Delfts Zwart Jenever

Delfts Zwart Jenever

Wanneer iemand in Delft luchtvaarttechniek heeft gestudeerd en vervolgens les is gaan geven aan de TU in Delft geeft dit een bepaald beeld. Martin Kampinga past precies binnen dit plaatje. Als je hem op het eerste gezicht ziet verwacht je in de verste verten dan ook niet dat Martin zijn eigen jenevermerk heeft. Maar toch is dit het geval. Samen met Stephan Jacobs startte hij het merk Delfts Zwart Jenever.

 
Ik ontmoet Martin in een oude stamkroeg, Bierhuis de Klomp, in Delft. Deze kroeg staat er om bekend dat ze vele jenevers hebben en is tevens de oudste kroeg in Delft. Niet alleen schenken ze hier zwart jenever, ook ontstond hier het idee van Martin. Achterin de zaak staat een ronde tafel, waar onder het genot van een biertje en een jenevertje Martin en Stephan bedachten dat zij zelf een jenever gingen maken. Dit was niet zomaar een jenever, maar een jenever die je nog niet eerder kende… iets wat nog niet eerder gedaan was!
Samen verdiepten ze zich in allerlei soorten jenevers. Ze raakten geïntrigeerd door de smaak van whisky en wilden deze smaaksensatie terug laten komen in hun eigen jenever. Op mijn vraag waarom de mannen voor jenever zijn gegaan, antwoordt Martin dat hij een groot fan van Nederlandse technologieën en Nederlandse producten is, en al helemaal van ontwikkelingen uit Delft. Aangezien jenever een oer-Hollands product is, dat tot op heden gewaardeerd wordt, was dit een logische stap. Los daarvan, beaamt hij zelf natuurlijk gek te zijn op jenever.
 
 
Al snel kom ik erachter dat Martin op de hoogte is van alle regels omtrent jenever. Dit komt ook vrij nauw, want met een kleine afwijking aan ingrediënten of productie mag een jenever al snel geen jenever meer genoemd worden. Dit maakte het een extra uitdaging om een rokerige smaak toe te voegen, zonder de naam te verliezen. Samen met een gekwalificeerde jeneverstoker uit Schiedam zijn ze op zoek gegaan naar het perfecte recept voor Delfts zwart jenever. Zo werkten ze samen met het jenevermuseum in Schiedam, waar ze ook erg enthousiast waren over hun ideeën en graag wilden helpen om het Delfts zwart jenever werkelijkheid te maken. Voor de lagering zijn Bourbonvaten gebruikt. Deze geven de rokerige smaak, bekend van een whisky. Na een lange tijd van proeven en ontwikkelen heeft het tweetal onlangs het punt bereikt dat ze de perfecte jenever hebben gevonden.
 

Hij vertelt me dat Delft ook een jeneverstad was in de vroegere jaren.
De volgende taak was de fles kiezen. In wat voor iets ga je dit Delftse goedje bottelen? Martin had het helemaal al bedacht! Hij vertelt me dat Delft ook een jeneverstad was in de vroegere jaren. Toen werden de jenevers verkocht in zwarte aardewerkkruiken. Deze waren Delfts zwart, een vergeten kleur die, ondanks dat deze ook veel gebruikt werd in Delft, bij lange na niet zo bekend is geworden als Delft blauw. Met dit idee in het achterhoofd vonden ze een fabrikant die de aardewerkflessen kon produceren in natuurlijk Delft zwart.
 
Momenteel wordt iedere fles met de hand gemaakt en heeft zelfs een eigen nummer. Zo kunnen de oplages herkend worden en is te zien dat het maar om hele kleine hoeveelheden gaat. Niet alleen een fles was genoeg, er moest nog een extra verpakking omheen. Iets wat nog duidelijker was en waar nog meer creativiteit ingestopt kon worden, aldus de eigenaren. Martin kwam met een houten kistje waar de Delftse kerk in uitgebrand staat. Zoals je verwacht van iemand die vliegtuigbouwkunde heeft gestudeerd, werd ook dit uiterst secuur vormgegeven. De deksel past als een puzzelstukje boven op het kistje. Het eindresultaat komt uit op een bijzondere jenever dat met veel precisie is geproduceerd. Hetzelfde geldt voor de fles en het kistje waar de fles in zit. Maar ondanks alles lijkt het alsof Delft zwart jenever al eeuwenoud is. 
 
 
Na een hoop uitleg en enthousiasme van Martin is het tijd om de jenever ook zelf te proeven. Als je de jenever ruikt verwacht je niet dat het jenever is. Het ruikt naar een zachte whisky en heeft een licht goud kleurtje. De Bourbonvaten hebben goed hun werk gedaan: de rokerige geur is aanwezig, maar niet overheersend. Wanneer je de jenever daadwerkelijk proeft is het toch anders dan het zich aanvankelijk deed vermoeden. Als eerste komt de heftige Bourbon smaak binnen. Vervolgens slaat dit over in een rokerige smaak. Daarna wordt de jenever zachter. De jeneversmaak zelfs komt meer naar voren en het drankje smaakt wat zoeter. Na een flinke stoot is de afdronk verbazingwekkend zacht. Maar wanneer het jenevertje je mond heeft verlaten en je weer inademt komt de rokerige afdronk weer tevoorschijn. Wat dat betreft is dit een van de meest speelse jenevers die ik ooit heb gedronken.
Het heeft best wat weg van een whisky, maar niet de zware afdronk daarvan. De jeneversmaak op zich heeft een licht zoetje en is zacht op de tong. Misschien is dit voor een aantal mensen wel de ideale whiskyvariant, alhoewel het eigenlijk geen whisky is.
 
Het is mooi om te zien dat wanneer er een droom met een wil is, er ook een weg kan zijn. Martin en zijn vrienden zijn hoog afgestudeerd, hebben een goeie baan en hebben veel mogelijkheden, maar toch is er iets wat hen er toe heeft gezet om zelf iets te starten. Zo zie je maar weer dat een goed idee op een bierviltje meer op kan leveren dan een goed doordacht businessplan.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
 • Delfts Zwart

  Website

  Mail

  06-28480495 

  Verkooppunten;

  Bierhuis de Klomp
  Binnenwatersloot 5
  2611 BJ Delft
   
  Nationaal Jenever Museum
  Lange Haven 74-76
  3111 CH Schiedam
   
  Wines & Whiskies
  Voldersgracht 22
  2611 EV Delft
   
  Slijterij Weber
  Jacob Gerritstraat 4
  2611 ES Delft
Eten & drinken

(H)eerlijk genieten tijdens de feestdagen

Man Met Bril Koffie

Wandelen en ontspannen bij Kasserie OCK

Kasserie Ock

Vroesenpaviljoen - Huiskamer in het park

Vroesenpaviljoen

Wanneer bio business wordt

Gys
Streekproducten

Slow juice recept met Rotterdamse oogst.

Kunst & cultuur
Eten & drinken
Streekproducten