De kracht van de bij: op bezoek bij de imker

De kracht van de bij: op bezoek bij de imker

We weten allemaal dat honing gemaakt wordt door bijen. Dat de bij als soort uit dreigt te sterven staat gelukkig ook voor steeds meer mensen op de agenda. Maar wat betekent dat eigenlijk? Hoe kunnen we bewust genieten van honing en andere bijproducten?

Het is een zonnige woensdagmiddag als ik tussen de kassen van Westland naar de Imkerij de Werkbij van Natuurlijk Westland fiets. Het is een knus en klein familiebedrijf met eigen bijen én een winkeltje waar je de heerlijkste honing kan vinden maar ook genoeg andere bijproducten. Hier ben je, ook als groep, van harte welkom en er is genoeg expertise in huis om alles te leren over "Het verhaal van de bij". Gelukkig maar want ik heb zeker wat vragen te stellen!

Hoe kunnen we van honing genieten zonder bijen te schaden?

Eigenlijk moet je honing een beetje zien als een luxeproduct; het kost de bijen erg veel tijd en energie om honing te maken. Omdat wij als consumenten ongelofelijk veel van honing houden is er veel meer vraag dan dat er aanbod is. Veel honingsoorten worden dus versneden, bijvoorbeeld met rijststroop, om er meer van te maken. Honing in de supermarkt is dus vaak niet écht honing.

Een gezondere populatie van bijen begint bij een meer bewuste relatie tot honing. Koop honing dus bij voorkeur direct bij de imker of bij een speciaalzaak die inkoopt bij (lokale) imkers. Maar vooral; wees er bewust van hoe bijzonder het product eigenlijk is.

Wat is er zo bijzonder aan de bij?

Al duizenden jaren wordt honing gebruikt voor allerlei toepassingen in voedsel maar ook als medicijn. De applicaties zijn ontelbaar; van smaakmaker tot mummificatie middel! Elke bijenkolonie wordt gebouwd door duizenden bijen met als doel: hun koningin beschermen en reproduceren. Om dit alles voor elkaar te krijgen maken bijen een veelzijdigheid aan producten.

Honing en Honingraat

Een bron van natuurlijke suikers maar ook licht antibacterieel! Honing is erg goed voor de maag en darmen. Wie last heeft van hooikoorts kan dagelijks een klein beetje honingraat eten van bijen uit eigen omgeving. Hierdoor krijg je dagelijks een kleine dosis pollen uit je eigen omgeving binnen en kan je lichaam wennen.

Propolis & Stuifmeel

Pollen Propolis heeft een sterk antibacteriële werking en houdt de bijenkast ziektevrij. Het wordt gebruikt als natuurlijke antibiotica en wordt zodoende ook als ingrediënt toegevoegd in een variatie van producten zoals zeep, keelspray en capsules voor herstel na ziekte. Stuifmeel pollen zitten bomvol met eiwitten en vitamine B, het is een rijke voedingsbron en zeer geschikt voor het reinigen van maag en darm streek. Voor een goed begin kun je het bijvoorbeeld gebruiken bij het ontbijt.

"wees er bewust van hoe bijzonder het product eigenlijk is

Royal Jelly en bijenwas

Royal Jelly is een mysterieus product, eigenlijk weten we niet precies wat het is. Royal Jelly is het voedsel van de Koningin bij. Het wordt vaak gebruikt voor herstel na ziekte en het wordt ook veel gebruikt voor de cel vernieuwende kwaliteiten. Bijenwas is ook erg belangrijk en de bouwsteen waarmee de bijen een kolonie. We gebruiken het ook graag om natuurlijke kaarsen mee te maken maar het wordt ook toegevoegd in huid crèmes en lippenbalsem.

Eigenlijk is er zo ontzettend veel bijzonder te noemen aan de bij maar misschien vinden we deze insecten wel te vanzelfsprekend? Zodat we niet doorhebben wat we kunnen kwijtraken. Bijen verdienen onze aandacht en bescherming, dat is me met dit bezoek weer extra duidelijk geworden.

Met een volle bijentas fiets ik terug naar huis via het strand, wat mijn middag wel compleet maakt. De imker is niet zo dichtbij als de supermarkt maar sommige dingen zijn een omweg meer dan waard.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden