Epic burgertime

Epic burgertime

Op een saaie, regenachtige zaterdagmiddag besloot ik dat het tijd was voor een nieuw ‘Burger Project’. Ik maak vaker burgers in verschillende vormen en maten, maar besloot nu zonder boodschappenlijstje af te reizen naar de polder en mij compleet te laten verrassen en inspireren door de seizoensproducten van Hoeve Biesland.

Het is even zoeken, maar al snel verlaat je de drukte van het winkelend zaterdagmiddagpubliek in Delft voor de natuurrijke bosomgeving waar Hoeve Biesland zich bevindt. Herfstige kleuren, grazende koeien en (eerlijk is eerlijk) een goede mestgeur komen je tegemoet zodra je het pad naar de boederij op rijdt.
In de weilandwinkel word je geinspireerd door een lading verse producten waar je u tegen zegt: groene groenten van het land, stevige kazen, versgebakken brood, biologisch verpakt vlees en nog veel meer! Bij het zien van al die felle kleuren word ik eigenlijk al blij en dus kies ik voor een aantal producten die me meteen al aanspreken: biologisch rundvlees, brandnetel-speltbrood, rode pepers, avocado, winterpostelein, snoeptomaatjes, overjarige kaas en sjalotjes.
 
 
Twee uur later sta ik in mijn keuken te denken: wat nu?! Bij een burger is het belangrijk dat de smaken elkaar versterken, maar niet overheersen. Ik besluit gewoon te beginnen en gaandeweg te zien hoe het loopt. Zo werkt creativiteit het beste, toch…? 
 

Ingrediënten 2 personen:

  • 300 gram rundergehakt
  • 1 speltbrood (ongesneden)
  • 1 rijpe avocado
  • 1/2 rode ui, gesnipperd
  • 10 snoeptomaatjes, in plakjes gesneden
  • 4 sjalotten, in ringen gesneden
  • 1 rode peper, fijn gesneden
  • 3 el biologische mayo
  • 1 stuk overjarige kaas
  • 1 handje winterpostelein (of andere sla)
  • 1 tl gedroogde munt
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl komijnzaadpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • snufje chilivlokken
  • zout en peper
  • 1 ei
  • 1 el broodkruimels of paneermeel
  • roomboter
  • 500 gram aardappelen*
  • 1/2 tl paprikapoeder*
 
*optioneel als je er frieten bij wilt maken
 

De bereiding:

Kneed het rundergehakt samen met de kruiden, het ei en de broodkruimels tot een stevige bal. Als het te nat is, voeg dan nog wat broodkruimels toe. Vorm twee grote burgers van het gehakt. Laat ze nu even rusten zodat de kruiden er goed in kunnen trekken. Snijd ondertussen de aardappels in repen (als frietjes) en bestrooi deze met paprikapoeder, peper en zout. Verhit in een hoge wokpan een laag olie en bak hierin de frieten op hoog vuur. Roer af en toe om. Terwijl je frieten op het vuur staan verhit je een flink stuk roomboter in een koekenpan en laat je deze goed heet worden.  Leg je burger in de pan en dek af met een deksel. Laat op een middelmatig vuur sudderen en keer om na 5 minuten.
 
Terwijl de burger suddert begin je met het voorbereiden van alle extra’s die je burger ‘epic’ maken.  Doe de sjalotten in een kookpan met een flinke scheut olie en bak deze totdat ze glazig worden. Voeg vervolgens de suiker toe en laat lekker sudderen. Als het vocht te snel verdampt, kun je nog een scheutje water toevoegen. Verwijder vervolgens de schil van de avocado en pureer grof met een vork. Voeg hier de rode ui, peper, zout en één handje van de gehakte tomaatjes aan toe en meng alles door elkaar.  In een ander bakje pureer je de mayo en de rode peper tot een pittig smeersel. Vervolgens snijd je met een scherp mes een aantal vierkante plakjes van je kaas. Let op, hij kruimelt snel dus wees voorzichtig!
 
 
Nu kan het decoreren bijna beginnen! Snijd 4 dikke plakken van het brood en bak deze aan beide kanten knapperig in een met olijfolie verhitte koekenpan. Besmeer een snee met het peper-mayo smeersel en beleg het vervolgens met de gekarameliseerde uien, de burger, de guacamole, de snoeptomaatjes, de plakjes kaas en last but not least: de winterpostelein! Past je andere plak brood nog op de bovenkant? Zo niet, dan heb je het goed gedaan en is je burger écht epic. Serveer met de frieten en smullen maar :-)

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

Wijn proeven bij wijnboerderij Vlaardingen

Wijnboerderij Vlaardingen

Een hemel van chocolade

De Bonte Koe Chocolade

Permacultuur. Hoe groen zijn jouw vingers?

Streekproducten

Brouwerij Noordt

Brouwerij Noordt
Eten & drinken
Streekproducten

City Girls bij Hoeve Bouwlust

Hoeve Bouwlust