Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight

Ieder jaar, meestal in augustus, start het oogstseizoen van de Westlandse tafeldruiven. Liefhebbers kunnen niet wachten en komen dagelijks bij de kwekerij vragen of ze al kunnen proeven. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Hoe meer zonneschijn, hoe sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas open gaat.

De druiven van Hilde en Arnold verdienen enkel het beste. Immers, het zijn de laatste der Mohikanen. Honderd jaar geleden stond het Westland vol met druivenkassen. Helaas hebben de Westlandse druiven plaats moeten maken voor goedkopere buitenlandse soorten. “Deze zijn heel het jaar door te verkrijgen en dat aspect heeft onze druif de kop gekost. Hartstikke zonde, want iedereen die beide soorten proeft, vindt de Westlandse druif vele malen smaakvoller”, aldus Hilde. “Ze zijn dan misschien duurder en seizoensgebonden, maar oh zo lekker!

Biologisch dynamisch

Nadat het echtpaar de overstap naar enkel druiven maakte, besloten zij ook direct biologisch te gaan kweken. In de loop der jaren bleek dat dit toch niet geheel bevredigend was. Biologisch lijkt namelijk steeds meer op gangbare teelt. “Alles moet weegbaar, meetbaar en aanwijsbaar zijn en daar wilden wij vanaf”, legt Arnold uit. “Het gaat om dat fingerspitzengefühl”, vult Hilde aan. “Daarom zijn wij voortaan biologisch dynamisch. Dit betekent dat wij onze keuzes baseren op wat wij zien, voelen, horen, ruiken en proeven”.

Pure smaakbeleving

Voor een stukje nostalgie, ontspanning en pure smaakbeleving moet je naar Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight. Het besef dat deze druiven ooit booming business in de regio waren, wordt duidelijk als je de oude foto's aan de wand ziet en het verhaal van het echtpaar hoort. Als je door de druivenserres loopt of aan de lange houten tafel geniet van de druiven, krijg je meteen een vakantiegevoel.

Welkom

Vanaf de maand mei, wanneer alles groeit en bloeit, tot half november, wanneer het druivenseizoen wordt afgesloten, kunnen bezoekers genieten van verrassende en inspirerende rondleidingen in de druivenserres en vanaf half augustus kunnen er natuurlijk druiven geproefd en gekocht worden in het winkeltje. Ook is het mogelijk om de rondleiding te combineren met een lekkernij of streeklunch. Nieuwsgierig geworden naar alle mogelijkheden? Kijk dan op www.druivenkwekerij.nl.

 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Zwethkade Zuid 45
2635 CW Den Hoorn
 
Streekproducten

Gezonde vistaco’s met Mexicaanse tomatensalsa

Tip van bosbaas: Smakelijke rozenbottels

Westduinpark Den Haag

Bijenkoninginnen en oermenskauwgom

Haagse Honing

Verrijk je plantenkennis met de Bieslandse Bessenroute

Delftse Hout