Forest bathing; hét medicijn voor je lockdownblues

Forest bathing; hét medicijn voor je lockdownblues

Thuiswerken doet mij geen goed. Er hangt weleens wekenlang een donkere wolk boven m’n hoofd omdat ik dag na dag doorbreng op dezelfde plek, thuis achter de computer. De enige mensen die ik op zo’n werkdag spreek, spreek ik via zoom. Nu zal ik niet de enige zijn die hier last van heeft, het is natuurlijk een typisch gevolg van de huidige pandemie en lockdown. We voelen ons eenzaam, verveeld en wat opgesloten, wat kan leiden tot serieuze klachten. In Canada, Japan en de Verenigde Staten kun je tegenwoordig wel een heel bijzonder medicijn voorgeschreven krijgen bij dit soort problemen namelijk; een sessie Forest bathing. 

Verschillende onderzoeken tonen aan dat natuurervaringen ervoor zorgen dat een mens zich gelukkig voelt. Stress en depressies nemen af. Het hart herstelt, de bloedsuiker komt in evenwicht en K cellen, verantwoordelijk voor de weerstand, nemen meetbaar toe. Bij Forest bathing ga je onder begeleiding van een gids de natuur in.

 
Met behulp van mindfullness en meditatietechnieken open je je zintuigen verder dan normaal en verdiep je je natuurervaring. In Nederland kun je terecht op bosbadderen.nl voor het maken van een reservering. Ik ben razend benieuwd wat Forest bathing met je doet en probeer het graag uit voor iedereen die op zoek is naar manieren om om te gaan met de lockdown blues.
 

Prikkel je zintuigen 

Een groep lieve vrouwen staat mij op de wachten bij de ingang van het Nessebos. Het zijn Gudrun, Marijke en twee andere gidsen in opleiding. Tijdens de introductie wordt mij verteld over de oorsprong van het woord Holland, namelijk Houtland. Miljoenen jaren heeft het landschap eruit gezien zoals hier, vol bomen en struiken. Wij hebben ons jarenlang begeven in dit soort omgevingen, de mens voelt zich hier thuis. 
 
Het Nessebos was voor mij een verstopt pareltje en ligt net boven Rotterdam Alexander. Het is een gevarieerd gebiedje waar bos, water en moeras elkaar afwisselen. Je kunt er een grote schaapskudde tegenkomen die ingezet wordt voor natuuronderhoud door al grazend ervoor te zorgen dat het bos niet dichtgroeit. 
 
We beginnen de sessie staand in een cirkel, de oudste vorm van samenkomen. We sluiten de ogen en focussen ons op de verschillende zintuigen. Op geluiden die ver weg te horen zijn en dichtbij, geuren links, rechts, boven en onder. We proeven zelfs de lucht terwijl we deze langs onze tong laten rollen en we voelen de zon en het bos met onze huid. Zo baden we in de geuren en sferen van de natuur. ‘Open je ogen en kijk naar de wereld zoals een pasgeboren kind dat doet’, wordt ons gevraagd. Wanneer ik mijn ogen open gebeurt er iets bijzonders. Ik merk dat ik de inval van het licht en reflectie van het licht op het gras en de bomen anders waarneem. Alles schittert en baadt in het licht. 
 

Uitnodiging om bevriend te raken met een boom

Er volgen verschillende oefeningen en uitnodigingen waar we aan mee mogen doen. Gudrun zegt: 'Ik nodig je uit om bevriend te raken met een boom. Je hoeft de boom niet te knuffelen, maar bestudeer hem, voel hem aan en kijk wat je kunt ontdekken.’ Ik dwaal wat rond op zoek naar een boom die me aanspreekt. Ik vind een boom met een roestige kleur, koperblond zoals ik en besluit kennis te maken.
 
 
Ik bestudeer de boom. Er groeit ontzettend veel op, klauwtjesmossen, bladmossen, korstmossen, bekerzwammen en andere kleine schimmels. Ik ga met mijn rug tegen de boom aan staan en voel een enorme steun in de rug. Wat een kracht en standvastigheid straalt de boom uit. 
 

Terug van de wildernis 

Na twee en een half uur en een stuk of zes oefeningen later, komen we samen rond een vuurtje. We drinken brandnetelthee, krijgen wat lekkers te eten en delen onze ervaringen: 'Wat heb je uit deze sessie kunnen halen?', 'Rust en kracht', antwoord ik en nog wat andere grote stevige gevoelens waar ik de woorden niet voor kan vinden. 
 
 
Tijdens de wandeling terug naar metrostation Hesseplaats kom ik een reclamebord tegen 'I recharge outdoors', hmm gepast denk ik en ik reflecteer terug op mijn ervaringen.
 
 
Ik geloof dat ik het snap. Als je dingen doet met aandacht en bewustzijn dan maakt het je ervaring veel intenser en levert het je veel meer op. Hoe meer ik mij weer in de bewoonde wereld begeef en andere mensen passeer hoe meer ik het gevoel krijg alsof ik net terug kom van een lange vakantie in de wildernis. Toch wel bijzonder dat je met forestbathing binnen een paar uur dat gevoel kunt opwekken. Handig ook wel, want voorlopig kunnen we ook even niet op vakantie..
 
 
Wil je ook een keer bosbadderen? Bekijk de website van Bosbadderen voor de agenda. 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Sport & avontuur

Crossfit om allround zo fit mogelijk te worden!

Zeilvereniging De Bommeer

Watersportvereniging De Bommeer
Dreams skate- en surfschool & shop
Sport & avontuur
Workshops

Ackerdijkse plassen

Ackerdijkse plassen
Wandelen & fietsen