De pompoenkronieken – Chia parfait met pompoen

De pompoenkronieken – Chia parfait met pompoen

Medeschrijfster Wai deelde hier vorige maand al een heerlijk recept voor pompoensoep met oogst van Uit Je Eigen Stad. In de wintermaanden kun je inderdaad niet om de pompoen heen, maar door de veelzijdigheid raak ik er toch niet zo snel op uitgekeken.

 
Van hartige soepen, salades en quiche, tot zoete smoothies en desserts: de pompoen kan het allemaal. Bovendien zijn ze, mits ongesneden, superlang houdbaar (namelijk tot wel een paar maanden als je het koel bewaart). Ik haalde een kist met biologische pompoenen een tijdje terug bij Hoeve Biesland in Delfgauw, zette de kist op het balkon (want dat staat zo leuk en je koelkast staat niet gelijk vol) en inmiddels heb ik er een pompoenbrood mee gebakken, de soep van Wai mee uitgeprobeerd, tacovulling van gemaakt en bracht het me op het idee voor een nieuw ontbijtreceptje. Ik zei het toch al? Super veelzijdig!
 
 
Het ontbijtrecept is een chia parfait met pompoenmousse. Ik gebruik uitsluitende plantaardige ingrediënten en dus ook plantaardige melk. Mocht je echter om welke reden dan ook toch koemelk willen gebruiken, dan kies je natuurlijk voor de beste, meest dier- en milieuvriendelijke en pure variant. Hoeve Biesland doet aan biodynamische landbouw en gaat daarmee nog een stapje verder dan de biologische landbouw. Ga je dus echt liever voor koemelk, dan is hier verse onbewerkte, rauwe melk te verkrijgen.
 
 
Ingrediënten (voor 2 porties):
  • 3 glaasjes rijstmelk (+/- 750 ml)
  • 2 eetlepels chiazaad
  • vanille-extract
  • een halve pompoen
  • ahornsiroop naar smaak
  • kaneel
  • walnoot
 
Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Halveer de pompoen en schep vervolgens met een lepel de zaden en het draderige deel eruit.
3. Snijd de pompoen in grove stukken en besprenkel deze met kaneel en ahornsiroop.
4. Bak in ca. 30 minuten de pompoen gaar, of in ieder geval totdat de pompoen goed zacht is (afhankelijk van de grootte van de stukken kan dit namelijk korter of langer zijn).
5. Haal de pompoen uit de oven en laat deze afkoelen.
6. Schep de pompoen uit de schil en pureer m.b.v. een vork of een staafmixer de pompoen glad. Voeg tijdens het pureren geleidelijk een glaasje rijstmelk toe, totdat je de gewenste dikte hebt (de substantie moet luchtig, maar enigszins stevig zijn).
7. Voeg nu ahornsiroop toe naar smaak.
8. Vul vervolgens 2 glaasjes tot een paar centimeter onder de rand met rijstmelk en voeg aan elk een eetlepel chiazaad en vanille-extract toe.
9. Roer het mengsel goed en zet dit een paar uur in de koelkast, totdat het een stevige, geleiachtige massa wordt.
10. Vul op het moment van serveren het glas verder met de pompoenmousse en maak het af met wat walnoten of andere topping naar keuze.
 
 
Tip 1: Wil je een extra laag op de bodem van het glas creëren, dan kun je hier ook mousse of gepureerd vers fruit voor gebruiken.
Tip 2: Voor dit recept heb je een halve pompoen nodig, maar rooster gerust de hele pompoen en bewaar wat je overhoudt in de koelkast voor later gebruik (door een salade bijvoorbeeld).

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

Een bijzonder plekje in Vlaardingen

Buitenhotel De Vreemde Vogel
Kunst & cultuur
Eten & drinken
Streekproducten

Ouderwetse knussigheid bij Knus!

Streekproducten
Eten & drinken
Streekproducten

De Vang

De Vang

Kapotte Kassen

Plukkerij Framblij