Desembroden bakken bij Jeroen Bakt Brood

Desembroden bakken bij Jeroen Bakt Brood

De boterham met kaas die je moeder vroeger altijd voor je smeerde; de verse snee brood die je snijdt op zondagochtend en de stukjes brood die je afscheurt om te dippen in een bakje tapenade… Wie heeft er geen warme herinneringen als hij denkt aan brood? Ik wel! Ik probeerde al eens zelf een brood te maken, maar echt grote successen had dat nog niet opgeleverd… totdat ik een workshop desembrood bakken deed bij Jeroen Bakt Brood: dat veranderde alles ;)

 
Jeroen van Wisse bakt letterlijk brood. Dit doet hij al een hele tijd: in eerste instantie alleen thuis, maar sinds juni 2015 is er ook een winkel… en wat voor een winkel! De zaak straalt sfeer en gezelligheid uit: als je binnenkomt heb je eigenlijk direct zin om aan tafel te schuiven en samen een bammetje te eten... Dit is dan ook wat we vandaag gaan doen (onder andere dan).
We beginnen met een kopje thee, terwijl Jeroen ons het een en ander vertelt over zijn desembrood. De broden zijn uiteraard helemaal biologisch. Dat betekent dat ze geen verbetermiddelen, smaakstoffen, industrieel gist of gebrande mout bevatten. Eerlijk brood noem je dat dus! Wat zit er dan wel in het brood? Heel simpel:
 
  • biologisch meel en/of bloem (tarwe, rogge, spelt, kamut...)
  • Rotterdams leidingwater
  • desem (wilde gisten en melkzuurbacteriën)
  • zout
  • eventueel noten, zaden, pitten, kruiden, groenten, noem maar op

 
Na het theeleuten gaan we aan de slag. We beginnen met het maken van ons eigen brood. Het brood van Jeroen heeft zo’n 12-48 uur nodig om te rijzen, dus dit hebben ze alvast voor ons klaargemaakt. We maken een witbrood met komijnzaad en een meergranenbrood met zaden en pitten. Handen wassen, schort aan en kneden maar! Het deeg wordt vrij kort gekneed en maar lichtelijk bebloemd. Vervolgens leren we de juiste kneedtechniek om een zo mooi mogelijk brood te krijgen. Jeroen geeft al aan dat het brood niet zo snel mislukt wanneer het verkeerd gekneed wordt, maar het oog wil ook wat natuurlijk! We ploegen er met zijn allen hart op los en storten ons broodje dan in een bak zodat het kan rusten. Tijdens de rusttijd mogen wij lekker even snoepen van een vers afgebakken broodje: dippen in olijfolie en niks meer aan doen!
 
Na de rusttijd gaat het brood op een bakplaat en mogen wij er met messen, scharen en andere attributen onze eigen kenmerken erin snijden. Daarna schuiven de bakplaten de hete ovens in en met een plantenspuit wordt er nog wat vocht in de oven gespoten zodat het kan stomen. Na drie kwartier kan de oven even open om het stoom vrij te laten. De broden bakken hierna nog een tijdje lekker door.
 
 
Terwijl de broden lekker hun werk aan het doen zijn, gaan wij over tot de bereiding van een eigen deeg. Jeroen mengt voor ons de ingrediënten en ik kies voor een brood met olijfpitten zodat ik thuis een olijvenbrood kan afbakken! We kneden het deeg zelf totdat het niet meer plakt en nemen het mee in een bakje naar huis. Wat een verwennerij!
 
Dan is het zover, het moment suprême: de broden komen de oven uit! Helaas kan ik de geur van het heerlijke brood niet van je scherm af laten stomen, anders had ik dat zeker gedaan. Ze zijn mooi bruin, knapperig en rond. Naar mijn mening hadden ze zo op de bakkersplank kunnen liggen! Het brood moet helaas nog 2 uur afkoelen: ook dat is onderdeel van het bakproces. Gelukkig heb ik nog wel even de tijd nodig om een beetje rond te neuzen in de winkel. Jeroen verkoopt namelijk ook andere lekkere dingen, naast zijn broden: denk aan jamsoorten met hele bijzondere smaken, zoals aardbeienjam met chocola. Funky? You won’t know until you try it ;)
 
 
We sluiten de dag gezamenlijk af en gaan met tassen vol brood, deeg en jam allemaal naar huis. Wat een leuke, inspirerende dag was dat! Uiteraard omdat we hebben kunnen genieten van lekker brood, maar ook van Jeroen’s verhaal.
Wil je ook leren hoe je op een simpele manier heerlijke broden kan bakken in je eigen keuken? Meld je dan nu aan via de website van Jeroen. Ben je niet zo’n bakfanaat, maar ben je wel gek op ambachtelijk brood? Ga dan langs in de winkel!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

Een bijzonder plekje in Vlaardingen

Buitenhotel De Vreemde Vogel
Kunst & cultuur
Eten & drinken
Streekproducten

Ouderwetse knussigheid bij Knus!

Streekproducten
Eten & drinken
Streekproducten

De Vang

De Vang

Kapotte Kassen

Plukkerij Framblij