De Stadsimkerij. Dichter bij de natuur kun je niet komen.

De Stadsimkerij. Dichter bij de natuur kun je niet komen.

Bijenhouden lijkt wel een enorme opmars te maken. Bijna een trend. Overal, in welke stad je ook komt, kom je dan ook wel een stadsimker tegen. Wij waren op bezoek bij Abderrahim Bouna. De oprichter van Stadsimkerij Bijbouna, ook wel dé Stadsimker genoemd door velen.

Hij zit, net als Rotterzwam, gehuisvest in Bluecity010 maar heeft door heel Rotterdam bijenkasten staan. Zo ook eentje vlak naast de Aloha Bar. Lekker dineren tussen de bijen dus! Na de eerste keren elkaar te hebben mislopen is het bij de derde keer toch echt scheepsrecht. Tijd om hem eens aan de tand te voelen over bijenhouden, lief zijn voor de aarde en uiteraard het lekkerste recept met honing.

De natuur meer naar de stad brengen zorgt ervoor dat de afstand tussen mens en natuur wat kleiner wordt.

Wanneer ben je begonnen met de imkerij en waarom ook de keuze om het in de stad te doen? 
De imkerij is opgericht omdat ik concludeerde dat mensen de afstand met de natuur als groot ervaren. In plaats van een imkerij buiten de stad op te richten had ik bedacht om het in de stad te doen. De natuur meer naar de stad brengen zorgt ervoor dat de afstand tussen mens en natuur wat kleiner wordt. Hier op de Maasboulevard staan lindebomen en produceren één pot honing per dag. Er is zo veel natuur in de stad maar bewoners hebben dit niet door.

Waar komt de liefde voor natuur vandaan?
Zit in het aard van het beestje. Van huis uit zijn wij eigenlijk boeren. Daar had je een gemengd bedrijf. Dus je hield niet alleen schapen, kippen, en vijgenbomen, soms had je ook een volk met bijen voor erbij.
In 1994 ging mijn vader met de vut. Op de braderie zag hij een vereniging van bijenhouders en realiseerde dat je daar cursussen kon volgen om bijen te houden. Omdat hij toch niks te doen had, ging hij dat maar doen. Hij ging van de ene naar de andere cursus. Maar hij blijft toch eerste generatie gastarbeider dus zijn Nederlands was niet helemaal goed en hielp ik hem bij het lezen van de boeken. Voor je het weet heb je al die boeken gelezen. 

Mijn vader was met zijn broer samen begonnen met bijen houden. Wij zijn als familie ook heel erg geïnteresseerd in groen. We zijn er mee opgegroeid. Op een gegeven moment ga je samen zwermen vangen, of naar de bijenmarkten met mijn oom en neven. In 2007 ben ik naar Nijmegen verhuist en mijn vader zei toen: "Dit is een mooie omgeving om bijen te houden." Ik heb zijn advies opgevolgd en ben bijen gaan houden. Toentertijd werkte ik nog bij de ING, het was midden in de crisistijd, maar ik merkte dat ik het heel fijn vond om met bijen te werken. Het gaf me ook veel voldoening. Toen realiseerde ik me: "dit is wat ik wil doen." Zodoende ben ik uit het hele bankwezen gestapt. 

Terug de natuur in want dat ligt veel dichter bij mij 

Toen ik vanuit Nijmegen terug naar Rotterdam verhuisde, heb ik de Stadsimkerij pas echt opgezet. En nu sta ik bekend als dé Stadsimker. Er zijn natuurlijk veel meer stadsimkers maar dat is de titel die de mensen mij hebben gegeven. Ik heb er vrede mee, haha.

Wat zijn de voor- en nadelen om bijen te houden in de stad? 
Er is een veel betere bio-diversiteit in de stad dan daarbuiten, dat zie je nu wereldwijd in alle steden. Nadeel is dat je veel te maken hebt met mensen. Mensen en bijen gaan goed samen zolang ze maar niet in elkaars vaarwater komen. Mensen hebben een mening over iets, dus ook over de natuur en de dieren. Op gegeven moment hebben we een beeld geschept over hoe de dingen zouden moeten zijn. Maar dat is helemaal niet waar. Want dieren en natuur kunnen heel goed zonder de mensen.

Maar even terug naar de nadelen, mensen zijn er nu eenmaal met hun mening maar het is ook onwetendheid en onoplettendheid.
Als de mening gegrond en onderbouwd is, dan heb ik er alle respect voor. Als de mening uit de lucht gegrepen is, dan moet ik me als vakman verdedigen tegen al die onzin. In de stad heb je dit vaker dan in het buitengebied. Mensen die opgegroeid zijn in de natuur, of boeren die hebben er feeling voor. Die hebben die band met de natuur en dus ook met bijen en andere beestjes.

Als de mening uit de lucht gegrepen is, dan moet ik me als vakman verdedigen tegen al die onzin.

Educatie ligt me aan het hart maar ik doe het alleen als ik het echt leuk vind. In een klaslokaal mijn verhaal doen is minder leuk dan buiten tussen de kasten mijn verhaal vertellen. Ik heb wel wat ideeën om het wat leuker te maken. Over tien jaar wil ik dit nog steeds leuk vinden. Ik doe nog steeds workshops en lezingen maar ik wil er graag de lol in hebben.

Daarom zit ik hier in het Tropicana pand. Het doel is om dat allemaal hier te doen, dat mensen hierheen komen en ik ze op een leuke, interactieve manier kan leren. Ik wil ook een productie ruimte hebben, zodat mensen weten hoe we te werk gaan. Het gaat ook om dat we alle vijf de zintuigen strelen, dat kun je niet doen bij een presentatie in bijvoorbeeld een zaaltje. Je wilt dat mensen horen, ruiken, voelen en zien. Dan komt het verhaal pas tot zijn recht. Anders moet je het gewoon niet vertellen.

Zie je ook groei in het bijen houden, ook bij gewone huishoudens en niet alleen imkers?
Ja je ziet de groei, want in 2008 waren de bijenverenigingen op sterven na dood. Dat is niet voor niets, toen kwam de crisis. Tijdens crisis zag je dat het opbloeide, net als moes-tuinnieren. In die tijd zag je dat mensen weer begonnen met tuinieren, de interesse in het duurzame nam toe en mensen werden bewuste consumenten. Niet alleen tuinieren en bijen houden werden 'hip'; maar ook bijvoorbeeld vilten, broodbakken en fermenteren. Mensen begonnen zich weer te interesseren in het ambachtelijke. Mede dankzij de crisis denk ik.

Je zag dat mensen hun handen op de knip hielden en stelde grote uitgaven zoals het kopen van een auto, of verbouwing aan het huis juist uit. Maar niemand bespaart op voedsel. We zijn juist meer gaan uitgeven aan voedsel. Daar is ook de vraag wel naar. Die groei zie je ook op de Rotterdamse Oogstmarkt, het aanbod groeit elke maand. Producenten schieten als paddenstoelen uit de grond. Er wordt zo veel gemaakt in Rotterdam.

Waar moeten mensen beginnen als ze bijen willen gaan houden?
Volg een cursus. Die kun je bij mij of een bijen-houdersvereniging, of bij 'I love beeing' volgen. Zonder de cursus kan je geen bijen houden. Je moet wel weten waar je aan begint, het is geen goudvis die je gaat houden. Het kan zijn dat je naar een paar maanden denkt, dit is niks voor mij. Of je wordt gestoken en je blijkt allergisch te zijn. Het vraagt veel meer dan dat je denkt.

Mensen meer 'ownership' geven. Daardoor krijgen ze meer binding met de natuur.

Hoe meer cursussen je volgt, hoe meer je erover leert en nog erger, je komt met nog meer vragen te zitten. Bijen houden moet je gewoon doen. Je blijft constant dingen bijleren en door schade en schande wordt je wijs. Zoals dat honing een bijzaak is. Je hoofdzaak is zorg voor de bijen. Geen gezond bijenvolk, geen honing. Bijen kan je niet met je ratio begrijpen. Je moet leren observeren; je bijen leren lezen en je moet er natuurlijk ook gevoel voor hebben. Bijen houden leer je niet uit boeken.

Het gaat nu wat slechter met de bijen door pesticide, afname van biodiversiteit in de landbouw en natuurlijk ook door parasieten. Wat kunnen wij mensen doen, om te helpen bij het terugdringen van bijensterfte? 
Ik ben van mening dat het niet eens zo slecht gaat met de bijen. Het gaat gewoon slecht met de aarde en bijen zijn daar een van de slachtoffers van. We zijn bezig met onze aarde te verpesten maar niet alleen met gif, maar ook rioolwater, zendmasten, antibiotica. Bijen kunnen veel hebben en zijn ontzettend sterk, net als de natuur. Alles heeft een hele sterke overlevingsdrang. Er moet veel gebeuren willen bijen niet overleven. Wat nu de echte oplossing zou zijn dat weet ik niet. We zouden er wel anders naar kunnen kijken. Wij moeten als mens beschouwen dat wij te gast zijn op aarde. We moeten voor zorgen dat alles wat ademt en leeft (de mens niet meegerekend even), kan eten, schuilen en slapen.

Bijen doen dat in een kast of een holle boom, en die moeten eten. Geldt niet alleen voor bijen maar ook voor lieveheersbeestjes, zweefvliegen, vogels etc. We moeten zorgen dat alles wat we beplanten eetbaar of bruikbaar is. Eetbaar wordt moeilijk in de stad. We kunnen wel appelbomen in de stad planten maar niemand heeft zin in appels die naar beneden vallen, die gaan rotten want daar komen wespen op af. De stad moet gewoon schoon en steriel blijven.

Wij moeten als mens beschouwen dat wij te gast zijn op aarde. 

Maar we kunnen daar wel een gulden middenweg voor vinden. In Sydney heb je bijvoorbeeld stadsboswachters. Dat zijn een paar mensen die zorg dragen voor al het groen in stad. Ze zorgen voor de bomen, en die verkopen het hout en vruchten ervan. Dat kunnen we ook in Rotterdam introduceren. Mensen meer 'ownership' geven. Daardoor krijgen ze meer binding met de natuur. "Dan krijgen we last van allerlei ongedierte zoals ratten, vogels, wespen en andere insecten"; kan iemand als tegenargument brengen, maar die ongedierte hebben we sowieso al. Die heb je alleen liever niet in je huis.

Even terug naar de bijen. Als we nu maar minder gaan maaien, minder snoeien en kritischer kijken naar wat je beplant. Niet alleen voor de bij, maar ook voor andere bestuivers. Wat je plant moet eetbaar en bruikbaar zijn. Kijk maar naar bamboe. Wanneer je het snoeit en laat drogen kun je daar weer dingen mee maken, zoals een insecten hotel.

Ik gebruik honing overal voor! 

Nog een laatste vraag, wat is jou favoriete recept met honing. Je mag er maar eentje kiezen!
Ik gebruik honing overal voor! Yoghurt met fruit of ik maak er een dressing mee. Als je een nog een half potje honing hebt staan, doe er dan een fijngehakt teentje knoflook in dat potje. Draai de deksel er stevig op en laat het ondersteboven (dit zorgt dat die luchtdicht blijft) een maand trekken en is je honing vloeibaar geworden en de knoflook is dan opgelost. Doe daarna je favoriete kruiden erbij en vul je het af met olijfolie. Dat laat je nog even staan. Als je dan bijvoorbeeld gaat barbecueën, gebruik je de olie als marinade. Giet het over je vlees en laat dat een middag staan. Daarna als het vlees bijna klaar is op de BBQ, smeer je op het allerlaatst nog wat honing over het vlees. Dan word het zoetig, knapperig, je weet gewoon niet wat je proeft!

Willen jullie nu meer weten over bijen houden of je ben benieuwd naar de honing van dé Stadsimkerij? Je kunt hem elke eerste zaterdag en derde zaterdag van de maand vinden bij de Rotterdamse Oogstmarkt.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Kunst & cultuur
Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight
Eten & drinken
Kunst & cultuur
Streekproducten

Top 5 tips voor de zomervakantie!

Kunst & cultuur
Eten & drinken
Streekproducten

Een Drijf-in bioscoop – op de Rotte

Recreatiegebied rottemeren
Eten & drinken

Agendapunt: Ontspanning

Parqiet

Zeilvereniging De Bommeer

Watersportvereniging De Bommeer

De Vang

De Vang
Streekproducten

Permacultuur. Hoe groen zijn jouw vingers?

Recept: Dumplings met zelfgeplukte daslook en boerenkaas uit Nootdorp

De herfst aan de kust

Par Hasard Scheveningen
Eten & drinken
Ontspanning
Streekproducten
Winkelen

Kek Delft: Lekker eten zonder poespas.

Kek Delft

Verborgen schatten van het Zeeheldenkwartier

Top 5 low budget vakantie-uitjes

Real City People in het Wild - deel 1

Hoeve Biesland