Citytrip naar... Maasland

Citytrip naar... Maasland

Wie aan een weekendje weg denkt, denkt daarbij niet direct aan Maasland. Toch is Maasland bij uitstek geschikt als uitvalsbasis voor een citytripje naar Rotterdam, Delft, Den Haag of het sfeervolle Maassluis. Goede vriendin Karin en ik mochten een nachtje logeren in ‘B&B Maasland’. En stadse (Rotterdamse) dames als wij zijn, besloten wij te onderzoeken wat er in dit rustige dorpje zelf te beleven valt.

 
Op zoek naar het van oorsprong oude kaaspakhuis waar deze bed & breakfast in gevestigd is, vragen we ons even af of onze navigatie ons wel naar het goede adres gebracht heeft. Wij hadden namelijk niet verwacht dat deze plek zich middenin een woonwijk zou bevinden… maar zodra we tussen de rijtjeshuizen door het erf oprijden, zijn we blij verrast door wat we zien!
 
 
Eigenaresse Kiki van Rassel woont inmiddels ruim twintig jaar in Maasland. Met de kinderen de deur uit, besloot de van oorsprong Brabantse architecte zo’n 3 jaar geleden haar mooie pand te transformeren tot een bed & breakfast. Nadat wij hebben aangebeld, worden we met een hartelijk ‘Ha Mandy en Karin, wat leuk dat jullie er zijn’ ontvangen door de goedlachse Kiki. En daarmee is direct de toon gezet. Na een korte rondleiding langs de gezellige woonkeuken (waar het ontbijt geserveerd wordt en gasten ook de mogelijkheid hebben om zelf te koken), mogen we een kamer voor die nacht uitzoeken. Een lastige keuze, want de vijf kamers zijn ieder met evenveel zorg en smaak ingericht. De grote kamer op de eerste verdieping heeft, met bubbelbad en inloopdouche, onze eerste voorkeur. Maar, door wat minder privacy in de badkamer is deze wellicht beter geschikt voor een overnachting van meer romantische aard. Daarom kiezen we voor de ruime familiekamer op de begane grond met openslaande deuren naar de tuin.
 
De persoonlijke inrichting maakt dat thuisgevoel compleet
Nadat we geïnstalleerd zijn, trakteren we onszelf eerst op een heerlijk kopje koffie in de eetkeuken. We voelen ons er direct thuis en dat is dan ook het gevoel wat Kiki haar gasten wil geven. Zij geniet op haar beurt van de verhalen van haar logees uit binnen- en buitenland. De persoonlijke inrichting maakt dat thuisgevoel compleet. Ogen komen we te kort bij het bekijken van alle kleurige kunstwerken en de blikvanger van het huis: een enorme bol aan het plafond met lichtjes, witte uilen en andere, bij het seizoen passende, accessoires. Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Kiki. Zo heeft ze zonnepanelen op het dak en promoot ze uitstapjes dichtbij de B&B zodat de auto kan blijven staan. Midden-Delfland (waartoe Maasland behoort) zelf was de eerste Nederlandse gemeente die het zogeheten Cittaslow-keurmerk mocht uitdragen. Dit wil zeggen dat er extra ingezet wordt op het behoud van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en identiteit.
 
 
Voor het eten hebben we nog net de tijd voor een wandelingetje door het dorp. Even wanen we ons begin vorige eeuw: Maasland is een oase van rust en een geweldige uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten. Winkels zijn er niet veel meer, maar met zoveel grote steden in de nabijheid, is dat geen gemis. En wat heeft Maasland naast dat ultieme zen-gevoel nog meer te bieden? Er zijn Anton Pieck-achtige huisjes rond een oer-Hollandse dorpskern, inwoners die elkaar (en de toeristen uit de grote stad) nog groeten en een aantal leuke horecagelegenheden. In de zogenoemde ‘inspiratiemap Maasland’ hadden we over De Schilpen gelezen. In dit tot museum omgetoverde kruideniertje worden we allerhartelijkst ontvangen door een in klederdracht gestoken vrijwilligster. Deze geeft ons de opdracht om ‘vooral even in de kasten te ruiken’ voor het ultieme terug-in- de-tijd- gevoel. Gewapend met een puntzak oud-Hollandse snoepjes zoals polkabrokken en ulevellen en een warm gevoel gaan we vervolgens ‘huiswaarts’ om ons klaar te maken voor het avondeten.
 
 
Na die avond heerlijk gegeten te hebben in biologisch restaurant Indigo in het nabij gelegen Schipluiden (aanrader! Lees hierover meer in mijn artikel over Indigo) en een spelletje scrabble (dik ingemaakt), kruipen we voldaan ons bed in. “Hoor jij dat ook?”, vraag ik mijn vriendin. Gewend aan de nachtelijke stadsgeluiden, duurt het even voordat we doorhebben dat we het geluid van de stilte horen.
 
 
Na in tijden niet zo uitgerust wakker geworden te zijn, schuiven we de volgende ochtend aan voor een uitgebreid ontbijt met warme broodjes (van de bakker om de hoek), een gekookt eitje, vers fruit en een keur aan beleg. Vastbesloten dit in Maasland opgedane relaxte gevoel zo lang mogelijk vast te houden, vertrekken we hierna huiswaarts, maar wel met de belofte zeker nog eens terug te komen.
 
Een Citytrip naar Maasland… ik kan het iedereen aanbevelen!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Overnachten
Familie & kids
Ontspanning
Overnachten

City Girls bij Hoeve Bouwlust

Hoeve Bouwlust