De Centrale: een podium voor ambacht & streekproducten

De Centrale: een podium voor ambacht & streekproducten

Op een steenworp afstand van Delft Centraal Station is Restaurant de Centrale te vinden. De koornbeurs, waar het restaurant in zit, is een Rijksmomument midden in het centrum van Delft. Waar voorheen er een studentensociëteit zat, zit nu, na een intensieve verbouwing, Restaurant De Centrale.

Een nieuw pareltje in Delft waar je niet alleen lekker kan genieten van gerechten gemaakt met streekproducten (van bijvoorbeeld de Groenteboerin) maar ook terecht kan voor koffie van Miss Morrison. Soms kun je zelfs een optreden van een bandje bijwonen.

De eigenaar van deze mooie plek is Sjaak Borsboom. Wellicht kennen jullie hem wel; hij reisde met twee vrienden in zijn omgebouwde camper 'de Gastrovan' stad en land door om verschillende smaken te ontdekken, technieken te herontdekken maar vooral om te weten te komen hoe producten ontstaan. Wij kwamen op bezoek om hem eens aan de tand te voelen over zijn liefde, passie en voorkeur voor streekproducten.

Met een kop koffie in de hand lopen we door het gebouw. Je kunt het nu niet meer zien maar ooit zat hier een sociëteit waar je voor een prikkie kon eten. Daarna werd het café/discotheek 'De Koornbeurs'. "Ik stond hier vroeger op mijn vijftiende altijd biertjes te drinken met mijn vrienden" verteld Sjaak. En nu is hij trotse eigenaar van het restaurant, waar veel bloed, zweet en tranen in zit want er moest zeker weten veel gebeuren!

Met behulp van vrienden en familie is het geworden wat het nu is. "Voordat we überhaupt wisten dat we dit pand zouden krijgen, was mijn broer al aan de slag gegaan met het maken van de tafels en de stoeltjes. Toen het zeker werd dat we het kregen, konden we dit dus al van de lijst schrappen. Mijn broer is ook degene die de bouw heeft overzien, hij heeft er ook veel meer verstand van". Het is ook precies zo geworden zoals de jongens het op papier hadden gezet.

"Hier, op deze plek willen wij wat moois neerzetten.

Het is niet gek dat Sjaak een voorliefde heeft voor de keuken en voor streekproducten. Het is zijn broer en hem, bij wijze van spreken, met de paplepel ingegoten. Zijn ouders waren de oprichters van Cafe du Midi, waar ze veelal ook met streekproducten werkten. "Onze ouders hebben dat opgezet met pure wilskracht. Hier, op deze plek, willen wij wat moois neerzetten; misschien met minder horeca ervaring maar wel meer 'streetwise'. Vooral heel veel uitproberen en kijken wat wel en wat niet werkt." Sjaak zocht meer verdieping in het eten; mooie bereidingen, liefde op het bord. "Toen ben ik gaan studeren aan de koksopleiding."

Kort daarna werd ik meteen kok bij Du Midi want de chef viel weg. Toen heb ik mezelf ook gedwongen om stage te lopen, bij Arvin - die staat nu bij mij in de keuken - maar dat is ook mijn oude leermeester. Uiteindelijk is het 'de Gastrovan' die mij naar de streekproducten trok". Zo leerde hij dat in de Provence, de streekproducten in de cultuur geworteld zijn en daar zijn we in Nederland helaas veel minder trots op.

"Al kom ik nu veel meer tuinders tegen die zijn gestopt met kilo's te knallen, ze hebben nu meer aanbod aan echte seizoensproducten, waarvan de smaak en kwaliteit veel beter zijn. En als het op is - is het op. Dit kom je gelukkig steeds vaker tegen". Sjaak rijdt nog veel zelf rond om de producten op te halen, omdat het soms ook niet anders mogelijk is. "Iemand die alleen aardbeien heeft, gaat ze niet bezorgen, dan moet je ze dus zelf halen maar dan heb je wel een boer die met liefde zijn aardbeien met de hand plukt. Je weet zeker dat je dan mooie, goede, rijpe aardbeien hebt".

Niet alleen de groente, het fruit en het vlees komt uit de streek, ze bieden ook een podium voor ondernemers uit de streek. Zo staat de alom bekende Bobby's gin op de kaart maar ook de minder bekende Delfts Zwart Jenever.

"Dat het een plek is waar je elke minuut kan genieten

Terwijl we op de bovenverdieping rondlopen en Sjaak me de geschiedenis verteld van de vleeshal, komt chef Arvin binnen en hij laat mij een handgeplukte rozenbottel zien. "Soms kom je wel eens mooie dingen tegen, zomaar in de natuur" zegt Arvin. Dat kan natuurlijk ook! "De zaak staat nog zo in de kinderschoenen, we kunnen veel dieper in de smaken gaan duiken, ik kan daar veel voldoening uit halen. Een rondreis of een andere zaak kan mij echt niet meer diepgang geven dan die we hier nu ervaren".

Over tien jaar hoopt Sjaak nog steeds zo trots te zijn op elk hoekje van het gebouw. Waar elk bordje wordt bereid met liefde uit de keuken. Waar het team niet alleen met veel plezier naar hun werk gaat, maar zich ook kan doorontwikkelen op diverse gebieden. "Het lijkt me fantastisch om een leerschool te zijn voor koks, voor de bediening, hun thuis zijn en het favoriete plekje voor de gasten. Dat het een plek is waar je elke minuut kan genieten."

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden

 

Eten & drinken

De Centrale: een podium voor ambacht & streekproducten

De Centrale

Honey Highway

Op Hodenpijl
Eten & drinken
Ontspanning
Sport & avontuur

Hotspot Hutspot

Hotspot Hutspot
Streekproducten

Een rondje landgoed Ockenburgh

Landgoed Ockenburgh

Delfts Zwart Jenever

Delfts Zwart

Verrijk je plantenkennis met de Bieslandse Bessenroute

Delftse Hout

De Stadsimkerij. Dichter bij de natuur kun je niet komen.