Gezonde voeding enkel voor de elite?

Gezonde voeding enkel voor de elite?

Wat je moet doen om te voorkomen dat groente straks alleen voor de elite is. Dit is wat je moet weten over de toekomst van onze zaden en waarom je moet oppassen voor bedrijven als Monsanto.

Hoor je ook ineens heel veel geluiden over zaadveredeling, het patentrecht en Monsanto? Voor mij blijft het (net als TTIP) altijd een beetje onduidelijk wat deze termen precies inhouden. Onlangs werd de actie de grootste zaadbank van Nederland gestart om te zorgen dat de plantenzaden niet in handen komen van één groot bedrijf (zoals Monsanto). En om te voorkomen dat we steeds minder groentesoorten hebben en groente onbetaalbaar wordt. Dus hierbij wat vruchtbare informatie over het behoudt van onze groentezaden.

Hiervoor ging ik op bezoek bij het tomatenzaad veredelingsbedrijf Axia in Naaldwijk. Het bedrijf combineert bepaalde eigenschappen van tomatenzaadjes bij elkaar om zo tot een beter ras te komen. Axia heeft bijvoorbeeld zaadjes ontwikkeld die acht in plaats van zes tomaten aan een tros geven. Dit geeft dus meer opbrengst op dezelfde hoeveelheid ruimte, wat voordelig is voor tuinders.

Als zo'n nieuw ras is ontwikkeld, vraagt een veredelingsbedrijf daar kwekersrecht op aan. Dat betekent dat de rechten van die uiterlijke kenmerken van dat ras in handen zijn van de kweker. Echter, andere zaad-veredelingsbedrijven mogen die unieke eigenschappen wel als uitgangspunt nemen om op door te ontwikkelen.

Blijkbaar heeft Nederland 40 % van de wereld zadenmarkt in handen.

Een kilo tomatenzaden kost meer dan een kilo goud. Onvermijdelijk kwamen we tussen al dat kostbare zaad terecht bij het onderwerp Monsanto. In de groene kringen waarin ik verkeer is Monsanto een beetje een gevaarlijk woord. Een symbool voor het kapitalisme. Een grote multinational die over de rug van heel veel mensen (met name arme boeren) geld verdient en veel te veel macht heeft.

Wat veel grote bedrijven doen, waaronder Monsanto, is het patentrecht aanvragen op zo'n nieuw gecreëerde uitvinding. Als zij patent hebben op die specifieke eigenschap betekent dat dat andere bedrijven geen enkele van die eigenschappen mogen gebruiken om op door te ontwikkelen. Kleinere bedrijven die geen toegang hebben tot deze patenten worden hiermee uitgeschakeld. Dit patentrecht geeft zo'n bedrijf dus onwijs veel macht. En, je raadt het waarschijnlijk al; dat patent aanvragen kost heel veel geld waardoor de grote bedrijven die al veel macht hebben (zoals Monsanto) nog meer macht krijgen en bijna alle andere spelers op de markt kunnen uitschakelen. Het gevolg hiervan kan zijn dat er straks maar één soort van bijvoorbeeld tomatenzaad op de markt is waar een bedrijf alleenrecht op heeft en daardoor dus ook de prijs kan bepalen. Dit zou kunnen betekenen dat al ons gezonde voedsel in handen kan komen van een bedrijf dat daar zelf de prijs voor kan bepalen.

Zou het kunnen dat al het gezonde voedsel straks enkel toegankelijk is voor de elite? 

Als tegenreactie op dit patentrecht bestaat de grootste zaadbank van Nederland! Om deze zaadbank te steunen koop je (nu het nog kan) setjes met zaadjes verkrijgbaar door heel Nederland. Als iedereen die zaadjes thuis opslaat (door ze in te vriezen of te planten) maken we een collectieve zaadbank. Op deze manier maken we het moeilijk voor een bedrijf om patent aan te vragen op hun zaad. Bovendien zorgen we er op die manier voor dat verschillende plantenvariëteiten in stand worden gehouden. We zijn dan met z'n allen eigenaar van de zaden; want gezond eten moet toch voor iedereen beschikbaar zijn? Precies! Kijk hier voor alle zaadverkooppunten.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

De Centrale: een podium voor ambacht & streekproducten

De Centrale

Honey Highway

Op Hodenpijl
Eten & drinken
Ontspanning
Sport & avontuur

Hotspot Hutspot

Hotspot Hutspot
Streekproducten

Een rondje landgoed Ockenburgh

Landgoed Ockenburgh

Delfts Zwart Jenever

Delfts Zwart

Verrijk je plantenkennis met de Bieslandse Bessenroute

Delftse Hout

De Stadsimkerij. Dichter bij de natuur kun je niet komen.