Een steentje bijdragen

Een steentje bijdragen

Is er in jouw tuin nog een beetje groen te bekennen of heb jij alleen nog maar een grijs veld aan tegels? Steeds meer mensen vervangen de planten in hun tuin door tegels. Gevolgen hiervan zijn verhitting van de stad, meer overstromingen en minder plek voor bijen, vlinders en vogels.

Tijd voor actie, vond de gemeente van Den Haag. Ze vroeg Duurzaam Den Haag om Operatie Steenbreek uit te voeren. Hierbij kan iedereen zijn tegel inruilen voor gratis plantjes! Het gewenste resultaat? De natuur weer terug krijgen in de stad. Laat onze eigen schrijver Ewin Cornelissen, ook wel bekend als Bosbaas, nu projectleider van dit toffe plan zijn! We voelden hem aan de tand over het project.

Edwin, ik ben een groentje: Kun je uitleggen wat er mis is met tegels in de tuin?

"Tegels sluiten de bodem af. Zo kan het regenwater niet weg

Edwin: "Tegels sluiten de bodem af. Zo kan het regenwater niet weg, maar kan hier ook geen plant groeien. Planten hebben heel veel voordelen. Ze dienen als voedsel, beschutting en nestplekjes voor allerlei nuttige insecten, kikkers, vogels en zelfs egels: meer biodiversiteit in je tuin dus. Door de huidige klimaatverandering krijgen we te maken met steeds meer stevige regenbuien, de zogenaamde piekbuien. In een betegelde tuin kan dat regenwater niet makkelijk weg en krijg je wateroverlast. Verder geeft vergroening verkoeling op de hete zomerse dagen. Zeker net zo belangrijk: een groene omgeving is gezond. We herstellen sneller als we ziek zijn en het maakt ons minder gestrest blijkt uit onderzoeken."

Ik ben overtuigd. Waar kan ik mijn tegel inruilen?

"In Den Haag hebben we twee leuke vaste inleverpunten: Pluk! en Mens en Tuin. Daarnaast organiseren we straat- en wijkacties waarbij we naar je toe komen. Welke plantjes krijg ik daarvoor in de plaats? We hebben een groot assortiment aan biologisch geteelde vaste planten: heesters, klimplanten en ook eetbare bomen en struiken."

Hoe moet ik deze verzorgen zonder groene vingers?

"Aandacht, regelmatig wat water en heel af en toe een handje compost, daar doen veel planten het goed op. Maar, elke soort plant heeft z'n eigen eisen. Je krijgt uitleg over de plant die je krijgt en daarnaast kun je overal op internet vinden hoe je ze kunt verzorgen."

Kind kan de was doen dus. Jullie willen 100.000 tegels omruilen voor gratis planten. Hoe ver zijn jullie al?

"In 2016 was er een enorme klapper door de vergroening van het Slachthuisplein waar ruim 40.000 tegels uit zijn gegaan. In 2015 en 2016 tezamen zijn er zo'n 54.000 tegels opgehaald. Dit jaar hebben we er alweer 10.000 ingezameld en er komen er nog veel bij!"

Wat kan ik nog meer doen om mijn tuin zo milieuvriendelijk te maken?

"De tegels die je echt nog nodig denkt te hebben kun je vervangen door waterdoorlatende tegels. Zet een regenton neer, gebruik natuurlijke materialen en geen bestrijdingsmiddelen. Plant ook biologisch geteelde bomen, struiken en bollen. Sproei zo weinig mogelijk en alleen laat in de avond of 's ochtends vroeg. Vervang je schutting door een vogelvriendelijke haag zoals meidoorn, sleedoorn of liguster. Zorg voor voedsel, water, zandbadjes en nestplekjes voor vogels. Daarnaast hebben we ook tuinambassadeurs die je gratis van advies kunnen voorzien bij het natuurvriendelijk maken van je tuin."

Kun je iets meer vertellen over Duurzaam Den Haag:

"Onze belangrijkste missie is het aanwakkeren van initiatieven van bewoners en ondernemers. Wij geloven dat bewoners en ondernemers de drijvende kracht zijn achter de duurzame ontwikkeling van Den Haag. Wij noemen dit Haagse Krach.

Wij helpen deze Haagse Krach verder door o.a. bewoners en ondernemers te informeren, hen met elkaar te verbinden, duurzame evenementen te organiseren en bestaande initiatieven verder te helpen met het bieden van een duurzaam platform, netwerk en kennis. Duurzaam Den Haag gaat letterlijk de wijk in met een concreet aanbod -Operatie Steenbreek, de Haagse Krach Karavaan- en stimuleert en ondersteunt Hagenaars en Hagenezen om duurzaam aan de slag te gaan."

Sluit je aan bij de beweging van Haagse Krach!

Op 10 oktober organiseert Duurzaam Den Haag een grote vergroeningsactie in het centrum van Den Haag doen, samen met heel veel partijen. Wil je ook meedoen? Neem contact op met Edwin via edwin@duurzaamdenhaag.nl.
Ook als je op een andere manier jouw straat, buurt, school, sportclub of werk wil vergroenen kun je contact met Edwin opnemen of de Facebookpagina van Duurzaam Den Haag bezoeken.
 
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden

 

 

Sport & avontuur

Paardrijden door de duinen en over het strand

Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur

Herfstige hertjes spotten – het Kralingse bos

Kralingse Bos
Wandelen & fietsen

Verborgen Tuinen voor Stadsmensen

Een Drijf-in bioscoop – op de Rotte

Recreatiegebied rottemeren

Keramiek in de polder!

Jachthaven Schipluiden