Een Bourgondisch voorproefje van de Midden-Delfland dag

Een Bourgondisch voorproefje van de Midden-Delfland dag

Terwijl we naar het imposante toegangshek van de wijnboerderij lopen, zakt de zon langzaam achter de horizon, het gouden uurtje breekt aan. Er vliegt een lepelaar over en een tureluur begroet ons met zijn karakteristieke roep. Wat ons betreft nu al een feest en de wijn moet nog vloeien.

Wij nemen namelijk alvast een voorproefje van de Midden Delfland dag 2019 en gaan op bezoek bij de Wijnboerderij in Vlaardingen!

De wijngaard is gelegen aan de Zuidbuurt in Vlaardingen, een prachtige oude dijk rijk aan historische boerderijen. De wijnboerderij stamt uit de 16de eeuw. Bij binnenkomst wanen wij ons in het decor van een klassieke romantische film. Veel uitbundige bloemen, een pittoreske boerderij en natuurlijk de karakteristieke wijnranken.

We ontmoeten Joke Aartsen en Louise Holland die al dertig jaar deze bijzondere plek runnen. Een olijk duo net als wij. We voelen ons dan ook al snel thuis (en zij waarschijnlijk ook).

De extraverte en enthousiaste dames leiden ons rond over het terrein en vertellen over de rijke historie van hun leven en het pand. Natuurlijk vertellen ze ook over de 16 verschillende druivenrassen die zij verbouwen met mooie namen als Palatina en Rayon D’or.

Met deze rassen maken zij hun Delflandwijn; rode, witte en rosé. Nou wij kunnen niet wachten… máár voor het proeven eerst even over de historie.

Louise vertelt ons dat het maken van wijn haar met de paplepel is ingegoten! Al vanaf jongs af aan hielp zij mee op de wijnmakerij van haar ouders. Vervolgens hebben beide vrouwen hun kunsten verfijnd onder de grond. 

Namelijk de kelders van het Hulstkampgebouw op het Noordereiland, een voormalige jeneverstokerij. Uiteindelijk verruilden zij in 1986 Rotterdam voor Vlaardingen en begonnen zij de Vlaardingse Wijnboerderij.

De wijnboerderij is voor ons echt een onontdekt pareltje, vol met natuur, historie en prachtige doorkijkjes. Het ademt romantiek en de gouden zonnestralen benadrukken dit! We voelen ons ware Bourgondiërs wanneer we door de wijngaard lopen.

Het mooie is dat het proces van het maken van wijn volledig gebaseerd is op de natuur. Er worden geen pesticiden gebruikt en de druivenrassen zijn uitgekozen op hun natuurlijke resistentie tegen ziektes. Het bedrijf van de twee heet dan ook niets voor niets Hollandse Natuurwijnen.

"Na een uur buiten gestruind te hebben lonkt de wijn. 

Na een uur buiten gestruind te hebben lonkt de wijn. Maar voordat we de voormalige stal, nu overigens de wijnschuur, induiken, staan wij toch nog even stil bij een ander onderwerp. Namelijk de aanleg van de Blankenburgtunnel. Want deze bevindt zich pal naast de wijnboerderij. Wij zijn er in het weekend, dus de werkzaamheden zijn gestaakt, maar de twee wijn boerinnen zitten er behoorlijke mee in de maag. En dit is begrijpelijk, want het is wel echt spijtig dat de tunnel precies zo’n prachtig gebied als de Zuidbuurt in Vlaardingen moet doorkruisen.

Oké de zon is onder en het is nu echt tijd voor Delflandwijn! Kevin - die eerst nog aan koffie denkt - verandert toch nog net op tijd van mening wanneer Joke de wijn tevoorschijn tovert. Wij zijn nitwits op het gebied van wijn en Hollandse wijn is al helemaal een primeur voor ons. Maar al snel hebben wij het ‘wijnjargon’ onder de knie.

Eerst ruiken en daarna natuurlijk even kijken hoe die traant. We kunnen niet langer wachten en nemen een eerste slok van de witte Delflandwijn. Hierna volgt de rosé en daarna de rode. Dit allemaal in een ambiance alsof we in een stilleven zitten. Passend bij de heerlijke en karaktervolle wijnen. 

Omdat we geen genoeg konden krijgen van het Bourgondische leven zijn we stiekem de volgende dag nog eens langs gegaan om te proeven van de huisgemaakte druiventaart, en hebben we gelijk een fles wit op de kop getikt… Ja beste lezer, dat zou u ook moeten doen.

Graag nemen wij u nog even mee naar het eigenlijke onderwerp van deze tekst: De Midden-Delfland Dag. Want die vindt aankomend weekend al plaats. Namelijk zaterdag 15 juni! (U komt toch ook?) Het startsein wordt gegeven op de prachtige locatie van de wijnboerderij.
 
Verder staan hier ook Nederlandse en Franse chansons op het programma en natuurlijk een wijnproeverij. Ook kun je deelnemen aan een artistieke uiting, namelijk een gezamenlijke handtekening op een papier van 20 meter lang. Dus ga zeker even langs! De Wijnboerderij is ook te vinden op Facebook, volg ze daar voor alle nieuwtjes!
 
Maar om je ook nog even de andere feestlocaties te laten beleven hebben wij niet stilgezeten en zijn ook nog even bij de buren van de wijnboerderij langs gegaan, namelijk, Hoeve Avondrust.
 
Nu wilde het zo zijn dat daar de “Poldervarkendag” werd georganiseerd. Wat een feest. Knuffelen met historische varkensrassen en shoppen in de boerderijwinkel. Hier bovenop vindt er nog heel veel leuks plaats op en om de levende buitenplaats in Schipluiden. Al met al een schitterend affiche voor de Midden-Delfland dag 2019!
 
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden