De Schotse Hooglander in een bloemenzee - wandelroute

De Schotse Hooglander in een bloemenzee - wandelroute

Oh wat gaaf, op zoek naar Schotse Hooglanders in de Broekpolder bij Vlaardingen! Terwijl je je ogen uitkijkt en langs plekken loopt vol verschillende bloemen en planten, ontdek je de Ruigte als nooit tevoren. Wellicht is dit gebied helemaal nieuw voor je, net zoals voor mij. Bereid je dan maar voor, want ik verbaasde me over de hoeveelheid bloemen, planten en bomen hier - het leek wel of elke boom weer van een andere soort was dan die ernaast. Alles bij elkaar zorgt deze diversiteit aan kleuren voor prachtige plaatjes in dit gebied. 

Deze wandeling kun je beginnen bij een aantal ingangen, zoals vermeld op de website van Natuur- en Recreatiegebied Broekpolder. Zelf neem ik de ingang bij de Watersportweg, waar ik het Klauterwoud in loop. Dit gebied doet zijn naam eer aan, want overal waar je kijkt zie je plekken om te klimmen en klauteren. Voor een herfstwandeling met kinderen is dit gebied dus hartstikke leuk - jij loopt door het gebied te struinen en geniet van de natuur, terwijl de kids de avontuurlijke speelgebieden opzoeken. 

 
Blijf even stilstaan als je in dit gebied rondloopt en kijk goed om je heen. Zie je al die verschillende bloemen, planten en bomen? Dit vind ik zo’n mooie ontdekking! Het verbaast me en laat me inzien hoe divers de natuur kan zijn, hoewel je zo dicht bij een grote stad bent. Als je het Klauterwoud uitkomt, zul je merken dat de kronkelende paden en het bosrijke gebied hebben plaatsgemaakt voor uitgestrekte velden en rechte, lange wandelweggetjes. Hier kijk je meer in de verte, waar je af en toe een bramenstruik passeert of berenklauwen tegenkomt. Ook hier zijn de kleuren weer verbazingwekkend mooi. 
 
 
De Ruigte is groot! Ook is dit het leefgebied van de prachtige Schotse Hooglanders. Wat mij zo verbaast in dit gebied is de diversiteit aan graslanden, kruidenvelden, bloemenvelden, donker bos en droge en natte delen. Dit komt dus doordat het het leefgebied is van de Schotse Hooglanders. Zij zorgen voor deze diversiteit en ik vind dat prachtig om te zien: natuur en dier die zo in harmonie leven. Neem vooral de tijd voor dit gebied en kom tot rust, dan zie je veel meer moois.
 
 
Als je het Klokbekerpad passeert, kom je waarschijnlijk veel medewandelaars tegen. Vlakbij is namelijk een parkeerplaats en hier lopen dan ook veel mensen met hun hond voor een fijne herfstwandeling. Dit pad is het begin van een groot gebied waar honden los mogen lopen. Het is een uitgestrekt groot gebied waar jouw trouwe viervoeter zijn energie kwijt kan. Niet alle gebieden zijn losloopgebieden voor honden trouwens: op de eerdergenoemde website vind je hier informatie over. 
 
"En die Schotse Hooglanders dan?
En die Schotse Hooglanders dan? Die vind je vooral als je de tijd neemt en geduld hebt, want ze lopen natuurlijk niet overal in dit bos. Als je op het Klokbekerpad besluit richting het westen te gaan, vergroot je de kans aanzienlijk om de beestjes tegen het lijf te lopen. Let wel op, want afstand houden is natuurlijk altijd belangrijk! Onthoud, u bent te gast in het leefgebied van de Schotse Hooglander. De Ruigte is het precieze leefgebied van deze runderen (bekijk hier de kaart om een beeld ervan te krijgen). Ik kan niet beloven dat je ze gaat vinden… helaas ben ik ze ook niet tegengekomen. Maar, dit prachtige gebied ontdekken tijdens een wandeling is het sowieso helemaal waard!
 
Voor de echte doorgewinterde bostijger moet het vinden van de bewoners van dit gebied een eitje zijn! Ga jij ervoor zorgen dat je oog in oog komt te staan met de Schotse Hooglander?
 
Bekijk hier de kaart van De Ruigte en ga op pad. Ben je geen Schotse Hooglanders tegengekomen? Op Landtong Rozenburg heb je ook kans om ze te zien. 
 
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Ontspanning
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur

Hardlopen in het wild

De Broekpolder

Herfstige hertjes spotten – het Kralingse bos

Kralingse Bos
Wandelen & fietsen

Herfstige hertjes spotten – het Kralingse bos

Kralingse Bos
Ontspanning
Wandelen & fietsen

City Girls bij Hoeve Bouwlust

Hoeve Bouwlust