Gevulde kip met een verrassende inhoud

Gevulde kip met een verrassende inhoud

Kortgeleden was ik op zoek naar een recept voor de kerst. Vereiste was wel dat het een gerecht moest zijn die ik een dag van tevoren kon maken. Dat vind ik namelijk wel zo handig, want anders sta je de hele avond in de keuken en heb je geen tijd om met je familie en vrienden te kletsen. Deze kerstkip (van De Buytenhof) kun je dus vooraf vullen: op het ‘moment suprême’ hoeft hij alleen nog de oven in!

 
Wat belangrijk is bij de smaak van een kippetje, is de malsheid van het vlees en de smaak van het velletje. Om die reden kun je het beste een biologische kip kopen. Het vlees van een biologische kip bevat veel minder vocht, waardoor de smaak in de oven veel voller wordt. Ik haalde mijn kip bij De Buytenhof in Rhoon. Dit is een eeuwenoud gemengd boerenbedrijf, waar mens en natuur centraal staan. Dat er zorg gedragen wordt voor alle producten, zie je dan ook direct: de dieren hebben een mooie stal waar je een kijkje kunt nemen, met genoeg ruimte voor kip, koe en varken; de groenten komen vers van het land en gaan rechtstreeks de schappen in (met aarde en al). Als bonus helpen de medewerkers je ook nog eens met een vriendelijke lach op hun gezicht. De Buytenhof biedt hiermee een echte beleving (voor jong en oud) op het platteland!
 
 
De kip die ik hier kocht was al in stukken gesneden (al kun je er uiteraard ook voor kiezen om een hele kip te kopen). Ik had geluk, want het was ook nog eens de laatste die ze hadden! Alle ingrediënten die ik verder gebruikt heb komen ook van De Buytenhof. Leuk he?!
 
Ingrediënten:
 • Hele kip of een aantal stukken van de kip
 • 2 sneetjes brood, zonder korstjes
 • Glaasje melk
 • 70 gram boter
 • 1 ei
 • 1 grote appel
 • 70 gram walnoten
 • 100 gram gerookte spekjes
 • 2 citroenen
 • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 2 uien, fijngesneden
 • Handje verse tijm
 • 1 el oregano
 • Peper en zout
 • Keukentouw (optioneel)
 • venkelzaad en een snufje kaneel
 • Saus voor ovenkip*
 
*meng 4 el olijfolie, 1 el balsamico, 1 el honing, 1 tl kerriepoeder, 2 tl paprikapoeder
 

 

Hoe maak je het?
1. Laat je kip op kamertemperatuur komen en verwarm alvast de oven voor op 175 graden.
2. Week de sneetjes brood in de melk en smelt ondertussen 20 gram boter waar je de spekblokjes inbakt.
3. Pak vervolgens een grote kom en doe hier de spekblokjes met het bakvet in.
4. Knijp de sneetjes brood uit en doe ze bij de spekjes. Voeg hierna de oregano, de ui en de knoflook toe.
5. Snij de appel met schil in blokjes en verkruimel de walnoten grof en voeg ook deze toe.
6. Roer daarna het ei erdoor en kneed het mengsel voorzichtig met je handen tot één geheel. Naar wens kan je het op smaak brengen met peper en zout.
7. Dep vervolgens met keukenpapier je kipstukken droog. Er kan best wel wat vocht vanaf komen.
8. Nu ga je de kip vullen met je mengsel. Als je een hele kip hebt, doe je dit in het gat, maar wanneer je losse stukken hebt, dan kun je deze opensnijden en daar vullen met je mengsel. Eventueel kun je nog keukentouw gebruiken om alles bij elkaar te binden.
9. Wrijf de kip nu aan alle kanten in met een beetje olijfolie en bestrooi het met peper en zout (: dit mag royaal). Leg je kip hierna in een braadslee. Smelt de rest van de boter en schenk dit over de kip. Dit ziet er vettig uit, maar dat moet ook, want dan kan de kip daar straks lekker in sudderen!
10. Besmeer daarna de kip met je ‘saus voor ovenkip’. Leg vervolgens takjes tijm over de kip en de citroenen in de braadslee. Zet de braadslee in de oven en braad je kippetje voor 80 minuten.
11. Tussendoor kun je voor extra ‘braadsucces’ de kip besprenkelen met zijn eigen braadvet.
12. Na de braadtijd haal je de kip uit de oven en laat je hem nog 2-3 minuten rusten. Wil je testen of hij gaar is? Prik er in met een satéprikker: wanneer er roze vocht uit komt, is hij nog niet gaar. Is dit niet het geval? Dan kun je samen met je familie of vrienden gaan smullen!

Ik serveerde er een salade met geroosterde winterwortelen bij, maar aardappelpuree, zuurkool of rode kool gaan er ook goed bij.
 
Fijne feestdagen!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

Waterpret bij Scheveningen

Buena Vista Beach Club

Verborgen schatten van het Zeeheldenkwartier

Streekproducten

Bloemen zaaien op de Nationale Zaaidag en andere tips waar jij bestuivers blij mee kunt maken!

Theehuis & Restaurant de Dames.

Restaurant & theehuis De Dames

Nostalgie Dichtbij – Het winterse kerstgevoel op een boerderij

Boerderij Dichtbij