Food Art Festival

Food Art Festival

Er zijn een paar dingen in het leven waar ik echt heel erg enthousiast van word. Eén daarvan is een goede sale op designerkleding. Super oppervlakkig en weet ik wat al niet, maar je kunt me serieus nauwelijks manischer krijgen dan met een goed gevulde portemonnee en dito winkelruimte met mooie én te betalen kleding. De laatste keer dat ik in zo'n situatie verkeerde was in Parijs, in 2008. Je kunt je voorstellen dat ik mijn geluk tegenwoordig uit andere zaken haal. Zoals goed eten bijvoorbeeld.

"We bevinden ons in select gezelschap, op een bijzondere locatie, wat de sfeer iets geheimzinnigs geeft

Op uitnodiging bezocht ik de bijzondere eetgelegenheid de Soda Club in Schiedam. In de 200 jaar oude sodafabriek worden zo nu en dan etentjes georganiseerd, zo ook deze speciale avond die de Food Art Festival 'Verborgen Stegen aan de Maas' moest inluiden. Bij binnenkomst kijk ik mijn ogen uit. De oude sodafabriek is weliswaar vervallen, maar ontzettend prachtig en indrukwekkend. De fabriek bestaat in wezen uit twee pakhuizen uit 1800: Lijfland en Coerlandt. Oorspronkelijk werd hier soda gekristalliseerd, de grote bunkers hangen er zelfs nog. Sterker nog: de gasten nemen plaats onder die ietwat rozige bunkers, op plastic tuinstoelen die opgevrolijkt zijn met zwarte stippen. De tafels zijn netjes gedekt met wit linnen, op iedere tafel staat een fles water met vruchten, limoen of besjes. We bevinden ons in select gezelschap, op een bijzondere locatie, wat de sfeer iets geheimzinnigs geeft. Alsof wij uitverkorenen zijn, die deze avond mogen genieten van de bijzondere bijeenkomst en het bijzondere eten.

Geserveerd werd onder meer gerookte haring, maar ook twee verschillende soepen van kromkommer. Kromkrommer is het bedrijf dat voedselverspilling tegen wil gaan door groenten en fruit die niet aan onze 'schoonheidsidealen' voldoen alsnog te verwerken. Bijvoorbeeld in soepen. Wist je bijvoorbeeld dat zo'n 5 tot 10 procent van alle groenten en fruit in Nederland wordt verspild omdat het er niet goed genoeg uitziet? Een te kromme komkommer? Weg ermee! Een niet perfect ronde appel? Die moeten we niet! Belachelijk vindt Kromkommer, terecht, en dus toveren ze de producten om in heerlijke soepen en gazpacho's. Maar met een soepje of twee waren we er deze avond nog lang niet: De organisatoren toverden een prachtige plank vol lekkers op tafel, met worst en kaas, en een kwarteleitjes met wasabi en zeewier op een klein kuipje toast. In de tussentijd werden we getrakteerd op een optreden van moderne dans, er werd een soort ode aan de ananas gedanst. 

De avond werd afgesloten met een heerlijk romige tompouce. De daarmee gepaarde indringende vraag: wat voor mens ben jij? Ofwel: hoe eet jij je tompouce? Duik jij er in één keer in, of haal je de bovenkant er eerst vanaf? Ik ben een veelvraat dus dat antwoord kun je zo raden! Alsof we niet genoeg vertroeteld waren, kregen we ook nog een goodiebag voor thuis, met onder meer echte Vlaardingse ijzerkoekjes, iets waar ik thuisblijver en Vlaardinger in hart en nieren, mijn man, niet blijer mee had kunnen maken. Al met al een zeer bevredigende avond, die zeker voor herhaling vatbaar is.

"Ik ben een veelvraat dus dat antwoord kun je zo raden! 

Op 10+11 & 17+18 september vindt in Schiedam het Food Art Festival plaatst, het hoofdonderdeel van 'Verborgen Stegen aan de Maas'. Tijdens dit festival kun je op bijzondere locaties dineren en tegelijkertijd genieten van kunstuitingen. Het festival wordt op 27 augustus ingeluid in een tijdelijk restaurant in de steeg van TENT Rotterdam aan de Witte de Withstraat 50. Op 3 september zijn er verschillende stegen in het historisch centrum van Maassluis tijdelijk bereikbaar als eetkamers in kleurthema's. Op 20 september is er in de Haringtonnensteeg aan de Westhavenkade 58 in Vlaardingen een eerste proefmoment. Op 10 september is er wederom een proeverij. Het hoofdfestival is op 10+11 & 17+18 september te bezoeken op diverse bijzondere locaties in het historische hart van Schiedam. Galerie Emmy Miltenburg is het infopunt van de route.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Kunst & cultuur
Eten & drinken
Eten & drinken
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur

Een bijzonder plekje in Vlaardingen

Buitenhotel De Vreemde Vogel
Streekproducten
Eten & drinken
Familie & kids
Kunst & cultuur
Ontspanning
Streekproducten
Workshops

Bitter & Real - koffiebar op wielen

City Girls bij Hoeve Bouwlust

Hoeve Bouwlust

Weet wat je (di)eet