Gastblog 'Paradijsvogels' Bob Hartog, Natuurmonumenten

Gastblog 'Paradijsvogels' Bob Hartog, Natuurmonumenten

Jazz- en popzangeres Ntjam Rosie en klassiek koordirigent Wiecher Mandemaker. Twee Rotterdamse topmusici met een totaal verschillende muzikale achtergrond. Maar allebei vinden ze inspiratie voor hun muziek in de natuur in en rond de Maasstad. 

In juni van dit jaar stonden ze daarom samen op het podium van de Laurenskerk in Rotterdam. Tijdens het concert Paradijsvogels bezongen Ntjam Rosie en het koor van Mandemaker hun gedeelde liefde voor de vogels van stad en platteland.

Als scriptschrijver en beeldregisseur heb ik een bijdrage mogen leveren aan dit bijzondere muziekevenement. Een mooie ervaring! Het idee voor Paradijsvogels ontstond een paar jaar geleden, toen ik in Friesland TRACKS zag; een overrompelend mooie voorstelling over trekvogels van de befaamde vogelwetenschapper Theunis Piersma en modern klassiek componist Sytze Pruiksma.

Piersma gaf de zaal -op een populairwetenschappelijke manier- college over het trekgedrag van onze vogels, gebruik makend van beelden, objecten en modellen. Musicus Pruiksma ondersteunde de wetenschappelijke en tegelijkertijd persoonlijke verhalen van Piersma met filmische atmosferische muziek, waarin vogelgeluiden waren verwerkt en werden gesuggereerd.

"prachtige muziek en de schoonheid en rijkdom van onze eigen vogelwereld

TRACKS had wel iets weg van DWDD Academy met Robbert Dijkgraaff, maar dan wat poëtischer. Ik was echt diep ontroerd door de combinatie van de prachtige muziek en de schoonheid en rijkdom van onze eigen vogelwereld. Het leek me fantastisch om TRACKS naar de steden rond Hof van Delfland te halen. Want ook hier in Hof van Delfland liggen we dichtbij de trekroutes langs de kust.

En ook hier hebben we uitgestrekte polders, waar grote groepen vogels voedsel, rust en broedgelegenheid vinden. Een voorstelling als TRACKS zou mensen in de steden rond Hof van Delfland kunnen meenemen in de natuurlijke rijkdom van hun landschap en kunnen doordringen van de noodzaak om die rijkdom te beschermen…

Ik heb de stoute schoenen aangetrokken, en de makers van TRACKS gebeld. Helaas zagen ze geen mogelijkheid om de voorstelling hier bij ons neer te zetten; hun agenda zat bomvol met diverse vogelvoorstellingen in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Componist Sytze Pruiksma was zo vriendelijk om mee te denken over alternatieven, en bracht me in contact met Wiecher Mandemaker.

Deze Rotterdamse koordirigent, in zijn vrije tijd fervent vogelaar en vogelfotograaf, bleek - toevallig! - op dat moment bezig met de voorbereiding van een jongensdroom: een concert met oudere en moderne koormuziek, helemaal gewijd aan de wereld van de vogels.

Mandemaker is artistiek leider van Laurens Collegium Rotterdam, één van de drie professionele koren in ons land, verbonden aan het Laurenskerk en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Met TRACKS in het achterhoofd stelde ik Mandemaker voor om zijn vogelconcert te verrijken met beelden en verhalen. De dirigent had iets vergelijkbaars nog niet eerder gedaan, maar ging het avontuur graag aan.

De eigen vogelfoto’s van dirigent Wiecher leken me uitermate geschikt om te gebruiken als beelden tijdens het concert. Het leuke is, dat veel van zijn foto’s gemaakt zijn in Hof van Delfland.

We zochten nog naar een bekende artiest, die een interessant verhaal zou kunnen vertellen over hoe de vogels hem of haar inspireren.

Via via hoorden we over het bijzondere levensverhaal van pop- en jazzzangeres en natuurliefhebster Ntjam Rosie, waarin natuur een rode draad is: geboren in de wildernis van Kameroen, als tiener verhuisd naar heuvels van Limburg en als muziekstudent terechtgekomen in ‘Urban Jungle’ Rotterdam.

Rosie reageerde direct enthousiast toen we haar benaderden. Zo kreeg Paradijsvogels vorm.  

De première van Paradijsvogels was in de Laurenskerk in Rotterdam, op zaterdag 16 juni van dit jaar, in het kader van de jaarlijkse Midden-Delfland Dagen. Het was echt een kippenvel-moment voor me. Alles viel op zijn plek. De beelden, het verhaal van Rosie en de geweldige muziek. De Laurenskerk zat vol en het publiek reageerde enthousiast.

Op initiatief van Landschapstafel Hof van Delfland voeren we Paradijsvogels nogmaals uit op vrijdagmiddag 7 september aanstaande, nu in het kerkje van Op Hodenpijl. Het gaat om een intieme en compacte versie van het oorspronkelijke concert. Interesse om het concert bij te wonen? Kijk dan op www.natuurmonumenten.nl/paradijsvogels.

Met fotografie van: Rene Koster, Martin van Lokven, Ed Zijp, Jan Hordijk, Gillis van Oeveren, Paul Cools, Gerhard Kornelis, Barry Marré, Marcel Broek, Jan Hordijk, Maarten van der Ven, Paul Cools en Teun Veldman

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden