De natuur ervaren in de stad

De natuur ervaren in de stad

Door Iddo Drevijn

De stad en het platteland, wat hebben ze met elkaar gemeen: jazeker, ze worden beide bevolkt door mensen. Wat cijfers: meer dan de helft van de wereldbevolking woont in de stad. Naast elkaar in rijtjeshuizen op de begane grond of op elkaar gestapeld in hoge torendozen.

Laat dat gegeven eens op je inwerken… Misschien spreekt het omgekeerde meer tot de verbeelding. Minder dan de helft van de mensen op aarde leeft op het platteland en staat in direct contact met de natuur. Ben je dan als stadbewoner vervreemd van de natuur? Bij het zien van alleen maar steen om je heen is het wel een logisch gevolg dat kinderen in stadse wijken niet beseffen dat de melk van de koe komt voordat het in de supermarkt verschijnt.

Laat staan dat ze de heerlijke polder- en bosgeuren herkennen van een groene omgeving waar vogels met elkaar in gesprek zijn. Of men het nu kent of er van vervreemd is, de herkenning komt zodra wij weer één zijn met de natuur. Het verlangen van stedelingen om veel groen in de stad te planten komt voort uit een diepere behoefte zich te verbinden met de natuur.


Nu het winter is zien we de natuur in ruste. De dagen zijn donker, regenachtig, en het daglicht lijkt er maar heel eventjes te zijn. En woon je in de stad dan ervaar je de hoogbouw als een opgetrokken gordijn, waardoor we verstoten blijven van het beetje daglicht waar we juist zo behoefte aan hebben. In de stad heb je nauwelijks vergezichten en is de hoogbouw het zonnescherm welke het licht tegenhoudt. Wat dat betreft hebben de mensen op grote hoogte het een stuk beter.

Een penthouse op de 30e etage is misschien ook niet alles, maar daar heb je wel een imposant vergezicht, en altijd een zonsopkomst om je innerlijk aan op te warmen. Zeker, dat zijn de happy few. Op straatniveau duiken passanten nog even net wat dieper weg in hun jas om het gure weer, wind en regen te trotseren. Wat dat betreft is de natuurbeleving middenin de stad uit een ander hout gesneden dan in de open natuur.

Hoe fantastisch het hoog wonen ook mag zijn rijst er de vraag of je het ook wilt, als je je bedenkt dat op hoogte je leven sneller gaat. Het is een feit dat je met beide benen op de grond gewoon langer leeft. Oké, we hebben het over uiterste fractie van een seconde, maar toch… Doen wat goed voelt, daar gaat het om. En als we dan weer even naar onze eigen natuur luisteren dan beseffen we dat het met beide benen op de begane grond goed toeven is. Daarbij is het met al die hoge gebouwen om ons heen fijn dat zij als windvanger kunnen fungeren, maar de stuwende wind kan door de smalle straten blazen waardoor het lijkt alsof je door een windturbine wandelt. Uitwaaien heet dat, en dat voelt goed.Zo alles bij elkaar kom je tot die natuurlijke ervaringen middenin de stad, dit kan op ieder uur van de dag. De kortste, donkerste dagen vallen in deze tijd van het jaar, maar let op; de zonnewende is aanstaande en vanaf dan worden de dagen weer langer. Met in het verschiet de zon die steeds hoger en hoger aan de hemel komt te staan. Wat een genot.

Wat kunnen we nog meer doen om een natuurlijk gevoel in de stad te creëren. Ja, auto's de binnenstad uit en alleen nog maar wandelaars, fietsers en het openbaar vervoer gratis. De stad van de toekomst is er een van nieuwe vergezichten. De buitenruimte wordt alsmaar groener, de stadse natuur vormt de nieuwe wildernis die haar weg vindt tussen de betonnen gewelven. Het is een visioen en ik geef het je als notitie op een briefje mee: de volgende generatie voelt de natuur dichtbij huis. Het stedelijk gebied is gaan ademen en heeft ruimte gelaten voor dat waar we echt blij van worden. Natuurlijk evenwicht, openheid en vertrouwen in de manier van samenleven. Op dat vlak heeft Rotterdam in het bijzonder, de mogelijkheid om modelstad van de toekomst te zijn. De zee aan ruimte die er ondanks, of misschien juist dankzij, de gebouwen is schept voor ons een veld van mogelijkheden om daar een evenwichtige invulling aan te geven.Met die gedachte maken we op dinsdagochtend 22 december aanstaande een ochtendwandeling door de stad en zoeven naar grote hoogte. Op de bovenste etage van de Red Apple is er de The Rising Sun Experience, op het moment dat de zonnewende zal plaatsvinden, oftewel: het inluiden van midwinter. Op die hoogte vang je het licht, zie je de schoonheid van een vergezicht en is er de bewondering voor het allermooiste. 
Wandel mee door de stad als je de natuur wilt ervaren.

Fotografie: Thomas Vahé

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Ontspanning

Kom met Iddo mee naar buiten en ervaar de kracht van de eerste zonnestralen

Aalkeetpolder
Ontspanning
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur
Sport & avontuur

Winterlichtjes tijdens de Donkere Dagen van Delft

Winters Delft

Alles in Balanzs ~ een week lang yoga

Balanz~s yoga