Capriole Café

Capriole Café

Capriole Café is niet zomaar een koffiebar en ook niet zomaar een restaurant. Het is het beste van twee werelden. Na 40 jaar succes als groothandel in koffie op de zakelijke markt is het nu tijd om het merk uit te breiden en te bouwen aan een eigen identiteit.

 
Voorheen kocht Capriole als bedrijf koffiemerken in, nu branden ze zelf en daar ging een heel proces aan vooraf. Een half jaar na opening van Capriole Café aan de Fokkerhaven in de Binckhorst in Den Haag, mag ik gastheer Giancarlo Matarazzi interviewen over zijn grote passie en het succes van de zaak. 
 
Bij binnenkomst is me meteen duidelijk dat er heel goed is nagedacht over dit concept. Alles is op elkaar afgestemd, waardoor de sfeer heel warm en uitnodigend is. Een strak, stijlvol interieur waarvan ik me goed kan voorstellen dat het de zakelijke klant aanspreekt. Het idee voor een eigen koffiebar en restaurant ontstond namelijk toen de mensen achter Capriole gingen nadenken wat zij de zakelijke klant nog meer konden bieden.
 
 
Al vanaf 1975 is het bedrijf actief in de koffiewereld, op gebied van advies, levering en technische service. Nu werd het tijd om na te denken over wat de klant nog meer zou willen. Behalve een bezoek aan de showroom – waar alle machines te zien zijn – misschien een lunch, ontbijt of zelfs een diner na werktijd? En dus ging het bedrijf op zoek naar een bijzondere plek om dit idee uit te kunnen werken. En die bijzondere plek vonden ze in een verlaten fabriek aan de Fokkerhaven.
 
Ik stap het pand in en wordt meteen geconfronteerd met koffie. Het eerste wat opvalt is de Giesen koffiebrander. Het verlengstuk van wat Giancarlo het koffielaboratorium noemt is de barista. Als koffiebrander en ervaren barista kan Giancarlo een brug slaan tussen die twee specialismen. Gasten kunnen het spel wat hier ontstaat waarnemen én kunnen hier zelfs deel van uitmaken. Zo staat het team altijd open voor nieuwsgierige gasten die alles over het proces van koffie branden willen weten.
 
 
Na een leuk gesprek over koffie mag ik een kijkje achter de schermen nemen. De barista zet een aantal espresso’s voor me en ik mag proeven. Karamel, melkchocolade, noten, peper. Zachte smaken, volle smaken. Het komt allemaal voorbij. Ik ben erg onder de indruk van de smaken en ben zelfs blij verrast als ik een cafeïnevrije espresso voorgeschoteld krijg die zo licht en fruitig is dat ik bijna het verschil met de andere espresso’s niet proef.
 
Dat smaak hier voorop staat, is wel duidelijk. Op de menukaart staat onder andere Pulled pork en een classic hamburger, waar beiden koffie in verwerkt is en op de dessert kaart een Panna Cotta – met koffie!
 
Om tot dat perfecte kopje koffie te komen heeft Giancarlo met zijn team een heel onderzoek opgezet. Koffie selecteren, proeven en schrappen. Tot ze bij het beste uitkwamen. Op basis hiervan zijn ze zelf gaan branden. Het resultaat? Veel koffie, waaronder twee mooie, vaste blends op de molen. Eén fris en de ander vol en rond.
 
 
Om de passie voor koffie te kunnen delen geeft Capriole workshops. Speciale barista trainingen, maar ook lezingen voor mensen die wat meer over koffie willen weten. Ook kunnen gasten in de winkel hun favoriete koffie kopen voor thuis. En dat werkt, want als ik Giancarlo mag geloven komen mensen ook echt voor de koffie.
 
Ruim twee uur later loop ik met een voldaan gevoel de zaak uit. Het was een interessant gesprek en aangezien koffie een gedeelde passie is voelde het alsof ik hier nog uren kon blijven kletsen over dit onderwerp. Ik heb zelfs even mee mogen kijken met het koffiebranden. Ik ben erg onder de indruk van het perfectionisme van deze zaak. Ik vind het een mooi concept. Als echte horecatijger ben ik vooral benieuwd of het haalbaar is dit concept waar te maken tijdens grote drukte, dus dat kom ik snel een keer testen!
 
Capriole café is dagelijks open van 9.00 tot 23.00 en is te vinden aan de Fokkerhaven in de Binckhorst in Den haag. Makkelijk te bereiken met de auto, maar net zo makkelijk met de bus vanaf Den Haag HS.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

Helemaal geen Hollandse nieuwe- nieuws

Runderstoof met een frisse twist!

De Groene Weg

Gebakken luchtbox

Fenix Food Factory

Bitter & Real - koffiebar op wielen