De Rotte; oneindig veel te doen

De Rotte; oneindig veel te doen

Vaak krijgen wij de vraag welke ‘natuurrijke plekken’ dichtbij Rotterdam nu echt de moeite waard zijn. Waar kan je binnen ‘no time’ even een heerlijk frisse neus halen te midden van het Rotterdamse Groen? Nu dreunen wij natuurlijk altijd plichtsgetrouw een lijstje op maar eigenlijk staat er één gebied standaard op nummer 1: De Rotte. Dit gebied is zo veelzijdig. Wij vinden voor iedereen altijd wel een aanrader ongeacht de activiteit. 


Als inwoners van Rotterdam komen wij zelf zeer geregeld in dit prachtige gebied. Hier klopt niet alleen ons ‘natuurlijke’ hart, maar ook ons ‘sportieve’ hart sneller van. Het is echt een verademing om te recreëren - en je te laten inspireren - in dit gebied. Zo vlak bij alle chaos van de stedelijke omgeving.
 

Al onze bezoekjes hebben inmiddels gezorgd voor een mooie waslijst aan dingen die wij hier hebben beleefd. In alle seizoenen is er namelijk voor iedereen wat te doen. In deze blog doen we daarom een duit in het zakje en laten wij de enorme verscheidenheid zien van het Rottegebied, inclusief de Zevenhuizerplas. Bovendien is het dit jaar 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Nog meer reden dus om dit gebied even in het zonnetje te zetten.
 

Ter water

Een ideale manier om het gebied te ontdekken is natuurlijk vanaf - maar ook ín - het water. Dit uitgestrekte gebied kent namelijk enorm veel water met een flink aantal plassen, waar je een bootje kan huren of lekker met een kano, kajak of SUP op pad kan gaan. Zo zijn wij met een motorbootje van familiebedrijf van Vliet de Rottemeren op gevaren en vanuit daar, richting Moerkapelle, naar het einde van de Rotte getuft. Een heerlijk tochtje met nostalgische Hollandse vergezichten vol molens.
 
 
De andere kant op kan ook. Begin bijvoorbeeld op de Kralingse Plas en vaar met je kajak via de Rotte zo de Rotterdamse binnenstad in. Stap eens uit bij de steiger aan het Grotekerkplein om een lekker ijsje te scoren op de Meent. Wil je meer informatie lees dan hier onze blog over kajakken in de binnenstad. Bovendien wordt het binnenstedelijke deel van de Rotte alleen nog maar mooier. De Rotterdamse gemeente is in samenwerking met Landschapstafel Hof van Delfland namelijk hard bezig om de kades nog aantrekkelijker te maken. 
 
 
Hou je meer van dobberen? Ga dan lekker naar de Zevenhuizerplas voor de ideale relaxdag op het water én op het strand. Voor wat meer avontuur duik je kopje onder en bewonder je de spectaculaire onderwaterwereld. Een echte aanrader wat ons betreft. De onderwater jungle, met mega veenblokken als kliffen, is een schitterende verrassing. Bekijk het hier. Wil je nog een stapje verder, actiever, extremer dan kan je over het water gaan schieten met een board onder je voeten. Wakeboarden op de Zevenhuizerplas; een ervaring die je niet snel vergeet, alleen al vanwege de spierpijn die nog wel een week lang na-ebt.
 

 

Ter Land

Heb je geen zeebenen, maar wil je toch het gebied ontdekken dan kan dat uiteraard ook. Ga wandelen in de Bleiswijkse zoom en volg het voetpad langs de Rotte naar het Bergse Bos. Vergeet overigens je verrekijker niet mee te nemen, want het hele Rottegebied is zeer geschikt om bijzondere vogels te spotten. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar Koereigers in het Korenmolengat of ontdek de watervogels (steltlopers, eenden en sterns) van de Eendragtspolder en op de Willem-Alexander roeibaan. Wat ons betreft is er daar qua vogels altijd wel wat te ontdekken, zo zagen wij er de flamingo, witwangstern, witvleugelstern en een leucistische Nijlgans.
 
 
Tenslotte, is natuurlijk de Noordoever (het zogenoemde Populierenbosje) van de Zevenhuizerplas ook een aanrader. Hier vind je, in het juiste seizoen, rietvogels als roerdomp, baardman (en vrouw), blauwborst en zelfs de grote karekiet. Er is ook een vogeluitkijkpunt, waar je een mooi uitzicht hebt over de hele plas.
 

Grote Karekiet & Blauwborst

En op de fiets

Heb je meer zin om op je fiets te stappen? Dan ben je hier ook op het juiste adres. Langs de oevers van de Rotte liggen ellenlange fietspaden, die vaak autoluw zijn. Vanuit de stad maak je zo een mooie fietsroute die geschikt is voor zowel de wat langzamere weggebruiker als de snelheidsduivel op de wielrenfiets. Op een aantal plekken zijn er zelfs aparte fietspaden voor de snellere gebruikersgroepen aangelegd die buiten de Rottekadepaden liggen. Zelf moeten wij ook al deze nieuwe routes nog ontdekken. Dit vraagt natuurlijk om een nieuwe fietsspecial in een van de volgende blogs.
 
Ben je benieuwd wat de Rotte nog meer in petto voor je heeft? Klik dan hier of vraag het ons!
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden