Edwin, bosbaas en wildplukker

Edwin, bosbaas en wildplukker

De paden op, de lanen in! Ogen, oren, neus en mond open en genieten is het gebod. In de natuur valt altijd wel wat moois te beleven. Vanaf nu schrijf ik maandelijks een stukje over mijn avonturen in de natuur. De focus ligt op de 'eetbare natuur, want lekker eten is een van mijn passies. Bij sommigen sta ik daarom bekend als 'Eetwin', al houdt mijn paspoort het op 'Edwin Cornelissen'. De meesten kennen mij als 'Bosbaas' en in die hoedanigheid geef ik in en rondom Den Haag workshops en wandelingen over eetbare wilde planten en paddenstoelen.

Als jongetje plukte ik in de jonge bossen van Almere hazelnoten en bramen. Pas zo'n 15 jaar geleden tijdens mijn studie milieubeleid in Wageningen, onthulde de natuur pas echt haar rijkdom. Samen met mijn Franse studiegenoot Cédric ging ik soms hardlopen in het bos. Tijdens een hardloopronde stopte mijn renmaatje acuut. Hij sprong de berm in, terwijl hij opgewonden met zijn armen zwaaide en “cèpe” riep! Met grote blije verraste ogen en een enorme grijns liet hij me paddenstoelen zien. Cèpe! Eekhoorntjesbrood dus! Die middag bakten we een omelet met heerlijke hartige herfstbossmaak. Sindsdien was ik verkocht!

Ik kocht boekjes over eetbare planten en paddenstoelen en ging ook met mijn huisgenoot Eric op jacht in het bos. Al gauw leerde ik dat de paddenstoel die Cédric eekhoorntjesbrood noemde, eigenlijk een de kastanjeboleet heette. Geen probleem! Het was er ook eentje uit dezelfde familie: de boleten. De meeste zijn heerlijk en goed te herkennen. Slechts sommigen zijn oneetbaar, maar niet problematisch giftig. Een prima familie voor beginnende paddenstoelenjagers.

Soms droom ik nog van die ene boomstronk waar ik kilo's oesterzwammen van af haalde!

Na mijn studie woonde ik anti-kraak in een landhuis, met als achtertuin drie landgoederen. Ik werkte bij een leuk trainings- en adviesbureau, midden in de bossen van Ede. Om daar te komen fietste ik 17km door bos en heide. Tijdens mijn lunchpauzes, op wandelingen rondom huis en op de fietstochten stuitte ik vaak op allerlei heerlijke planten en paddenstoelen. Soms droom ik nog van die ene boomstronk waar ik kilo's oesterzwammen van af haalde!

Sinds 2006 werk ik als milieuadviseur en trainer bij InfoMil. Tijdens de lunchwandelingen in het Haagse Bos ontkwamen mijn collega's ook al niet aan mijn enthousiasme over al het lekkers daar. Vrienden en familie stimuleerden mij meer met mijn kennis en passie te doen.

In het najaar van 2013 begon ik als 'Bosbaas' bij Eetbaar Park in Den Haag met de populaire eetbare-wilde-planten-wandelingen. Na alle enthousiaste reacties van deelnemers doe ik nu door het hele land leuke en leerzame wandelingen, soms met kookworkshops. Het mooiste vind ik dat iedereen na een workshop nooit meer hetzelfde naar de planten en bomen kijkt. Dat je zoveel kunt eten, en nog lekker smaakt ook! 

Elk seizoen heeft zijn eigen soorten planten en paddenstoelen, geuren, kleuren, smaken en geluiden. Wildplukken maakt dat je omgeving en de veranderende natuur om je heen bewuster ervaart. Bewustzijnsverruiming zelfs zonder paddo's! Ik hoop jullie in  mijn maandelijkse column digitaal mee te nemen in de belevenissen die ik als wildplukker en gids mee maak! Of..een keertje in het echt tijdens een wandeling! 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Kunst & cultuur

City Girls bij Hoeve Bouwlust

Hoeve Bouwlust

Verborgen schatten van het Zeeheldenkwartier

Familie & kids
Kunst & cultuur

Kapotte Kassen

Plukkerij Framblij
Eten & drinken

Brouwerij Noordt

Brouwerij Noordt

Permacultuur. Hoe groen zijn jouw vingers?

De Smulhoeve

Lunchcafé de Smulhoeve

Delfts Zwart Jenever

Delfts Zwart
Ontspanning

Status: Offline

Firma van Buiten

Firma van Buiten
Boerderij het Lansingerland
Eten & drinken
Ontspanning
Streekproducten
Workshops
Streekproducten

Desembroden bakken bij Jeroen Bakt Brood

Jeroen Bakt Brood

Je kan ‘t dak op!

‘Op het dak’

Een hemel van chocolade

De Bonte Koe Chocolade