Een Delfts walhalla van chocolade

Een Delfts walhalla van chocolade

Ik kom al een aantal jaren met erg veel plezier in het mooie Delft. In deze stad, voornamelijk bekend van de schilder Johannes Vermeer en de ontzettend hoge Nieuwe Kerk midden op de markt, waan ik me echt in een levend schilderij. In een van de typische, in topstaat verkerende historische panden, ontdekte ik een aantal jaar geleden een ware must visit wanneer je Delft aandoet. Vandaag komt er dan ook een stiekem gekoesterde droom van mij uit, want ik mag een kijkje in de keuken gaan nemen bij Van der Burgh Chocolaad, een walhalla van chocolade.

Zodra ik de straat inloop waar Van der Burgh chocolaad gevestigd zit komt de geur van chocolade mij tegemoet. Ik zie mensen stiekem door de ramen naar binnen gluren om een glimp op te vangen van de unieke, handverpakte fairtrade chocola. Zodra we over de drempel stappen worden we enthousiast ontvangen door eigenaar Richard van de Burgh, die ons direct uitnodigt voor een heerlijke kop koffie.

Terwijl we ons naar de achterkant van de winkel begeven worden we flink afgeleid door alle stapels van repen, potjes hagelslag en nougat. Ik wil hier blijven wonen, gaat even door mijn hoofd. Eenmaal achter in de winkel aangekomen kijken we uit op een grappige binnentuin. Hier begint Richard ons een ontzettend inspirerend verhaal te vertellen. Als je nog geen eigen onderneming hebt, krijg je van dit verhaal spontaan zin om er één te starten. Richard staat oprecht voor zijn product en wilt echt iets nalaten. Zo gebruikt hij alleen de beste producten, zoals fairtrade chocolade, hazelnoten uit Piemonte (italie) en op turf gerookte amandelen. Daarnaast is het heel erg bijzonder om het verhaal achter de verschillende soorten repen te horen. Om het motto dat chocolade altijd een cadeautje moet zijn er in te houden worden alle repen door de familieleden één voor één ingepakt. Dit inpakken gebeurt midden in de winkel en maakt je bezoek dan ook erg persoonlijk.

"Ik nodig elke chocoladeliefhebber uit voor een retourtje Delft

Na het verhaal en wat kleine stukjes chocolade te hebben geproefd lopen we weer naar de voorkant van de winkel. Hier deelt Richard mee dat ze vanaf eind augustus ook lekkere koffie en, nog belangrijker, eigengemaakte warme choco to go gaan verzorgen! Hierdoor worden de winterse bezoekjes aan Delft dus nog aangenamer dan dat ze al waren. Ik nodig elke chocoladeliefhebber uit om een retourtje Delft te plannen en dit pareltje te bezoeken. Vraag tijdens het bezoek aan Richard of een van de overige personeelsleden of ze je iets kunnen vertellen over de reep die jou iets lijkt. Geen trek? Loop dan alleen al eventjes naar binnen om alle gave verpakkingen met onder andere pauwenveren, typisch Hollandse tafereeltjes of schilderijen van Vermeer op de foto te zetten!

Na dit heerlijke begin van de dag midden in de stad gaan we 's middags op bezoek bij onze grote, vriendelijke, maar ietwat harige vrienden: de Schotse hooglanders in het lage Bergse Bos. Iets ten zuidoosten van Bergschenhoek ligt dit recreatiebos met verschillende soorten natuur. Van open stukken land en water tot dichtbebost gebied, je vindt het hier allemaal. Ongelofelijk dat dit midden in de Randstad is! Deze trip is dan ook super te combineren met een dagje Den haag, Zoetermeer, Delft of Rotterdam.

Net voordat we aankomen op de parkeerplaats komen we op het idee dat degene die als eerste één van de harige vrienden ziet één van de repen van Van der Burgh voor zichzelf mag houden. Game on! Dit blijkt al snel gemakkelijker te klinken dan dat het is. Ik daag iedereen dan ook uit om het eens te proberen. Wij liggen een uur een aantal stappen op de stappenteller verder lekker te luieren in de bosjes en zijn alweer vergeten wie ze eerder zag. Enfin, de dag zit er op en we dromen beide lekker weg met een halve reep chocolade in onze hand. 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

Coppi Koffie; Tussen fiets en koffie.

Coppi Koffie

Boerenkool 'stamppot' met een twist

Gezond het jaar uit vanaf je bank – De Maaltijdmanager

De Maaltijdmanager
Stielman Koffiebranders
Eten & drinken
Workshops