Firma van Buiten

Firma van Buiten

Op tien minuten lopen van station Delft staat het bont gekleurde pand van Firma van Buiten. Een buitengewoon catering bedrijf. Wij spraken kort met Femke om te weten te komen wat hun zo buitengewoon maakt. 

Hoe is FvB ontstaan? 
Femke: Het is ooit ontstaan nadat mijn zus en ik het bestaande restaurant De Wereldzaak hadden overgenomen. De Wereldzaak was een restaurant waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkten. De kenmerken van een leer- werkbedrijf waren al aanwezig voordat wij de zaak overnamen. Het laatste jaar van De Wereldzaak hebben Anne en ik samen gedraaid en kwamen tot de conclusie dat het restaurant niet meer goed aansloot bij de deelnemers.

Jendrick: Het allerleukst om te doen? Stoofvlees maken met het vlees van Hoeve Biesland.

De deelnemers hadden meer behoefte aan een dagritme. Bijvoorbeeld een alleenstaande ouder kan wel voor een keer een oppas regelen in een week, maar niet voor alle avonden. Of iemand met een drugs of drank verleden, heeft meer baat bij een dagritme. Zodoende zijn we begonnen met de productie van horeca producten en de catering diensten. De catering is na vijf jaar nog steeds het hoogtepunt van het hele dagprogramma.

Welke doelgroepen komen bij jullie terecht? 
Er zijn vier doelgroepen die via verschillende trajecten bij ons terecht komen: mensen die een WWB uitkering krijgen van Gemeente Delft, mensen die via de reclassering komen, en stagiaires van praktijkscholen. Tevens bieden we ook een leerzame dagbesteding voor mensen met een persoonsgebonden budget. Onlangs zijn we ook gestart met Lekker Bezig; een dagbesteding voorziening voor mensen die geen indicatie hebben en niet zelfstandig aan de slag kunnen. 

Wat kunnen de deelnemers van jullie verwachten? 
Wij bieden een traject aan waarmee zij meer kans maken om op de reguliere arbeidsmarkt te komen. Deelnemers kunnen bij ons op hun eigen tempo hun eigen talenten ontdekken, waardoor de benodigde kwaliteiten ontwikkeld of versterkt worden. Daarnaast zorgen wij ervoor dat ze veel werkervaring verkrijgen op de werkvloer. Deelnemers krijgen ook intern les bij ons. Denk hierbij aan het leren van basisvaardigheden in de horeca, warenkennis, en HACCP hygiënecodes. 

Danny: Ja ik vind heel leuk om te hier te werken! De omgang met de collega’s is leuk, het werk is afwisselend en ik vind het heel gezellig hier.

Soms komen bedrijven ook naar ons toe als ze iets hebben. Zo kwam Award Raspberry Delft met een partij onverkoopbare verse frambozen. Wij hebben er toen heerlijke frambozen jam van te gemaakt. Dat is ook een leuke manier van samenwerken.

Op welke manier werkt FvB samen met lokale ondernemers? 
Er wordt veel samengewerkt met lokale ondernemers. Zo is Hoeve Biesland een lokaal bedrijf dat ons het vlees levert, Hoeve Waterijk die bijdraagt aan de heerlijke kaas voor onze broodjes en het meel krijgen we van de Ambacht. Laatstgenoemde gebruikt nog een traditionele molen die het graan maalt. Wij kopen bij hun de bloem en daar bakken wij weer heerlijk koekjes en taarten van. Vervolgens worden deze geleverd aan bijvoorbeeld Kek de Koffiebar en Stads-Koffyhuis Delft. Ook verwerken wij gekke groentes die de winkels niet halen tot zelfgemaakte sambals en lekkere seizoen soepen. Zonde om die weg te gooien! De zelfgemaakte sambals liggen in de winkels zoals bij Lu-st en onze DIY kit voor een tulband cake kun je weer kopen bij De Ambacht. 
Hoe belangrijk is het samenwerkingsverband deze ondernemers? 
De lokale samenwerkingen zijn essentieel voor ons, want we werken niet alleen met ze samen voor onze producten maar zij helpen ons ook door stageplekken te creëren voor ons personeel. Op die manier komen zij nog een stapje dichter bij de arbeidsmarkt. Voor deelnemers is het namelijk erg belangrijk om ervaring op te doen in bestaande werksituaties.

Bakkerij Holtkamp stelde elke week een aantal stageplekken ter beschikking. Inmiddels zijn daar twee dames aangenomen! Bij Stad-Koffyhuis Delft werken er inmiddels vier deelnemers en is er een vijfde die daar stage loopt. We zien dus dat de samenwerkingen erg vruchtbaar zijn voor onze deelnemers, natuurlijk willen we dat zij een vaste aanstelling krijgen. De samenwerking is niet alleen met ondernemers maar ook bijvoorbeeld met buurbewoners. Het Buurtkippenhok is er een mooi voorbeeld van. Het project laat zien hoe je een plek met duurzame werkwijze en educatie de buurt kan laten bruisen. 

Onze deelnemers zorgen samen met vrijwilligers uit de buurt en een kippenverzorger ervoor dat het blije kippen zijn! Alle eieren die ze leggen, worden geraapt, schoongemaakt en verpakt door een van onze deelnemers, in dit geval is dat Jendrick. Vervolgens worden deze verkocht bij de Ambacht, banketbakkerij Stoffer en de Papaver.

Wat zou jullie nog willen doen in de toekomst? 
Ook in de toekomst willen we nog meer verbindingen maken zodat we niet alleen deze deelnemers een positie dichterbij de arbeidsmarkt kunnen aanbieden maar elkaar ook onderling kunnen versterken door samen te werken.

En misschien een winkeltje voor onze producten. Maar first things first! 


Geschreven door: Wai Seu Chan

 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
 

 

Kunst & cultuur
Stadsboerderij de Wilgenhof
Kunst & cultuur
Workshops
Familie & kids
Ontspanning

Kapotte Kassen

Plukkerij Framblij

Wijn proeven bij wijnboerderij Vlaardingen

Wijnboerderij Vlaardingen
Eten & drinken

Runderstoof met een frisse twist!

De Groene Weg

City Girls bij Hoeve Bouwlust

Hoeve Bouwlust

De Smulhoeve

Lunchcafé de Smulhoeve
Ontspanning

Zeilvereniging De Bommeer

Watersportvereniging De Bommeer

Bijzondere tuin Arboretum-Heempark Delft

Arboretum-Heempark Delft

Fluisteren op de Fluisterboot

Fluisterboot Andante
Aalkeetpolder
Ontspanning
Streekproducten

Theehuis & Restaurant de Dames.

Restaurant & theehuis De Dames

Honey Highway

Op Hodenpijl

Recept: Dumplings met zelfgeplukte daslook en boerenkaas uit Nootdorp

Echt Spaans genieten bij Destino

Destino