De lucht in bij Kompassie Yoga Studio

De lucht in bij Kompassie Yoga Studio

Yes, ik ben onlangs weer uitgedaagd voor een nieuwe challenge! Ik ben dit keer een les Aerial yoga gaan volgen bij Kompassie Yoga Studio in Delfshaven. Zelf had ik er nog niet eerder van gehoord en ik ben dan natuurlijk ook meteen research gaan doen. Aerial yoga is een nieuwe vorm van yoga waarin je oefeningen uitvoert in een luchtacrobatische lus. Deze lus is een soort 'hangmat' waarin je kunt liggen, zitten en aan kunt hangen. Bij Aerial yoga speel je met de zwaartekracht, je ontlast je spieren en gewrichten, versterkt ondertussen je buikspieren en bent ook nog eens helemaal ‘mindful’ bezig. Of het ook echt ontspant? Dat lees je in dit artikel!

Wederom vertrek ik op mijn fiets naar plaats van bestemming. In het prachtige, historische Delfshaven bevindt zich de Kompassie Yoga Studio van Juliette Dormaar. Juliette is een van de eerste personen die Aerial yoga ontwikkeld heeft in 1998, maar inmiddels is het eindelijk upcoming. Juliette is danseres en acrobate geweest en door deze twee te combineren is ze op het idee van Aerial yoga gekomen.

Bij binnenkomst word ik vriendelijk begroet door Juliette en de andere deelnemers van de Aerial yoga les. Schoenen uit, sokken uit en we gaan de zaal in. Het is heerlijk warm in de zaal en ik kijk mijn ogen uit als ik alle doeken aan het plafond zie hangen. De doeken zijn met professioneel klimmateriaal aan het plafond bevestigd, zodat je niet bang hoeft te zijn dat de bevestiging los kan raken. De leeftijden van de deelnemers in de groep lopen nogal uiteen: zo zijn er een aantal meiden van mijn leeftijd, maar ook vrouwen van een oudere leeftijdsklasse… leuk!

Het is echt even wennen, om zo yoga in de lucht doen.

We beginnen met een rustige warming-up op de matjes en rekken en strekken wat. Nadat we lekker zijn opgewarmd begint het echte werk. We starten met de 'makkelijke' posities en doen de oefeningen staand of zittend (zie foto's). Het is echt even wennen, om zo yoga in de lucht doen. In het begin ben je behoorlijk bang om te vallen, maar het doek werkt zo goed met je lichaam mee dat, wanneer je de juiste techniek toepast, dit bijna niet kan. Je moet je gewoon goed vasthouden, luisteren naar je lichaam en letten op Juliette die het allemaal eerst voordoet. Na het eerste halfuur krijg ik het al best warm en vind ik het nog steeds spannend. Nu komen de wat ingewikkeldere poses (helaas geen foto's, want fotograaf Alexander moest op tijd vertrekken, maar als je het toch wilt zien, wat je zeker wilt: (www.youtube.com/watch?v=IhvHFxg_U60!) Ik heb onder anderen op mijn kop gehangen met behulp van mijn benen, mijn lijf heen en weer geschommeld door middel van mijn armen en ik heb heerlijk in mijn eigen cocon gelegen alsof ik even alleen op de wereld was. Ontspannend? Ja, zeker!

Na alle inspanning en onnatuurlijke (lees: kwestie van wennen) poses was het tijd voor de cooling-down. Dit vond ik echt heel rustgevend en een hele fijne ervaring. De gehele les was er geen muziek (wat ik overigens helemaal niet heb gemist), maar tijdens dit laatste deel van de les wel. Je ligt tijdens de cooling-down als een soort baby op je buik of rug en wordt helemaal een met het doek, je lichaam en je gedachten. Een hele mooie afsluiter van zo'n intensieve yoga les!

Geschikt voor een beginner? Ja, zeker. Het begint rustig, de lerares neemt echt de tijd voor iedereen en je voelt je de eerste minuut al op je gemak. Je hoeft je niet te schamen als het je eerste keer is, want iedereen is lekker bezig op haar of zijn (het is ook geschikt voor mannen!) tempo.

Lerares en groep? Heel fijn. Je kan lekker je eigen ding doen en niemand let op je, behalve de lerares.

Uitdagend? Ja. Het is heel spannend om te vertrouwen op jezelf en het doek. Het is een kwestie van goed luisteren, naar jezelf, de lerares en het doek en dan komt het allemaal goed. Vooral rustig blijven. 

Aanrader? 100% Hou je niet van rennen, springen en opdrukken en wil je liever een rustgevende en ontspannende sport beoefenen? Dan is dit zeker wat voor jou. En, je krijgt er nog (buik)spieren van ook!

 

Alle foto's zijn gemaakt door Alexander Santos Lima

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden