Een magische dag op Huys ten Donck

Een magische dag op Huys ten Donck

En dan ineens doemt het landhuis op. Precies zoals de familie Groeninx van Zoelen het vroeger gezien moet hebben als ze arriveerden om de zomer in het landhuis te vertoeven.

Door de prachtige entree en met een hartelijk welkom van jonkvrouw Catharina Groeninx van Zoelen, lopen we door naar de buitenplaats.

De sprookjesachtige tuin verleidt ons om verder te lopen. Langs het Kinderspeelhuisje, de rode beuk, de bloemenborder. Van heden naar toekomst, al filosoferend, een weg naar bezinning.

"De tuin heeft iets magisch

Het is een zonnige zaterdag als fotografe Marlissa en ik Buitenplaats Het Huys ten Donck bezoeken. Het unieke landhuis met park in Ridderkerk wordt nog bewoond, is in zeer goede staat en maar drie kwartier fietsen vanaf Rotterdam.

We kijken we onze ogen uit. Marlissa: "Zoveel details, ik kan blijven fotograferen". Ongemerkt gaan onze stemmen een toon lager, worden we iets beleefder en laten we ons meevoeren door de slingerpaden. We voelen ons Alice in Wonderland. De tuin heeft iets magisch.

Dit gevoel wordt beaamt door landschapsarchitect Peter Verhoeff, hij is deskundige op het gebied van tuin- en parkaanleg bij historische huizen en buitenplaatsen en geeft vandaag een rondleiding.

Hij vertelt: "Mensen die deze tuin betreden lijken twee centimeter langer te worden. De tuin geeft gespreksstof en laat je nadenken over de zin van het leven. De historische buitenplaats is exceptioneel gaaf bewaard.

Omdat het Huys nog bewoond is en dankzij de hartelijke ontvangst word je als bezoeker persoonlijk aangesproken.

Het park is een kunstwerk dat je uitnodigt uit om in beweging te blijven. De schoonheid doet je wandelen."

De - inderdaad charmante - gastvrouw en jonkvrouw Catharina Groeninx van Zoelen vertelt: "Vroeger was dit het buitenhuis voor de welvarende regentenfamilie Groeninx van Zoelen in Rotterdam.

Tijdens de zomer verlieten ze hun panden aan de Haringvliet en voeren per boot naar dit mooie landgoed om in de zomer te verblijven. Het diende als ontvangsthuis voor hun zakelijke relaties en als favoriete plek om met de familie samen te komen. Deze functie als Ontvangsthuis heeft het nog steeds, nu voor publiek." 

Catharina woont als nazaat van de oorspronkelijke bouwer in het Huys met haar gezin en voert onbezoldigd de dagelijkse directie voor de Stichting die de buitenplaats beheert en ontvangt de gasten in het Huys.

De tuin is opengesteld voor iedereen met een wandelkaart om te genieten van de schoonheid en tot rust te komen in de natuur.

Catharina: “De natuur is essentieel voor de leefbaarheid van dit gebied en ik ben ervan overtuigd dat natuur ook een helende werking heeft op mensen, zoals de Japanners dat zo mooi ‘Forest Bathing’ noemen. Op dit landgoed kun je echt genieten van het moment en al het andere even van je af laten glijden.” 

 "Je voelt de geschiedenis en je fantasie wordt getriggerd

Tijdens onze rondleiding langs het Engelse landschapspark, de Franse Tuin en langs het monumentale Kinderspeelhuisje - waar kinderen leerden over het boerenlandleven - de bloementuin en de vergaderruimte, worden we heen en weer geslingerd tussen verleden en heden. Er hangen hier geen touwtjes, je elleboog mag op tafel en je kunt plaatsnemen op de stoel waar vroeger - en nog steeds - belangrijke beslissingen werden genomen. 

Filosoferend over het leven in de stad van nu en vroeger beseffen we wat Het Huys ten Donck zo uniek maakt: Het leeft! Het is modern en gastvrij, behouden en klassiek. Je voelt de geschiedenis en je fantasie wordt getriggerd. 

Dat deze plek iets met je doet, horen we ook van een stel dat meeloopt met de rondleiding. Zij trouwden op het landgoed. Niet omdat ze perse wilden trouwen, ze wilden hier trouwen! Op een voorwaarde: het moest precies zijn op de datum dat ze 20 jaar bij elkaar waren.

Als het landhuis op die dag niet beschikbaar was geweest, waren ze nooit getrouwd. Gelukkig was er plek. Vanuit hun huis kijken ze letterlijk uit op het landgoed dat hen herinnert aan die magische dag.

Ten slotte laat Catharina Groeninx van Zoelen ons het oude haventje zien waar de familie vroeger arriveerde. Door de rivier is er een directe verbinding tussen Rotterdam en het landhuis. "In ons toekomstig herstelplan zorgen we ervoor dat je via de rivier weer aan kunt komen met een watertaxi of een salonboot.

Op deze manier genieten mensen van de bijzondere uitstraling van het water, de getijdennatuur & de Donckse Grienden en kunnen ze wezenlijk ervaren hoe dit al honderd jaar geleden was. Bovendien is het veel mooier dan de weg!"

Na een middag vol bezinning, fantasie, filosofie en nieuwe inzichten over de toekomst en het verleden, stappen we weer op de fiets. Op weg naar ons 'gewone' huis. Terug naar de dagelijkse sleur maar met een extra glinstering in onze ogen.

De Buitenplaats is bereikbaar met de fiets maar ook met de waterbus die iets verderop stopt. 
 
 
Wil je ook een bezoek brengen aan Buitenplaats Huys ten Donck? Het Huys is te bezichtigen op inschrijving tijdens de seizoensrondleidingen en als locatie te huur voor besloten zakelijke en particuliere ontvangsten en uiteraard huwelijiken. Het ‘Donckse Bos’ is dagelijks te bezoeken van 10:00 - 18:00 uur met een wandelkaart (€1) te verkrijgen bij BP Lagendijk te Bolnes. Kijk voor meer informatie op de website of Facebook. De buitenplaats wordt beheerd door (ANBI) Stichting Het Huys ten Donck en gesteund door vele betrokken donateurs en trouwe bezoekers. 
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden