De gevaren van wildplukken

De gevaren van wildplukken

Is dat niet gevaarlijk? Als ik vertel dat ik planten en paddenstoelen uit de natuur eet, vinden mensen het leuk, interessant, raar of vies. En vaak: eng.

Door Bosbaas Edwin

Wildplukken kent zeker risico's. Maar deelnemen aan het verkeer ook. En toch stappen, trappen en rijden we dagelijks met miljarden mensen op de weg. Zonder er over na te denken. Zonder dat we verlamd zijn door angst. Verkeersregels, eigen inschatting en vertrouwen helpen daarbij. Voor wildplukken geldt ook dat met  gezond verstand, zorgvuldigheid en regels de risico's te overzien zijn.

1. Check de plukplek

Bekijk kenmerken zoals grondsoort, vochtigheid, schaduw en de nabije bomen. Dat helpt om te bepalen welke soort je voor je hebt. Alles groeit daar met een reden. Pluk niets naast een drukke weg, op verontreinigde grond of op een hondenuitlaatplek. Duh!

Bosbaas

2. Weet wat je eet!

Sommige planten en paddenstoelen maken je goed ziek, veroordelen je tot levenslang gezondheidsproblemen of zelfs de dood. En dan vaak voorafgegaan door een niet-zo-fijne lijdensweg. Het is dus nogal belangrijk dat je weet welke soort je in je mond stopt.

Check alle kenmerken die je kunt, zien, voelen en ruiken. Pak twee verschillende veldgidsen erbij en controleer alles. Maak foto's van je oogst en omgeving. Weet je het niet zeker? Apart bewaren, thuis opzoeken en vooral NIET opeten!

Paarse schijnridderzwam

3. Bewaar je oogst apart

Pluk alleen gezonde exemplaren en hou elke soort goed apart zodat toevallig afgebroken ongeïdentificeerde giftige stukjes zich niet vermengen. Vervoer paddenstoelen nooit in plastic, anders gaan ze zweten en bederven. En jij straks ook nog.

4. Kleine stapjes, kleine hapjes

Elk lichaam zit anders in elkaar en reageert anders op voeding. Wildpluk bevat stofjes die nauwelijks in gekweekte planten voorkomen. Eet daarom van iets nieuws eerst een beetje, om te zien hoe het valt. Als je bepaalde medicijnen gebruikt of zwanger bent kun je sommige soorten maar beter vermijden. Sommige soorten helpen je juist weer sneller van een griepje af.

Zuurbes

5. Rauw eten is een slecht plan

Planten uit natte weilanden en sloot(kanten) met vee in de buurt kunnen besmet zijn met leverbot. In Oost-Groningen en Zuid-Limburg waart de vossenlintworm rond.

Het is heel hoffelijk om een gezellig gastheer te zijn voor al die schepsels. Echt gezond en plezant is het niet. Dus week je pluksels in azijn, bak, kook, stoof en smoor om die boosaardige beestjes uit te schakelen.

zwavelzwam

Vele planten en paddenstoelen zijn rauw licht giftig. En verhitting breekt ook sommige soorten gif af. Sommige... Een groene knolameniet blijft helaas dodelijk giftig.

Maak  je pesto? Binnen enkele dagen opeten, anders ligt botulisme op de loer. Dan is er nog het gevaar van teken met lyme, woeste wilde zwijnen, en  boetes.

Het allergrootste gevaar is misschien nog wel, verslaving aan het avontuur. Het buiten zijn, het jagen op die ene paddenstoel. Of dat je opeens verblind wordt door de schoonheid en rijkdom van al het moois in de natuur, en dat je de smaken van de gekweekte groenten maar laf vindt.

Durf je nog? Kom een keer mee met Bosbaas op wildplukavontuur.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Workshops
Dreams skate- en surfschool & shop
Sport & avontuur
Workshops
Workshops
Eten & drinken
Ontspanning

De Roofvogelboerderij

Eten & drinken
Ontspanning
Boerderij het Lansingerland
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur

Vleermuizen in de schemering - Staelduinse Bos

Het Staelduinse bos