Fluisteren op de Fluisterboot

Fluisteren op de Fluisterboot

Fluisteren, op een boot en stilzitten. Geloof het of niet, dat is voor de Hof van Delfland redactie een hele opgave. Naast het feit dat we heel erg van bewegen houden, houden we ook heel erg van praten, een kippenhok is niks in vergelijking met ons. Dus mee varen op de Fluisterboot? Dat was spannend, zeker omdat we geen van allen bestand waren tegen het heen en weer deinen op het water.

De eerste Vlaardingse Fluisterboot werd in mei 2003 in de vaart gebracht en mocht in 2009 met pensioen. Bij de doop kreeg de boot de roepnaam Andante, een term uit de muziek, omdat deze boot wordt aangedreven door een stille elektromotor. In 2010 is de nieuwe Fluisterboot in gebruik genomen, omdat de naam zo was ingeburgerd, kreeg ook deze boot bij de doop de naam Andante.

Wij werden op een relatief warme zomerdag ontvangen op door voorzitter John Barzilay. Omdat er bijna geen openbaar vervoer richting Broekpolder gaat vanaf het station, kwam hij ons even ophalen. Onderweg naar de opstap plek vertelde hij honderduit over Vlaardingen. "Mensen verbazen zich er wel eens over hoe mooi het natuurgebied is wat we in Vlaardingen hebben". Vroeger was het bestemmingsplan van dit gebied eigenlijk om er een woonwijk aan te leggen, door verontreiniging van de grond is die er nooit gekomen. Het is nu een prachtig natuurgebied geworden waar je doorheen kan wandelen, fietsen en met de kinderen kunt klauteren in het Klauterwoud (of voor een goede work out).

"Het heet wel de Fluisterboot maar je mag gewoon praten hoor!"

De boot wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers die je alles kunnen vertellen over het gebied. Als we arriveren zien we inderdaad hoe mooi het gebied is. Aan de rand van Broekpolder ligt de opstap-plaats van de Fluisterboot. De boot is ruim, bijna gloednieuw en glijdt moeiteloos met zacht gebrom door het water. Wij hebben ons dus voor niks zorgen gemaakt om onze knikkende zeebenen. Nadat iedereen was ingestapt startte de kapitein de boot. De gids loodste ons door het gebied heen met haar mooie verhalen.

"Het heet wel de Fluisterboot maar je mag gewoon praten hoor!" Riep ze allereerst door de microfoon. Je hoeft dus niet te fluisteren! Terwijl de boot door het gebied trok en wij omringd werden met grasland, rietkragen en moerasbosjes, vertelde onze gids wat er allemaal leeft en broedt in dit mooie natuur gebied. Van de bekende meerkoeten tot de fuut, tot de minder bekende blauwborstjes. Niet alleen op het water is er volop leven, maar ook op het land krioelt het van de mooie beestjes. De hermelijn kan hier ongestoord z'n gang gaan, de Noordse woelmuis is ondanks haar zeldzaamheid te vinden op het eiland Tiengemeten en ook de Schotse hooglander kan hier lekker grazen zonder dat ze te veel lastig worden gevallen.

In de lente is het helemaal een dolle boel; dan transformeert het eiland in een grote kraamkamer voor de verschillende vogels en andere zoogdieren. Zo kun je de fuut spotten met een kleintje op de rug, de zwarte pluizige meerkoetkuikens zwemmen achter hun ouders aan en zelfs de wilde ganzen zijn druk bezig met hun kroost. Helaas is de kraamtijd al over maar dat neemt niet weg dat het een prachtig gebied is om te varen. Het dobberen over het water is even ontspannen als een kleine massage. En als de schipper de motor even uitzet, hoor je hoe stil het er is. Je wordt er spontaan zen van.

Het dobberen over het water is even ontspannen als een kleine massage

We raden je wel aan om vooral in de lente te gaan, dan kan je uitgebreid op kraam bezoek gaan. Blijft toch leuk, om al dat jonge grut te zien. Ook een keer meevaren en genieten van de rust en stilte van de Vlietlanden? Dat kan! Andante organiseert van medio april tot oktober afvaarten. Op woensdag kun je gewoon aanschuiven maar voor de zaterdagen en zondagen kun je tickets kopen via de website. Wil je echt een keer iets bijzonders? Meld je dan aan voor één van de speciale vroege vogel afvaarten. Samen met een gids van Natuurmonumenten verken je de mooiste beschermde gebieden van Midden-Delfland. Reserveer hier je plekje voor een tocht om nooit meer te vergeten.

Vaarten: woensdagen & feestdagen: 14:30 | Zat/zon- en feestdagen is de eerste vaart om 1300 en de tweede vaart om 15:30

 

 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
 • Fluisterboot Andante

  Vaarseizoen: ca. tweede helft april tot - afhankelijk van het weer - de tweede helft van oktober.

  Individuele afvaarten:

  • Zaterdag / zon- en feestdagen  -  13:30 uur 
  • Woensdagen en feestdagen - 14:30 uur

  Arrangementen: Voor groepen is het ook mogelijk de fluisterboot af te huren. U kunt dan varen op een door u zelf gekozen tijdstip, behoudens tijdens de individuele vaarten. Arrangementen met een uitgebreid programma worden, op aanvraag, voor u op maat gemaakt. Zie ook Afvaarten.

  Afvaartlocatie: Tegenover het sport- en leisurecentrum "Polderpoort", Watersportweg 11 (Broekpolder) te Vlaardingen. (Zie ook Vertrekpunt).

  Ook voor rolstoelhouders is een beperkt  aantal aangepaste plaatsen en de voorzieningen voor in- en ontschepen beschikbaar. Bij reservering s.v.p. vermelden rolstoelhouder.

  www.vlaardingsefluisterboot.nl

Kunst & cultuur
Eten & drinken
Familie & kids
Kunst & cultuur
Ontspanning
Streekproducten
Workshops

Firma van Buiten

Firma van Buiten
Kunst & cultuur
Eten & drinken
Streekproducten

Melkweg naar de boer

Hoeve Ackerdijk
Familie & kids

Breng de winterse geuren mee naar binnen!

Ouderwetse knussigheid bij Knus!

Theehuis & Restaurant de Dames.

Restaurant & theehuis De Dames
Familie & kids
Eten & drinken
Ontspanning
Ontspanning
Sport & avontuur

Zeilvereniging De Bommeer

Watersportvereniging De Bommeer

Vleermuizen in de schemering - Staelduinse Bos

Het Staelduinse bos
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur