze ‘n Dungense Dame worstenbroodjes met biologisch vlees.

 
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken
Kunst & cultuur
Workshops
Eten & drinken
Streekproducten

De pompoenkronieken – Chia parfait met pompoen

Hoeve Biesland

Recept: Dumplings met zelfgeplukte daslook en boerenkaas uit Nootdorp

Winkelen

De Stadsimkerij. Dichter bij de natuur kun je niet komen.

Top 5 low budget vakantie-uitjes

Breng de winterse geuren mee naar binnen!

Biologisch… super logisch. Maar wat is het nou eigenlijk?

Hoeve Biesland