Buiten Zijn in het Bieslandse Bos

Buiten Zijn in het Bieslandse Bos

Ik ben een Brabants buitenmeisje in hart en nieren, maar toch verloor ik aan Rotterdam mijn hart. Nu weet deze stad mij goed bezig te houden en te plezieren, maar af en toe verlang ik nog naar een groen dwaalpad.

Enthousiast ben ik dan ook om zelf de pen weer eens op te pakken, de stad vaarwel te zeggen en mijn groene gang te gaan… En ik kan je inmiddels zeggen: Lief binnenmens, een dag in het Bieslandse Bos laat je bij meer dan jezelf stilstaan!

Het Central Park van Zuid-Holland 

Buiten zijn… De natuur komt zoals hij komt. Zo ook op deze woensdagochtend, eind augustus. Waar Rotterdam twee dagen lang voorzien werd van een zieke hittegolf, stappen Adriënne en ik vandaag op een drijfnatte fiets richting het station. Op de fiets jawel, en zo reizen we ook vanaf Delft door naar het Delftse Hout. Ik weet niet wat een grotere opgave is, mijn regenjas over mijn drijfnatte gezicht heen trekken of die OV-fiets van het slot krijgen, maar slechts een kwartier later staan we als twee verzopen katjes met die felle fietsen midden in het groen.

Hier ontvangt Gé ons, gewapend met paraplu’s en zo’n goed verhaal dat we de regen snel vergeten. Hij begint over verborgen schatten en de wens om van het Bieslandse Bos een Central Park te maken, met een onderbouwd plan waar educatie, economie en beleving samenkomen. Vanaf dat moment zijn wij om. Gé vertelt ons over de historie van dit indrukwekkende gebied en hoe deze van gedaante is veranderd van veen en zandwinning tot bosproductie en polder. Een kleine identiteitscrisis wellicht? Inmiddels vind je er mooie recreatieplassen, een boerderij die zelfvoorzienend is, een speelbos voor kinderen en nog meer geweldige initiatieven waar wij vandaag ook kennis mee gaan maken…

Tijd voor die verborgen schatten en het graven in die identiteitscrisis van dit bijzondere gebied! We gaan op zoek naar de ware aard van het gebied: gouden muiltjes aan, camera in de hand en paraplu boven het hoofd! Gé laat ons zien hoe de natuur zijn eigen gang kan gaan en zich ontwikkelt door de jaren heen, terwijl wij gefascineerd naar overstekende rivierkreeften kijken, reigers spotten en bramen plukken (eentje maar natuurlijk). Hoe het dan met die regen zit? Eerlijk gezegd ben ik die zo vergeten, en snuif ik gelukzalig en met een lichte grijns die koele, groene lucht op terwijl ik de druppels op mijn plu hoor tikken. 

Je spiegel in een viervoeter

"Bij Paardeninzichten staat coaching en training middels contact met het paard centraal.

De rondleiding van Gé eindigt bij zijn paardenkudde, waar Evelien het van hem overneemt. Samen verwelkomen zij ons bij Paardeninzichten, een prachtige plek, die volgens Adriënne rechtstreeks uit een VT Wonen-editie had kunnen komen (fan!). We beginnen met een korte wandeling over de landingsbaan, die de weiden van elkaar scheidt en dient om even tot jezelf te komen. Nadat we de rust en natuur in ons op hebben genomen is het tijd voor de sessie. Anders dan normaal doen we dit niet individualistisch of met een coach. Bij Paardeninzichten staan, verrassing, coaching en training middels contact met het paard centraal. Nu hebben Adriënne en ik jaren paardgereden, verzorgd en geknuffeld, maar contact met paarden gaat zoveel verder dan dat. Evelien en Gé benadrukken dat: ‘Een paard is, paarden zijn. Zij oordelen of veroordelen niet en alhoewel het misschien lijkt dat je niet echt met ze kunt communiceren, kunnen ze jouw confrontaties weerspiegelen en jou beter in laten zien wie jij zelf bent.’ Met deze woorden gaan we nieuwsgierig de sessie in... Volgende week zal Adriënne onze ervaringen delen in een verdiepingsblog!

Een leeg hoofd en een vol bord

Van de regen gaan we in de drup, letterlijk gelukkig, en na een inspirerende sessie is het tijd voor het vullen van onze knorrende magen en het legen van ons hoofd. Slechts 5 minuten wandelen verder, schuiven we aan in de mooie kas van Stadstuinderij BuitenLeeft voor een ambachtelijke lunch met Margriet. Met om ons heen een grote oogst- en pluktuin en dikke druppels die inmiddels weer op het dak kletteren luisteren we naar het mooie verhaal van Margriet. Zij vertelt ons meer over dit bijzondere initiatief waar natuurbeleving- en educatie de wortels vormen. Mensen komen hier om hun hoofd leeg te maken door gedachten in de aarde te wroeten of gewoon even om enkel te doen wat op dat moment oké voelt. Er hoeft hier namelijk niets, is wat Margriet meerdere malen benadrukt. Helaas giet het zo dat het onmogelijk is om zelf de handen vuil te maken en de lokale en biologische teelt te ervaren. Wel laat Margriet ons het hele terrein zien (van de groente-, bloemen-, tuinkruiden- en geneeskrachtige kruidentuin tot aan de kinder-, stilte- en composttuin) terwijl ze ons nader kennis laat maken met de bijzondere mogelijkheden op het gebied van therapie, educatie maar ook oogstabonnementen. Een traject met fases van ontmoeting – oogsten – genezen staat hier centraal, maar opnieuw ervaar ik met name dat je hier gewoon even kunt ‘zijn’.

Bepakt met verse pompoen, komkommer (waarvan wij toch zwaar overtuigd zijn dat het wel een courgette moest zijn) en een hartelijke uitnodiging om eens zelf te komen oogsten bij beter weer, stappen wij voor de laatste keer op de fiets voor een bak koffie bij Café Du Midi om alles daadwerkelijk even te laten landen… Dit was hoe dan ook een dag waar alle elementen van de natuur terugkwamen, een dag waarop we even konden ‘zijn’ met elkaar en toch ook vooral met onszelf. Een ding is voor mij zeker: de slogan van BuitenLeeft is opnieuw voor mij bevestigd… Van buiten word je beter!

Wil jij graag een vergelijkbare dag ervaren? Check dan het Bieslandse Polderuitje! Dit is een combipakket waarbij je zowel de omgeving verkent d.m.v. een rondleiding door het Bieslandse Bos en bij Hoeve Biesland, geniet van een polderlunch bij Firma van Buiten, een kennisworkshop volgt bij BuitenLeeft en een bijzondere teambuildingsessie met de paarden ervaart bij Paardeninzichten. 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
 • BuitenLeeft

  Adres:

  Middelweg 1
  2616 LV Delft
  Openingstijden
  Ma, di, do: 9:00 – 14:45 uur
  Woensdag: gesloten
  Donderdag 16:30 - 19:00 uur
  Vrijdag: 9:00 – 14:45 uur
  Zaterdag 8:30 - 13:00 uur
  Contact
  Margriet Knopske
  tel: +31 (0) 6 52 68 90 39
Familie & kids

Top 5 low budget vakantie-uitjes

Surfing Scheveningen

Noordzee Surfschool

Ideale Zondag: De Bergse vallei

Bergse Bos
Sport & avontuur

De Roofvogelboerderij

Familie & kids
Sport & avontuur
Streekproducten
Dreams skate- en surfschool & shop
Familie & kids
Sport & avontuur
Workshops

Vanuit Zoetermeer het groen in