De Roofvogelboerderij

De Roofvogelboerderij

"Aaaaah, wat is die schatttttig!!" Schattig is niet het eerste woord dat in je opkomt als je denkt aan roofvogels. Die zijn meestal groot, imposant en hebben enorme klauwen, waarmee ze je gezicht kunnen openkrabben. De Roofvogelboerderij heeft toch wel het tegendeel bewezen. Vogels zijn eigenlijk wel heel leuk, zolang de valkenier erbij staat dan...

De redactie mag dan wel bestaan uit stoere dames, dat wil niet meteen zeggen dat we ook echt heldinnen zijn. Soms zijn we ook wel eens heldinnen op sokken... Zo stonden we ditmaal met knikkende knieën bij de Roofvogelboederij. We kwamen voor een rondleiding; dat betekende dat we wel oog in oog kwamen te staan met enorme vogels. Als je, zoals wij, in de stad woont dan ken je alleen de kleinere vogels zoals duiven, brutale meeuwen, wilde papegaaitjes en andere schattige vogeltjes. Zeearenden, pelikanen en uilen kom je niet zo snel tegen in de stadse omgeving.

Wij waren al bang dat we de rest van ons leven als kapitein haak of Harry Potter door het leven moesten maar gelukkig kon hij ons gerust stellen!

De Roofvogelboerderij is te vinden aan de rand van Berkel en Rodenrijs. Dat is ongeveer 30 minuten met de auto of 40 minuten met het openbaar vervoer vanaf Rotterdam. Als je gebruik maakt van het openbaar vervoer is het nog wel een klein eindje wandelen, maar een beetje beweging kan nooit kwaad! Op deze locatie zijn niet alleen bijzondere roofvogels te vinden maar ze hebben er ook paarden, schapen, konijnen en kippen. Wij werden op de dag zelf vrolijk verwelkomt door Valkenier Hielko van Rijthoven en Julius (de zeearend). Hielko werkt er al jaren en kon ons alle ins en outs vertellen over de boerderij en alle vogels. Als je jaren met de vogels traint en werkt dan bouw je daar ook wel een band mee op. Wij waren al bang dat we de rest van ons leven als kapitein haak of Harry Potter door het leven moesten maar gelukkig kon hij ons gerust stellen! "We zetten natuurlijk geen vogels bij mensen die niet te vertrouwen zijn. Wij kennen ze stuk voor stuk en weten welke 'gevaarlijk' zijn en welke niet. We hebben bijvoorbeeld kleine vogels waar je van denkt dat ze lief en leuk zijn maar die zijn niet aardig. Maar sommige hele grote en imposante vogels die zijn juist gewend aan mensen."

Met zijn bijna twee kilo lijkt het een lichtgewicht, tot dat Milky op je arm zit, na een half uur piep je wel anders! 

Na een kop koffie en thee kregen we een korte rondleiding langs de verblijven. Bij het eerste verblijf werden we al begroet door de jonge ooievaars. Deze jongen associëren mensen met eten dus die kwamen al bedelend op ons af. Veel van de vogels zijn geboren, grootgebracht en getraind hier op de boerderij. Zelfs de ooievaars toonden hun kunstjes. Ze hebben naast ooievaren ook gieren, valken en ook dus de imposante zeearend. Wist je dat de zeearenden pas rond hun vijfde levensjaar hun iconische uiterlijk krijgen? Tot die tijd hebben ze een donkerbruin jeugdkleed maar dat maakt ze niet minder indrukwekkend. Na de rondleiding kwam echt het leuke gedeelte van de dag; oog in oog met de roofvogels! Waar we vooral tegenop zagen waren de grootste vogels van negen kilo maar verder stonden we redelijk open voor de ervaring. Wat we niet verwachtten was dat Hielko met het ALLER schattigste, kleinste, pluizigst uiltje aan kwam met de naam Slayer. Hij woog niet meer dan een kilo en was tja... snoezig. Hoe lief hij er ook uit zag, we mochten hem niet aaien, vooral omdat we zijn veren wel eens konden beschadigen. Dat wilden we natuurlijk niet. Na deze ontmoeting hadden we de smaak wel te pakken. De volgende vogel was een maatje groter; één van de zeldzamere uilen die ze in collectie hebben is een Verreaux Oehoe (melk oehoe) die Milky heet. Een prachtige uil met een grijs/blauw veren-kleed. Met donkere grote ogen die je aankijken alsof er een oude ziel in zit. Met zijn bijna twee kilo lijkt het een lichtgewicht, tot dat Milky op je arm zit, na een half uur piep je wel anders!

Om deze dag af te sluiten vlogen we met Jaran (of was het Joep?), een Bengaalse Oehoe. Ook deze uil was gewend om - met veel plezier - zijn kunsten te laten zien aan mensen. Terwijl wij klaarstonden met onze handschoen, vloog hij met uiterste precieze op zijn doel af. In dit geval was het dat lekkere stukje kuiken dat Hielko bij zich had. Dus hij stond telkens ook te popelen om op en neer te vliegen voor een lekkere snack. Deze dag was echt nog veel leuker dan wij hadden verwacht. Hielko vertelde op een leuke manier zijn verhaal en leerde ons dat grote vogels echt niet eng zijn. Wij hebben ons echt goed vermaakt op de boerderij en we kunnen het iedereen ook aanraden om er eens een activiteit te gaan doen. Je kunt dit in grote groepen doen of in kleine groepen. Ouders met kinderen zijn ook welkom. De Roofvogelboederij is niet 'open' voor publiek; je moet dus wel van tevoren een activiteit boeken. Je kunt ze ook vanaf 14 tot 21 augustus in actie zien tijdens een show in het Archeon. 

 

 
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden

De Roofvogelboerderij
Kleihoogt 7
2651 KV 
Berkel en Rodenrijs
Mail
Website 

Alleen toegankelijk bij geboekte activiteit. 

 
Workshops

Keramiek in de polder!

Jachthaven Schipluiden

De Roofvogelboerderij

Jenevermuseum Schiedam
Streekproducten
Workshops
Natuur- en vogelwacht Rotta
Workshops
Familie & kids

Buiten Zijn in het Bieslandse Bos

BuitenLeeft
Strandpark Vlugtenburg
Familie & kids
Streekproducten
Wandelen & fietsen
Sport & avontuur
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur

Een sprookjesachtige midzomerouderavond

Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur

Zeilvereniging De Bommeer

Watersportvereniging De Bommeer