Duurzame deli; The Living

Duurzame deli; The Living

Zo stond ik op een zonnige lente dag in Delft bij de duurzaamste deli van Nederland; 'The Living!' Ik sprak met de eigenaresse Jorine over passie voor eten, duurzaamheid en haar boodschap.

Hoe ben je met 'The living' begonnen? 
Koken zit al vanaf jongs af aan in mijn bloed. Ik kookte heel vaak voor vrienden en familie en op de middelbare school ben ik begonnen met een catering-service en eigenlijk ben ik daar nooit meer mee opgehouden. Ook tijdens mijn studie culturele antropologie was ik daar volop mee bezig. Na mijn studie werd het tijd voor een vaste plek waar ik caterings kon voorbereiden maar waar studenten ook terecht konden voor een gezonde en snelle hap. En voor een prijs die geen gat slaat in je bankrekening. Fastfood maar dan gezond, biologisch, origineel, toegankelijk en vooral heel lekker! Omdat de verbouwing zo lang duurde stond ik ook vaak op evenementen en kleine festivals om een naam te vestigen. Het was altijd heel hard werken maar het is ook geweldig om te zien als iemand intens van je eten geniet.

We speelde als een van de eerste in op de vraag naar originele gerechten uit verschillende windstreken; bijvoorbeeld een bietjes Tabouleh. Een jaar of 5 geleden kon je dat bijna nergens krijgen. Het komt doordat er zoveel diversiteit aan nationaliteiten is in Delft en dan speel je al snel in op die behoefte. Inmiddels weten veel mensen ons te vinden, niet alleen de studenten maar inmiddels ook zakenmannen, moeders met kinderen en toeristen. Inmiddels bestaan we alweer 1 jaar op deze locatie!

Fans van het eten: Beste plek voor lekker gezond eten!

Gefeliciteerd! Dat moet natuurlijk gevierd worden
In plaats van dingen te krijgen geven we wat terug aan iedereen die ons gesteund heeft! Zo kregen gasten op onze verjaardag een 'living tas'; ontworpen door onze in-house grafische ontwerper en tevens ook mijn vriend Bilal. Daarnaast doneren we elke maand een vast bedrag aan het mooie initiatief 'PROEFtuin'. Als klap op de vuurpijl organiseren we dit jaar 'een foodfestival met een educatieve invalshoek'. We houden jullie uiteraard op de hoogte.  

The living is niet alleen een hippe plek voor lekker eten maar je hebt ook een boodschap die je uit wilt dragen
Ja dat klopt. Mensen zien me soms als een meisje met de droom om lekkere gerechten te maken maar het is meer dan dat. We proberen mensen een perspectief te bieden om ze bewust te maken dat het anders kan en dat je daar zelf aan mee kunt werken. Een betere wereld begint bij jezelf, zeg maar. Met 'The living' laat ik zien dat duurzaam ondernemen echt mogelijk is en dat het niet moeilijker of kostbaarder is dan op een traditionele manier. Mensen inspireren en verbazen maar niet op een dogmatische manier. Als ik het kan, dan kan jij het ook! 

Wij hebben zonnepanelen op het dak staan, die zorgen voor een gedeelte van de energie in het pand. Er is een waterreservoir onder het pand geplaatst waar het regenwater wordt opgevangen en waarmee we de w.c.’s doorspoelen. Op deze manier reduceren we het gebruik van fossiele brandstoffen en drinkwater. 

Om het milieu nog minder te belasten maken we gebruik van ecologisch vriendelijke schoonmaakmiddelen en scheiden we ons afval. Daarnaast hebben we enkel verpakkingsmaterialen die gemaakt zijn van natuurlijke grondstoffen en dus 100% biologisch afbreekbaar zijn. 

Waar zie je 'The living' over 5 jaar? 
Over vijf jaar hoop ik er twee locaties bij te hebben; een in Delft en een locatie in Den Haag of Rotterdam. Hier willen we dan ook wekelijks workshops kunnen geven. Daarnaast wil ik een adviserende rol spelen in duurzaam ondernemen voor beginnende restaurants of voor bestaande restaurants die juist duurzamer willen worden. Zeg maar, een duurzame food-consultant.

  

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

De Centrale: een podium voor ambacht & streekproducten

De Centrale

Honey Highway

Op Hodenpijl
Eten & drinken
Ontspanning
Sport & avontuur

Hotspot Hutspot

Hotspot Hutspot
Streekproducten

Een rondje landgoed Ockenburgh

Landgoed Ockenburgh

Delfts Zwart Jenever

Delfts Zwart

Verrijk je plantenkennis met de Bieslandse Bessenroute

Delftse Hout

De Stadsimkerij. Dichter bij de natuur kun je niet komen.